Τι είναι οι φοβίες και ποιοι διάσημοι έχουν;

Τι είναι οι φοβίες και ποιοι διάσημοι έχουν;

28 Φεβρουαρίου 2019 0 Από Melapus

Οι διασημότητες και τα διάφορα χαρακτηριστικά τους αποτελούν πολλές φορές είδωλα και πρότυπα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτισμού. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, προσελκύονται από αυτά τα «αστέρια» για διάφορους λόγους, όπως την φυσική τους εμφάνιση ή το ταλέντο τους.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν είναι ότι και οι διασημότητες είναι ανθρώπινα όντα και βιώνουν τους ίδιους φόβους που βιώνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Στην πραγματικότητα, πολλές στατιστικές εκτιμούν ότι περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες φοβίες.

Πρέπει όμως πρώτα να καταλάβουμε τι σημαίνει όταν κάποιος έχει μια φοβία.

Η φοβία είναι τύπος ψυχικής διαταραχής άγχους που προκαλεί στο άτομο ακραίο και παράλογο φόβο για μια κατάσταση, για κάποιο ζωντανό πλάσμα, τόπο ή αντικείμενο. Τα άτομα που έχουν φοβίες συχνά διαμορφώνουν τη ζωή τους με βάση αυτές, έτσι ώστε να αποφύγουν την αντιμετώπισή τους. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι η απειλή που νιώθουν είναι πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική.

Οι φοβίες λοιπόν, είναι πιο σοβαρές από την απλή αίσθηση φόβου και παρόλο που τα άτομα γνωρίζουν ότι η φοβία τους είναι παράλογη, δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους.
Ενδεικτικά συμπτώματα είναι η εφίδρωση, οι θωρακικοί πόνοι, κρίσεις άγχους και πανικού κ.α. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και συμπεριφοριστική θεραπεία.

Οι φοβίες δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αιτία που δημιουργούνται, αλλά υπάρχουν ορισμένοι σχετικοί παράγοντες. Για παράδειγμα:

  • μπορεί να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο περιστατικό ή τραύμα
  • μπορεί να προέρχεται από κακοποίηση σε παιδική ηλικία
  • η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο – υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με την τάση να είναι περισσότερο φοβικοί από άλλους

Διάσημοι του Hollywood με φοβίες:

1. Kristen Stewart: Στα άλογα


Γνωστή για τους ρόλους της στο «Twilight», η Kristen Stewart φοβάται τα άλογα. Ο φόβος των αλόγων είναι κοινή και ως ιπποφοβία. Η φοβία της Kristen Stewart ξεκίνησε όταν ήταν μόλις εννέα ετών και έπεσε από ένα άλογο και έσπασε τον αγκώνα της.

2. La Toya Jackson: Στις γάτες

Η La Toya Jackson, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός, πρώην μοντέλο, ακτιβίστρια και φυσικά αδελφή του Michael Jackson, φοβάται τις γάτες. Η φοβία είναι γνωστή και ως αιλουροφοβία. Ανέφερε τη φοβία της σ’ ένα επεισόδιο της σειράς «American Idol» λέγοντας ότι ήταν μπροστά σ’ ένα περιστατικό επίθεσης μιας γάτας σ’ ένα συγγενή της όταν ήταν παιδί και τη στιγμάτισε.

3. Orlando Bloom: Στα γουρούνια

Ο Ορλάντο Μπλουμ, ο οποίος είναι τόσο γνωστός για την καλή εμφάνισή του αλλά και για το ρόλο του στους «Πειρατές της Καραϊβικής» και άλλες ταινίες, φοβάται τα γουρούνια. Η φοβία του έγινε γνωστή στα γυρίσματα της ταινίας «Το Βασίλειο των Ουρανών», που ένας χοίρος περιπλανήθηκε στο πλατό και ο Bloom «έτρεξε σαν τρελός».

4. Scarlett Johansson: Στις κατσαρίδες (σε ποιον αρέσουν άλλωστε;)

Η πανέμορφη Scarlet Johansson, φοβάται τις κατσαρίδες. Αυτός ο φόβος αντιπροσωπεύει μια φοβία που είναι γνωστή ως κατσαριδοφοβία, η οποία είναι αρκετά κοινή. Μια φορά, η Johansson ξύπνησε με μια κατσαρίδα στο πρόσωπό της και από τότε τις φοβάται…πολύ.

5. Nicole Kidman: Στις πεταλούδες


Η Nicole Kidman φοβάται τις πεταλούδες. Σύμφωνα με την Kidman, η πεταλουδοφοβία της άρχισε όταν ήταν παιδί στην Αυστραλία. Από τότε, προσπάθησε να το καταπολεμήσει, επισκέπτοντας το τμήμα με τις πεταλούδες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

6. Justin Timberlake: Στις αράχνες

Ο Justin Timberlake έχει αραχνοφοβία. Εκτός από τις αράχνες, ο Timberlake αποφεύγει επίσης τους καρχαρίες και τα φίδια… (λογικό!)

7. Jake Gyllenhaal: Στις στρουθοκάμηλους


Το αστέρι του Donnie Darko φοβάται τις στρουθοκάμηλους. Σύμφωνα με τον Gyllenhaal, ανέπτυξε αυτόν τον φόβο στα γυρίσματα της ταινίας «Πρίγκιπας της Περσίας: The Sands of Time», που ένα οπαδός του τον πληροφόρησε ότι οι στρουθοκάμηλοι θα «σκίσουν τα μάτια σου και θα βγάλουν την καρδιά σου». Έκτοτε δεν τις έχει πάρει με καλό μάτι!

8. Eminem: Στις κουκουβάγιες


Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Eminem, φοβάται τις κουκουβάγιες. Ο φόβος αυτός συμπεριλαμβάνεται στην γενικότερη κατηγορία της ορνιθοφοβίας, που πρόκειται για το φόβο στα πουλιά. Σύμφωνα με τον Eminem, έχει «σοβαρό πρόβλημα με τις κουκουβάγιες».

9. Walt Disney: Στα ποντίκια


Όσο απίστευτο και αν φαίνεται ο Walt Disney φοβάται τα ποντίκια. Την ιδέα για τον χαρακτήρα του Mickey Mouse την ανέπτυξε όταν είδε ποντίκια να «παίζουν» στο γκαράζ του.

10. Brad Pitt: Στους καρχαρίες


Ο τολμηρός Brad Pitt φοβάται τους καρχαρίες. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτή τη φοβία.

11. Johnny Depp: Στους κλόουν

Ο Johnny Depp τρέμει τους κλόουν. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο φόβος του για τους κλόουν προέρχεται από το γεγονός ότι «πάντα φαίνεται να υπάρχει ένα σκοτάδι που κρύβεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, μια πιθανότητα πραγματικού κακού».

12. Johnny Cash: Στις πτήσεις


Ο Johhny Cash, ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός φοβάται τις πτήσεις, γνωστή φοβία και ως αεροφοβία.

13. Matt Damon: Στα φίδια

Ο Matt Damon φοβάται τα φίδια. Στα γυρίσματα της ταινίας «We bought a zoo» υπήρχαν ελεύθερα -άκακα- φίδια με αποτέλεσμα ο Damon να τρομοκρατηθεί σε πάρα πολύ έντονο βαθμό.

14. Michael Jackson: Στους σκύλους


Ο πασίγνωστος Μάικλ Τζάκσον φοβόταν τα σκυλιά. Ο φόβος των σκύλων είναι γνωστός ως κυνοφοβία.

Σχεδόν όλες οι φοβίες μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία!

Οι απλές φοβίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σταδιακή έκθεση στο αντικείμενο, το ζώο, τον τόπο ή την κατάσταση που προκαλεί τον φόβο και το άγχος. Η τεχνική αυτή είναι γνωστή ως απευαισθητοποίηση ή θεραπεία αυτο-έκθεσης.

Η θεραπεία πιο πολύπλοκων φοβιών διαρκεί περισσότερο και περιλαμβάνει θεραπείες, όπως:

  • Συμβουλευτική
  • Ψυχοθεραπεία
  • Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Τα φάρμακα συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φοβιών. Ωστόσο, είναι απαραίτητα σε κάποιες περιπτώσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του άγχους.

Melapus Team 

www.melapus.com

Facebooktwitterlinkedin