Τα στάδια της σχέσης ενός ενσυναισθητικού μ’ ένα ναρκισσιστή

Τα στάδια της σχέσης ενός ενσυναισθητικού μ’ ένα ναρκισσιστή

22 Ιανουαρίου 2019 4 Από Melapus

Πώς ένας ενσυναισθητικός άνθρωπος παγιδεύεται σε μία σχέση μ’ ένα ναρκισσιστή;

Ενσυναισθητικός: Αυτός που ταυτίζεται με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και κατανοεί τη συμπεριφορά και τα κίνητρα του. Τα συστατικά της λέξης αποτελούνται από τις λέξεις εν, συν και αίσθηση, υποδηλώνοντας την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του.

Ναρκισσιστής: Αυτός που πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δηλαδή όταν ένας εγωκεντρικός άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει αν δεν ικανοποιήσει την ανάγκη του να τον θαυμάζουν σε υπερβολικό βαθμό. Επίσης, έχει την τάση να πιστεύει ότι έχει μια «υπεραξία» σε σχέση με τους άλλους χωρίς τα ανάλογα προσόντα, να τους χειραγωγεί για δικό του όφελος και χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης.

Στην αρχή:

Ο ενσυναισθητικός:

  • Αγαπά βαθιά και άνευ όρων.
  • Αισθάνεται συναισθηματικά ικανοποιημένος ακόμη κι αν ο ναρκισσιστής δεν παίζει κανένα ρόλο για να αναπτύξει ισχυρότερο δεσμό.
  • Αισθάνεται ικανοποιημένος και σκέφτεται ότι η αγάπη του παίρνει ανταπόκριση μόνο με το να είναι γύρω από τον ναρκισσιστή.
  • Παίρνει την ψευδή ιδέα ότι έχει βρει το είδος της αγάπης που οι άνθρωποι δεν βρίσκουν ούτε μία φορά και αισθάνεται ότι έχει βαθύ δεσμό που είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει.
  • Σταδιακά, αρχίζει να πιστεύει ότι είναι λιγότερο ικανός και «χρειάζεται» κάποιον σαν τον ναρκισσιστή ως σύντροφό του στη ζωή του για να τα καταφέρει.

Ο ναρκισσιστής:

  • Επιβεβαιώνει τα συναισθήματα του ενσυναισθητικού δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση που οδηγεί στην εμμονή να πιστεύει ότι αυτό που έχουν είναι ξεχωριστό.
  • Μερικές φορές φαίνεται ότι θέλει αυτή τη σχέση όσο και ο ενσυναισθητικός. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει είναι κάποιον να επενδύει τον χρόνο, την ενέργεια και την αγάπη του και να βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του.
  • Όσο περνάει ο χρόνος, κάνει τον ενσυναισθητικό να αισθάνεται αδύναμο, αβέβαιο, και να στερείται των δυνατοτήτων να κάνει ακόμη και τα απλά πράγματα.
  • Δεν ξεκινά ποτέ μια ανοιχτή επίθεση, αλλά χρησιμοποιεί δηλώσεις όπως «δεν θέλω να σε βλάψω, αλλά…» για να επισημάνει τα κενά.
  • Προσπαθεί να αναλάβει οτιδήποτε συμβολίζει τον έλεγχο, όπως ο χειρισμός λογαριασμών ή η λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αγορές.

Η σχέση:

Για τον ενσυναισθητικό, αυτή η σχέση είναι τα πάντα και νιώθει σαν να είναι ερωτευμένος. Αγαπάει και συγχωρεί τον ναρκισσιστή, του μιλάει και προσπαθεί να τον βοηθήσει και να κάνει ότι μπορεί για να αισθάνεται καλά.

Ο ναρκισσιστής προβάλλει τον εαυτό του ως θύμα του παρελθόντος του, των σχέσεων του και των περιστάσεων. Ο ενσυναισθητικός είναι δοτικός, αφού προσπαθεί να αναπληρώσει και να αντικαταστήσει όλα τα ατυχή γεγονότα που έχουν συμβεί στον ναρκισσιστή.

Ο ενσυναισθητικός έχει καλή καρδιά και προσπαθεί να βοηθήσει τον ναρκισσιστή να λύσει τα βαθιά και ανεπίλυτα τραύματα του, χωρίς αποτέλεσμα όμως γιατί δεν τα βλέπει ακόμα στην πραγματική τους διάσταση.  Ο ναρκισσιστής κρύβει καλά τις πληγές του και αρνείται να λάβει βοήθεια.

Η σχέση αφορά το ναρκισσιστή. Ο ενσυναισθητικός αργεί να το συνειδητοποιήσει και όταν το κάνει αισθάνεται φοβισμένος να μιλήσει ή να αγωνιστεί για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Στην προσπάθειά του να ευχαριστήσει τον ναρκισσιστή δεν θέλει να εκφράσει τις πραγματικές του ανάγκες για να μην τον δυσαρεστήσει. Προτιμά να είναι αρεστός παρά ευτυχισμένος.

Δίνοντας ο ενσυναισθητικός τη μέγιστη αφοσίωση, αγάπη και φροντίδα του στη σχέση, ο ναρκισσιστής αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο της.

Η σταδιακή αφύπνιση και κατάρρευση της σχέσης:

Όσο αυτή η κατάσταση παραμένει σταθερή, είναι αδύνατο να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη σχέση. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν ο ενσυναισθητικός καταρρεύσει.

Ο ενσυναισθητικός αντιδρά επειδή δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους τρόπους του ναρκισσιστή πια και αρχίζει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για να καλύψει και τις συναισθηματικές του ανάγκες.

Αυτό συμβαίνει επειδή από την αρχή της σχέσης έχει πιστέψει ότι οι συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου του έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Όταν καταλαβαίνει τελικά ότι η ευημερία του είναι επίσης σημαντική και αποφασίζει να μιλήσει, φαίνεται εγωιστής και ο ναρκισσιστής δυσανασχετεί.

Ο ναρκισσιστής αναζητά συνέχεια την προσοχή και το ενδιαφέρον των άλλων. Παίρνει ικανοποίηση όταν οι άνθρωποι αναστατώνονται γύρω του. Οι ανάγκες του όμως δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν.

Μπορεί να αλλάξει σύντροφο, να ανοίξει μια νέα επιχείρηση, να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, να συμμετέχει σε σε νέες δημιουργικές αναζητήσεις κ.α., αλλά δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένος. Ο ενσυναιθητικός δεν το γνωρίζει αυτό όμως.

Όταν ο ενσυναισθητικός ξεσπάει τελικά λέγοντας «Και τα δικά μου συναισθήματά μου έχουν σημασία», ο ναρκισσιστής αντιδρά λέγοντας ότι ο ενσυναισθητικός είναι  «τρελός».

Τον κατηγορεί ότι είναι υπερβολικά δραματικός και οι ανησυχίες του αβάσιμες. Αυτού του είδους η απορριπτική συμπεριφορά είναι η τακτική που χρησιμοποιεί για να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού του ενσυναισθητικού.

Η ενσυναισθητικός μπερδεύεται και δεν καταλαβαίνει πώς προκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά. Ξεκινά να κατηγορεί τον εαυτό του και ν’ αναρωτιέται αν είναι άξιος ν’ αγαπηθεί.

Σε αυτό το σημείο, ο ενσυναισθητικός δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι είναι απλώς χειραγωγημένος. Ο σύντροφός του έχει κάνει τα πάντα γύρω του για να δημιουργήσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα των καταστάσεων.

Μπορεί πλέον να μην υπάρχει τίποτα γύρω του για να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να δει την αλήθεια ότι είναι αυτός που είναι «σωστός» και ο σύντροφός τους που είναι τρομερά «λάθος».

Η ενσυναισθητικός προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον ναρκισσιστή με κάθε ειλικρίνεια. Ο ναρκισσιστής, ωστόσο, δικαιολογεί τη συμπεριφορά του και μεταφέρει την ευθύνη.

Η θεραπεία και η διέξοδος:

Είναι φυσιολογικό ο ενσυναισθητικός να αισθάνεται χαμένος και σε σύγχυση. Όμως, παρά την πληγωμένη του καρδιά, θα πρέπει να παραμείνει ήρεμος και να κάνει κάποια αυτοαξιολόγηση για να καταλάβει πώς κατέληξε τόσο ανυπεράσπιστος. Έτσι θα αρχίσει να μεταμορφώνεται.

Ο ενσυναισθητικός μπορεί να θεραπευτεί εκ φύσεως. Έχει την εσωτερική δύναμη να βοηθάει τους άλλους με τους σωστούς τρόπους, αλλά και τον εαυτό του όταν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει την πικρή αλήθεια ότι δεν αξίζουν όλοι την αγάπη, τη φροντίδα και την αγάπη του. Υπάρχουν άνθρωποι που για διάφορους λόγους έχουν ιδιοτελή κίνητρα και μια πολύ διαφορετική προοπτική όσον αφορά τις σχέσεις και τους ανθρώπους.

Ο ενσυναισθητικός όμως πρέπει ν’ αποδεχτεί ότι και αυτός βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση, κάτι το οποίο επισήμαινε πάντα ο ναρκισσιστής στην κοινή ζωή τους. Οι αντιδράσεις του καθένα όμως είναι διαφορετική. Ο ενσυναισθητικός προσπαθεί να βοηθήσει και να θεραπεύσει τον εαυτό του, ενώ ο ναρκισσιστής όχι.

Για τον ενσυναισθητικό η διαδικασία είναι μια οδυνηρή αφύπνιση. Μαθαίνει από την εμπειρία και προχωράει μπροστά.

Μετά το τέλος:

Ο ναρκισσιστής θα συνεχίσει σαν να μην συνέβη τίποτα και θα δηλώνει εντελώς αθώος. Σε σύντομο διάστημα δεν θα θυμάται ότι κάποιος τον αγαπούσε τόσο βαθιά και έντονα, ούτε τον ισχυρό δεσμό που είχε και απλά θ’ αναζητήσει το επόμενο θύμα.

Θα έρθει όμως η στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με τον εαυτό του άρα ούτε και με άλλους ανθρώπους.

Ο ενσυναισθητικός θα γίνει πιο δυνατός, πιο σοφός και θα είναι πιο επιφυλακτικός σε ποιον θα αφιερώσει το χρόνο του, θα δώσει την αγάπη του και τη στοργή του, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν θα αφεθεί ξανά στον έρωτα. Έχει πολλά να δώσει ακόμη αλλά και να πάρει.

Όπως λέει και η Γεωργία Σάνδη: «Μόνο μία ευτυχία υπάρχει στη ζωή, ν’αγαπάς και ν’αγαπιέσαι.»

Melapus Team
www.melapus.com 

Πηγή πληροφοριών άρθρου: https://themindsjournal.com

Facebooktwitterlinkedin