Το περπάτημα πολεμά τη νοητική εξασθένηση των ηλικιωμένων

Το περπάτημα πολεμά τη νοητική εξασθένηση των ηλικιωμένων

25 Φεβρουαρίου 2019 0 Από Melapus

Το περπάτημα είναι σύμμαχος της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Το ακούμε συχνά αλλά κατά πόσο ισχύει στην πραγματικότητα;

 

Με αντικείμενο έρευνας 4 διαφορετικές ομάδες ηλικιωμένων (160 άτομα), που μελετήθηκαν με κοινό παρονομαστή τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων,  βγήκαν τα εξής συμπεράσματα:

1η ομάδα

Εδώ οι ηλικιωμένοι ακολουθούσαν ειδική διατροφή χωρίς όμως να επιδίδονται σε κάποια άσκηση.

2η ομάδα

Πέρασε από τρίμηνη άσκηση σε ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα, ενώ μετά συνέχισε για 3 μήνες την σωματική άσκηση στο σπίτι.

3η ομάδα

Εδώ οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα DASH σε συνδυασμό με άσκηση 3 φορές την εβδομάδα.

4η ομάδα

Στην τελευταία ομάδα δόθηκαν απλά οδηγίες για σωστή διατροφή και άσκηση χωρίς τα μέλη να ακολουθήσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μετά από 6 μήνες, η ομάδα που συνδύασε τη δίαιτα DASH με σωματική άσκηση είχε καλύτερα αποτελέσματα και σκόρ σε νοητικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Το περπάτημα για μόνο 40’ την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα βοηθάει σημαντικά τη μνήμη και τις εγκεφαλικές λειτουργίες των ηλικιωμένων καθώς αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, στην περιοχή δηλαδή που δημιουργούνται οι αναμνήσεις.

Μία μερική ατροφία στον ιππόκαμπο είναι συνηθισμένη και επόμενη, όμως εάν οι ηλικιωμένοι κάνουν 1 χρόνο άσκηση με τη συχνότητα που αναφέρθηκε παραπάνω, μαζί με υγιεινή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και άλλα προβλήματα μνήμης. Ακόμα και το περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις μπορεί να ενισχύσει την πνευματική ικανότητα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν έναυσμα για όλους, ώστε να προχωρήσουν στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Είναι γεγονός πως όταν υπάρχει βελτίωση της σωματικής υγείας μέσα από το περπάτημα και τη σωματική άσκηση γενικότερα η ψυχική υγεία και η μνήμη ακολουθούν. Αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο να σηκωθούμε από τον καναπέ και να φροντίσουμε το σώμα, την ψυχή και τη μνήμη μας με ένα σύντομο καθημερινό και απλό περπάτημα!

Melapus Team

Facebooktwitterlinkedin