Οι ψυχικές διαταραχές των ζώων

Οι ψυχικές διαταραχές των ζώων

26 Φεβρουαρίου 2019 0 Από Melapus

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, αλλά τι γίνεται με τα ζώα;

Αν έχετε υποψιαστεί ποτέ ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη ή ότι η γάτα σας φέρεται ψυχαναγκαστικά μπορεί και να έχετε δίκιο…

Οι περισσότεροι κτηνίατροι και ζωολόγοι συμφωνούν ότι τα ζώα μπορούν πράγματι μπορεί να υποφέρουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές, αν και με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η ψυχική ασθένεια στους ανθρώπους είναι συχνά το αποτέλεσμα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Τα ζώα όμως συχνά εμφανίζουν χαρακτηριστικά ψυχικής ασθένειας όταν έχουν υποστεί βασανισμό ή δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες τους. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ζώα -ειδικά τα άγρια- που ζουν σε αιχμαλωσία φαίνεται να εμφανίζουν πιο καταναγκαστικές συμπεριφορές από αυτά που βρίσκονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι επιστήμονες συμφωνούν επίσης ότι τα ζώα δεν θα υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές αν ο άνθρωπος τα αντιμετώπιζε καλύτερα. Γνωρίζουμε όμως τον πραγματικά σωστό τρόπο να τους συμπεριφερθούμε;

Οι σκυλίσιοι «στρατιώτες» είναι γνωστό ότι πάσχουν και αυτοί από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)

Ακριβώς όπως οι ανθρώπινοι στρατιώτες μπορούν να βιώσουν Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, έτσι και τα σκυλάκια τους. Αμέτρητα στρατιωτικά σκυλιά έχουν επιστρέψει από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παρουσιάζοντας τις ίδιες καρδιακές συμπεριφορές με τους ανθρώπους που έζησαν την εμπειρία του πολέμου και της μάχης. Αν και πολύ συχνά, αυτά τα σκυλιά επανέρχονται με την επιστροφή τους στο σπίτι, όλο και περισσότεροι κτηνίατροι αρχίζουν να αναπτύσσουν αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης για να τα βοηθήσουν στη συναισθηματική τους ανάκαμψη.

Τα πουλιά έχουν τις δικές τους μορφές Κατάθλιψης και Άγχους

Η έκθεση, η υπερεκμετάλλευση και η πλήξη μπορούν να προκαλέσουν στα αιχμάλωτα πουλιά σημάδια κατάθλιψης και άγχους. Τα σημάδια της κατάθλιψης των πτηνών περιλαμβάνουν υπερβολική αφαίμαξη και σκασίματα φτερών, παρόμοια με την ανθρώπινη κατάσταση της τρικλοθυλομανίας (τράβηγμα των τριχών).

Τα σκυλιά μπορούν να έχουν Αυτισμό

 

Είναι δυνατόν τα σκυλιά να είναι αυτιστικά; Σύμφωνα με έρευνες ολοένα και περισσότεροι κτηνίατροι πιστεύουν πως, ναι! Μια μελέτη του 2015 που διεξήγαγε το Αμερικανικό Κολέγιο Κτηνιατρικών Συμπεριφορών βρήκε ενδιαφέρουσες συνδέσεις μεταξύ συμπεριφορών που είναι όμοιες με αυτισμό, όπως αυτή που τα σκυλάκια κυνηγάνε την ουρά τους και διάφορες άλλες γενετικές πληροφορίες. Από τα 132 σκυλάκια, ράτσας τεριέ, που μελετήθηκαν (55 καταδίωξαν την ουρά τους και 77 όχι), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στα αρσενικά σκυλιά. Πολλές φορές μάλιστα γίνεται σε μια φάση που το σκυλί βρίσκεται σε μια μορφή έκστασης και μπορεί να θεωρηθεί ότι βιώνει επιθετικό επεισόδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά εμφανίστηκε σε σκύλους με Σύνδρομο Εύθραυστου Χ (χρωμοσώματος). Αν και χρειάζεται πρόσθετη έρευνα σχετικά με τον αυτισμό σε σκύλους, εκτιμάται ότι μεταξύ 15 και 60% των ανθρώπων με το Σύνδρομο Εύθραστου Χ καταττάσονται κάπου στο φάσμα του αυτισμού.

Οι αρουραίοι εμφανίζουν Επεισοδιακή Πολυφαγία

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ των αρουραίων και της υπερβολικής κατανάλωσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αρουραίοι που έλαβαν τροφή σε διαστήματα έφαγαν με λαιμαργία όσο το δυνατόν μπορούσαν, ενώ αυτοί που έλαβαν τροφή με πλήρη πρόσβαση οποιαδήποτε ώρα έφαγαν πιο υπεύθυνα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αρουραίοι που εμφάνισαν συμπεριφορές υπερβολικής κατανάλωσης, παρουσίαζαν κι άλλες συμπεριφορές, όπως την κατάχρηση ουσιών σε μεταγενέστερα στάδια της μελέτης.

Οι ουραγκοτάγκοι εθίζονται!

Οι ουραγκοτάγκοι βιολογικά έχουν πάρα πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους και συχνά υποφέρουν από τις ίδιες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν και τις ψυχικές διαταραχές, όπως τον εθισμό. Για παράδειγμα, ο Τόρι, ένας ουρακοτάγκος σ’ ένα ζωολογικό κήπο, κατά λάθος πήρε στα χέρια του ένα πακέτο τσιγάρα και έχοντας παρατηρήσει το τρόπο, τα κάπνισε και τελικά εθίστηκε με αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθηθεί διαδικασία αποκατάστασης.

Οι σπιτόγατες παρουσιάζουν Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές

Τα αστεία για τις οικόσιτες γάτες ότι έχουν OCD είναι κοινά. Είναι επίσης αρκετά ακριβή. Η υπερβολική περιποίηση, ο έντονος βηματισμός μέσα στο σπίτι και το «ακόνισμα» των νυχιών στα έπιπλα πρόκειται για συμπεριφορές που υποδεικνύουν ότι μια γάτα βαριέται, νιώθει αγωνία ή ακόμα και πόνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι ενέργειες μειώνουν προσωρινά το άγχος της. Μια γάτα, στην οποία δεν δίνεται αρκετή προσοχή ή τα απαραίτητα ερεθίσματα, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει ακόμα περισσότερα συμπτώματα.

Τα άλογα που βαριούνται αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους

Τα άλογα προορίζονται για να ζουν μια ενεργητική ζωή. Παρόλα αυτά, πολλά άλογα είναι αυτά που δεν κινούνται όσο θα έπρεπε και αυτό τους δημιουργεί πλήξη και άγχος. Μερικά από τα συμπτώματα είναι το έντονο μάσημα ξύλου στο χώρο που κρατούνται, οι κλωτσιές στους τοίχους και το δάγκωμα. Για να αποφύγετε αυτές τις κακές και επικίνδυνες συνήθειες, είναι σημαντικό τα άλογα να έχουν στο πρόγραμμά τους άφθονη άσκηση και να έχουν στη διάθεσή τους ειδικά προϊόντα διασκέδασης, όπως μια μπάλα για να παίξει.

Τα γουρουνάκια παθαίνουν ανορεξία

Οι χοίροι είναι γνωστό ότι είναι από τα πιο έξυπνα ζώα στο πλανήτη και κατά συνέπεια μπορεί η ψυχολογία τους να επηρεαστεί πολύ από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα πολλές φορές να λιμοκτονούν τον εαυτό τους. Το σύνδρομο αυτό είναι τόσο συχνό που έχει την ονομασία: «Thin Sow Syndrome» και είναι παρόμοια με την ανορεξία στους ανθρώπους. Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται τόσο σε γουρουνάκια που δεν τρέφονται κατάλληλα όσο και σε αυτά που έχουν άφθονη τροφή σε συνδυασμό με με συμπτώματα υπερκινητικότητας.

Τα χάμστερ είναι μανιακοί συλλέκτες

Έχουμε δει όλοι αυτές τις αξιολάτρευτες εικόνες των χάμστερ με γεμάτο το στόμα. Όσο χαριτωμένη κι αν είναι, στην πραγματικότητα προέρχεται από τα ένστικτα των άγριων προγόνων του κατοικίδιου ζώου. Αυτοί οι πρόγονοί μάζευαν όσο περισσότερη τροφή μπορούσαν για να επιβιώσουν σε περιόδους χειμερίας νάρκης. Έτσι λοιπόν, το κατοικίδιο χάμστερ αποθηκεύει το φαγητό στο στόμα του, αλλά και στις γωνίες του κλουβιού του.

Τα ανήσυχα ζώα χάνουν τον ύπνο τους

Η απώλεια ύπνου του ζώου είναι γνωστή στους ανθρώπους που έχουν ή είχαν ζήσει με ένα σκυλί που φοβόταν τους δυνατούς θορύβους, όπως πυροτεχνήματα ή μια έντονη καταιγίδα. Κάποια ζώα που ζουν στο ευρύ περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της άγριας φύσης, χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας συναισθημάτων όπως άγχος, πόνο ή άλλων αναταραχών. Για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία τους, τα ζώα αυτά συχνά περπατούν έντονα, κραυγάζουν, κλαψουρίζουν ή έχει παρατηρηθεί ότι κρύβονται σε απομονωμένα μέρη.

Οι ελέφαντες είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν «να φτιάχνονται»

Οι ελέφαντες στη φύση είναι γνωστό ότι αναζητούν ένα συγκεκριμένο είδος μούρου με παραισθησιογόνες ιδιότητες. Μπορεί ακόμη να μπουν στη διαδικασία να ταξιδέψουν αποκλειστικά για την εξεύρεσή του και έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγαλύτεροι ελέφαντες διδάσκουν και τα μικρότερα. Είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητά τους.

Υπάρχει λόγος που μόνο οι αιχμάλωτες όρκες επιτίθενται σε ανθρώπους

Σύμφωνα με έρευνα της Dr. Hope Ferdowsian, τα ζώα σε αιχμαλωσία, όπως οι όρκες και οι ελέφαντες, υποφέρουν συνήθως από PTSD ως αποτέλεσμα των σκληρών μεθόδων που χρησιμοποιούν για να «σπάσουν» τις φυσικές τους συνήθειες. Επιπλέον ζουν σε πολύ μικρότερες διαστάσεις χώρων απ’ ότι θα έπρεπε, έχουν πολύ λιγότερη συντροφιά από ότι θα είχαν στη φύση και αδυνατούν να ενεργήσουν φυσιολογικά σε όλα τα επίπεδα. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, πρόκειται για ακραίες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες είναι πολύ αγχωτικές για αυτά τα ζώα και ως αποτέλεσμα αυτό το στρες και η κατάθλιψη εκδηλώνεται με επιθετικότητα και κακή συμπεριφορά.

Μερικά ζώα έχουν τάσεις αυτοκτονίας

Οι ελέφαντες, τα δελφίνια και τα ποντίκια έχουν αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, υποφέρουν συχνά από σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης που τους φέρνουν στο σημείο να αρνούνται να κινηθούν και έχουν καταγραφεί περιστατικά που προκάλεσαν τον πνιγμό τους. Όσο γνωρίζουμε, τα υγιή ζώα που αυτοκτονούν είναι αυτά που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία. Αν σκεφτείτε την ιδέα ότι ένα ζώο μπορεί να φτάσει στο σημείο να τερματίσει τη ζωή του λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσής του δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουν τη νοημοσύνη τόσο για να αναλύσουν μια παροντική κατάσταση όσο και μελλοντική, δηλαδή να αναπτύξει συναισθήματα απαισιοδοξίας κλπ.

Η ψυχική ασθένεια στα ζώα δεν χρειάζεται να υφίσταται

Δεν είναι τυχαίο ότι μερικές από τις περιπτώσεις που περιγράφονται παραπάνω περιλαμβάνουν ανθρώπους. Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα ζώα αντιμετωπίζονται ως περιουσιακά στοιχεία. Δυστυχώς, υπάρχουν λίγοι νόμοι που τα προστατεύουν. Τα ζώα που παρουσιάζουν ψυχικές ασθένειες – είτε πρόκειται για έναν ελέφαντα σε αιχμαλωσία, είτε για το αγαπημένο μας σκυλάκι-που μπορεί να βαριέται- πρέπει να αντιμετωπίζονται με το σωστό τρόπο και να ακολουθούνται οι κανόνες για να θεραπευτούν.

Τα σκυλάκια που έχουν λάβει μέρος σε κυνομαχίες είναι μόνο ένα παράδειγμα. Στην πραγματική περίπτωση που 51 Pit Bulls (ράτσα σκυλιών), υπό την ιδιοκτησία του Michael Vick, χρησιμοποιούνταν επανειλημμένως μέχρι τελικής πτώσης για κυνομαχίες, όταν τελικά διασώθηκαν, πολλοί άνθρωποι τα θεώρησαν ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και ζητήθηκε η άμεση θανάτωσή τους. Μετά τη διάσωση, δύο από τα σκυλιά κατέληξαν από τους τραυματισμούς τους και μόνο ένα υπεβλήθη σε ευθανασία, αφού θεωρήθηκε «πολύ συναισθηματικά και σωματικά κατεστραμμένο» για να σωθεί. Στα υπόλοιπα 48 δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία για ευτυχισμένη ζωή. Τα σκυλάκια αυτά έγιναν αγαπημένα μέλη διαφόρων οικογενειών, σκυλιά συναισθηματικής υποστήριξης σε ανθρώπους, αλλά και πρεσβευτές της ράτσας τους. Κάποιο από αυτά κατάφερε ακόμη να γίνει σκύλος θεραπείας για παιδιά και ονομάστηκε «Σκυλί της Χρονιάς 2015″΄από τον Οργανισμό για την Προστασία των Ζώων ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals).

«Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα.» Γκάντι Μαχάτμα

Melapus Team

www.melapus.com 

Facebooktwitterlinkedin