Σκέψεις και συναισθήματα – Αρθρογραφία από τον Ψυχολόγο Γεώργιο Δάρδαλη

Σκέψεις και συναισθήματα – Αρθρογραφία από τον Ψυχολόγο Γεώργιο Δάρδαλη

19 Φεβρουαρίου 2019 0 Από Melapus

«Σε είδα να βουρκώνεις πάλι. Να μου μιλάς και να μου λες γι’ αυτά που σ’ έχουν πονέσει…

Είδα να έχεις δύο θλίψεις. Την μία την ήξερες. Η δεύτερη είναι η στεναχώρια σου που βλέπεις τον εαυτό σου θλιμμένο.
Έχει να κάνει με το ότι σκέφτεσαι για την θλίψη σου.

Μου είπες για τους πανικούς σου. «Αν το ξαναζήσω αυτό θα πεθάνω», ψιθύρισες. Φοβάσαι να μην ξαναζήσεις τον φόβο και όσο φοβάσαι τόσο πιο κοντά έρχεσαι στον πανικό.
Έχει να κάνει με τις σκέψεις που κάνεις γύρω από το φόβο σου. Δημιουργείς άλλον ένα φόβο. Τρομοκρατείς τον εαυτό σου.

Σε είδα να έχεις δύο άγχη. Το πρώτο είναι το άγχος σου για μία κατάσταση και το δεύτερο το φέρνεις με τις σκέψεις που κάνεις για το άγχος σου.
Σκύβεις το κεφάλι σου και παραδίνεσαι…

Πολλές φορές δεν είναι τα ίδια τα συναισθήματα σου που σε αναστατώνουν, αλλά οι ερμηνείες που δίνεις σε αυτά, το τι σκέφτεσαι δηλαδή για τα πρωτογενή συναισθήματα.

Σε βλέπω να τρομάζεις, να λυπάσαι και να αγχώνεσαι για τα συναισθήματα που βιώνεις…

Αυτό που υποστηρίζει η Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία είναι πως δεν αναστατώνουν τους ανθρώπους οι καταστάσεις, αλλά οι ερμηνείες που δίνουν σε αυτά. Το πως θα ερμηνεύσεις ένα συμβάν, μία κατάσταση, μια προσωπική εμπειρία, ένα συναίσθημα ή μια σκέψη, είναι αυτό που θα ορίσει το συναίσθημα που θα νιώσεις, τις σωματικές σου αντιδράσεις (εφίδρωση, ξηροστομία, ταχυκαρδία κ.τ.λ) καθώς και την συμπεριφορά σου.

Ας υποθέσουμε πως βλέπεις στον δρόμο έναν φίλο σου και δεν σου μιλάει.

Το πως θα ερμηνεύσεις την συμπεριφορά του θα καθορίσει το τι θα νιώσεις και το πώς θα πράξεις.

Αν υποθέσεις, για παράδειγμα, ότι ο φίλος σου έχει κάτι μαζί σου, μπορεί να βιώσεις π.χ καχυποψία, ενοχή, φόβο, θλίψη κ.α.. Το συναίσθημα που θα βιώσεις θα καθορίσει την συμπεριφορά σου απέναντι του την επόμενη φορά που θα τον συναντήσεις και αυτή μάλλον θα είναι εχθρική.

-Από την άλλη αν υποθέσεις ότι ο φίλος σου αντιμετωπίζει κάποιο προσωπικό πρόβλημα ή ότι απλά μπορεί να μην σε είδε και γι αυτό να μην σε χαιρέτησε, θα εξακολουθήσεις να είσαι φιλικός απέναντι του και να νιώθεις καλά σε προσωπικό επίπεδο.

Θα συμφωνήσω λοιπόν, με τα λόγια του Επίκτητου (Έλληνας Στωικός Φιλόσοφος) πως: «Δεν είναι τα πράγματα που αναστατώνουν τους ανθρώπους, αλλά οι απόψεις τους για τα πράγματα».

Ο Μάρκος Αυρήλιος (Ρωμαίος Στωικός Φιλόσοφος) θα σου πει πως η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται από την ποιότητα της σκέψης σου. Το πως βλέπεις τον κόσμο γύρω σου και τον εαυτό σου μέσα σε αυτόν, θα καθορίσει το τι θα νιώσεις και το πως θα πράξεις.

Αυτό που σε συμβουλεύω προσωπικά, είναι να μην λαμβάνεις τις σκέψεις σου σαν μία αντανάκλαση της πραγματικότητας, αλλά ως σκέψεις που μπορούν να αμφισβητηθούν και να ανασκευαστούν. Δεν αποτελούν πραγματικό αντίγραφο του κόσμου άλλωστε.

Μπορεί να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο ανάλογα με την προσωπική πινελιά που θα βάλεις και λέγεται προσωπική ερμηνεία.

Οι πεποιθήσεις  σου γύρω από τον εαυτό σου, το σώμα σου, την συμπεριφορά κάποιου άλλου, μια κατάσταση που αντιμετωπίζεις, το παρελθόν σου, το μέλλον σου, τον κόσμο ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να αποτελέσουν το βάλσαμο ή αντιθέτως  το εμπόδιο στην ζωή σου.»

 

Κείμενο: Γεώργιος Δάρδαλης
Ο Γεώργιος Δάρδαλης είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής με Γνωσιακή-Συμπεριφορική Κατεύθυνση. Εργάζεται στην ατομική Ψυχοθεραπεία εφήβων, ενηλίκων, καθώς και στην θεραπεία ζεύγους.

Δείτε το προφίλ και τη διαθεσιμότητά του εδώ.

Facebooktwitterlinkedin