Τι είναι το γενεόγραμμα και πώς λειτουργεί ως θεραπευτικό εργαλείο

Τι είναι το γενεόγραμμα και πώς λειτουργεί ως θεραπευτικό εργαλείο

18 Ιανουαρίου 2019 1 Από Melapus

Το γενεόγραμμα αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο που μαρτυρά και αποτυπώνει τα δυναμικά μιας οικογένειας. Πρόκειται για μια διαδεδομένη μέθοδος αξιολόγησης για την κλινική παρέμβαση στην θεραπεία και ίσως ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην οικογενειακή θεραπεία.

Το γενεόγραμμα είναι ένα εγχειρίδιο που συνεχώς εξελίσσεται, αντικατροπτίζοντας με ένα τρόπο μοναδικό τον πλούτο των δυναμικών που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες, βοηθώντας στην σκιαγράφηση και την κατανόηση των οικογενειακών εξελικτικών προτύπων.

Απεικονίζεται με σχήματα από κύκλους και τετράγωνα για την απεικόνιση των δύο φύλων, συμπληρωματικά με αρκετά άλλα σύμβολα, έχοντας έτσι διαμορφώσει μια διεθνή γλώσσα για την ερμηνεία του.

Είναι σαν ένας χάρτης που παρακολουθεί την ιστορία της οικογένειας και τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της, τους ρόλους που υιοθετούνται και μεταφέρονται ή  με κάποιο τρόπο κληρονομούνται διαγενειακά.

Το γενεόγραμμα μπορεί να γίνει από τον ειδικό ψυχικής υγείας οποιαδήποτε στιγμή, αν και είναι ένα εργαλείο που αξιοποιείται από την πρώτη συνήθως συνέντευξη με τον αναλυόμενο. Είναι σαν μια προσωρινή ερμηνεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια υπόθεση και να επηρεάσει κάποια μελλοντική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συνήθως θα απεικονίσει μέχρι και τρεις γενιές πριν από την οικογένεια και τα μέλη  αυτών, συμπεριλαμβάνοντας επίσης κομβικά γεγονότα στην ιστορία της κάθε οικογένειας.

Οι οικογένειες είναι οργανωμένες πάνω σε βιολογικές, ηθικές και συναισθηματικές  φόρμες-δομές.

Στο σημείο λοιπόν που είναι τοποθετημένο ένα μέλος στην οικογένεια του και στο γενικό ευρύτερο γενεολογικό σχεδιάγραμμα, αναλόγως θα επηρεαστεί το άτομο αυτό, στο πως λειτουργεί και αντιδρά στα σχεσιακά του μοτίβα, καθώς και την οικογένεια που θα διαμορφώσει στην επόμενη γενιά.

Στοιχεία όπως χρόνιες ασθένειες, απώλεια δουλειάς, μεταναστεύσεις, πένθη και κάθε τραυματικό γεγονός θα παίξει το ρόλο του και θα ανατρέψει ή θα διακόψει τη διαδικασία του κύκλου ζωής.

Είναι ξεκάθαρο ότι το γενεόγραμμα σκιαγραφεί μια οικογένεια, την ερμηνεύει βασιζόμενη πάνω σε μια υπόθεση και επιτρέπει στον ειδικό να κάνει μια πρόβλεψη, πάντα, χωρίς να λαμβάνεται κάτι ως δεδομένο.

Είναι βοηθητικό να διαβάζεται ως ο χάρτης, πάνω στον οποίο υπογραμμίζοντας κάποια χαρακτηριστικά και μελετώντας τον, μας καθοδηγεί μέσα από το δαιδαλώδες τοπίο που είναι η ίδια η  ιστορία της κάθε οικογενειακής ζωής, που φέρνει μαζί του ο άνθρωπος που απευθύνεται σε εμάς για την θεραπεία του.

Το άρθρο έγραψε η Ναταλία – Ελένη Βαλαμουτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια με πολυετή εμπειρία στη Θεραπεία και την Συμβουλευτική.  Έχει ειδικευτεί στην Εξελικτική Ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου, εργάζεται κυρίως με έφηβους και οικογενειακές συνεδρίες.

Εργάζεται Συμβουλευτικά και Ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, με την επίλυση προβλημάτων σε Ζευγάρια, την Διαχείριση Άγχους και τις Κρίσεις Πανικού στο γραφείο της στο Βόλο και μέσω τηλεδιασκέψεων, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη με εχεμύθεια και επαγγελματισμό.

Δείτε ολόκληρο το προφίλ της και τη διαθεσιμότητά της εδώ.

Facebooktwitterlinkedin