Συμβουλές για τους εργαζόμενους γονείς

Συμβουλές για τους εργαζόμενους γονείς

5 Μαρτίου 2019 0 Από Melapus

«Ο σύζυγός μου κι εγώ δουλεύουμε. Πώς αυτό θα επηρεάσει την οικογένειά μας;«

Δεν είναι πολλά χρόνια πριν που σε μια οικογένεια ο πατέρας ήταν αυτός που εργαζόταν και η μητέρα είχε αποκλειστικά το ρόλο της νοικοκυράς. Με τη πάροδο του χρόνου όμως έγιναν δραματικές αλλαγές στην εικόνα αυτή.

Σε εκατομμύρια οικογένειες απαιτείται να εργάζονται και οι δύο γονείς για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού, το σούπερ μάρκετ, να πάνε διακοπές ή απλά να διατηρήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έτσι πλέον, οι οικογένειες που αποτελούνται από δύο εργαζόμενα μέλη δεν είναι κάτι περίεργο.

Τι αντίκτυπο έχει στο οικογενειακό περιβάλλον

Όταν και οι δύο γονείς απασχολούνται με την εργασία τους για οκτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα, υπάρχουν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην οικογένεια. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά αφού προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική άνεση και επομένως λιγότερες οικονομικές πιέσεις. Επιπλέον, όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς, συναινετικά, υπάρχει ισότητα μεταξύ των ρόλων του ζευγαριού.

Ανάλογα με τη φύση της εργασίας των γονέων, καθώς και τις αξίες που επιθυμεί να διατηρήσει μια οικογένεια, οι πατέρες αναλαμβάνουν κι αυτοί μεγάλη ευθύνη τόσο στη φροντίδα των παιδιών όσο και τις οικιακές εργασίες. Όταν η γυναίκα βρίσκεται στο χώρο εργασίας της, είναι ευκολότερο ο άντρας να καθορίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο για τον εαυτό του όσον αφορά το καθημερινό οικογενειακό πρόγραμμα. Ιδανικά, θα έπρεπε οι γονείς να δουλεύουν σε τέτοιους χρόνους που να αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και τα παιδιά να μην στερούνται την γονική παρουσία.

Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα και οι δύο γονείς συνήθως εργάζονται πάρα πολλές ώρες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα και είναι επιτακτική ανάγκη-και όχι προαιρετική– να μπαίνουν δύο μισθοί στο σπίτι.

Αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί πολλές φορές πολύπλοκες συναισθηματικές καταστάσεις και είναι λογικό οι γονείς να νιώθουν πολλές φορές ανεπάρκεια, τύψεις, πίεση και κόπωση καθώς προσπαθούν να ζυγίσουν τις ευθύνες τους στο σπίτι και στη δουλειά.

Γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για εσάς τους εργαζόμενους γονείς έτσι ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στις καθημερινές προκλήσεις:

1. Κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, αν είναι εφικτό, προσφέρετε στον εαυτό σας μερικές στιγμές χαλάρωσης σε καθημερινή βάση. Κλείστε την πόρτα του γραφείου σας ή μεταβείτε σε κάποιο ήσυχο χώρο, για 10 λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές ανάσες ή ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί (σε λογικά πλαίσια). Αν ο χώρος εργασίας σας το επιτρέπει μπορείτε να βγείτε έξω για 5 λεπτά και να περπατήσετε.

Μπορεί να σας φαίνονται απλές ή ανούσιες αυτές οι ενέργειες αλλά δεν είναι. Έχει αποδειχτεί μετά από πολλές έρευνες ότι μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά σας στη δουλειά και μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώθετε πιο ανανεωμένοι στο σπίτι, δημιουργώντας έτσι μια πιο ήρεμη οικογενειακή ζωή.

2. Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι σίγουρα θα νιώθετε κουρασμένοι ή ίσως να δυσκολεύεστε να αφήσετε τη δουλειά πίσω σας π.χ. συνεχίζετε και απαντάτε σε email κλπ.. Για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της εργασίας σας και της οικογενειακής ζωής, πρέπει να είστε παρόντες. Αυτό σημαίνει ότι όταν κλείνετε την πόρτα της εργασίας σας πίσω σας, πρέπει να την κλείνετε και στο μυαλό σας.

3. Κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αναβαθμίσετε τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε το σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά είναι ν’ αναπτύξετε μια «τελετουργία» στη διαδρομή τής επιστροφής από την εργασία σας που θα δημιουργήσει τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ εσάς και των καθημερινών πιέσεων. Για παράδειγμα, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, μιλήστε για χαρούμενα θέματα στο τηλέφωνο, διαβάστε ένα βιβλίο, χαλαρώστε χωρίς να σκέφτεστε τίποτα κλείνοντας τα μάτια σας ή ακόμα και να εντάξετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας περπατώντας ένα μέρος της απόστασης.

Αυτή η ρουτίνα σταδιακά θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Να απολαμβάνετε την διαδρομή, αφού θα συμβολίζει το προσωπικό σας χρόνο. Έτσι, φτάνοντας στο σπίτι θα έχετε την ενέργεια και τη διάθεση να αφιερώσετε σημαντικό και ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά σας.

4. Αξιολογήστε πώς ξοδεύετε το χρόνο σας και τα χρήματά σας. Ψάξτε για τα σημεία στην καθημερινότητα που υπάρχει η δυνατότητα να μειώσετε το άγχος. Για παράδειγμα, οργανώστε μία χαλαρή έξοδο την εβδομάδα με τον/την σύντροφό σας ή προσλάβετε βοήθεια είτε για τα παιδιά (babysitter), είτε για την καθαριότητα του σπιτιού. Είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειάζεστε υποστήριξη, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση και σας απομονώσει τελικά από το οικογενειακό περιβάλλον. Ο σκοπός είναι να σας εξοικονομήσει χρόνο και κόπο έτσι ώστε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά ή με τον/την σύντροφό σας με λιγότερο άγχος.

5. Συμπεριλάβετε όλη την οικογένεια στην υλοποίηση των καθημερινών υποχρεώσεων μοιράζοντας τους ρόλους. Για παράδειγμα, όλη η οικογένεια μπορεί να συνεργαστεί για να καθαρίσει την κουζίνα μετά το δείπνο. Το ίδιο ισχύει και για το Σαββατοκύριακο.

6. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν μπορείτε να τα χωρέσετε όλα σε μια μέρα και είναι πολύ πιθανό να μείνουν κάποια πράγματα πίσω! Βάλτε προτεραιότητες και αν δεν καταφέρετε κάτι, πείτε στον εαυτό σας ότι δεν πειράζει και μην σας πιάνει πανικός.

7. Τα Σαββατοκύριακα χαλαρώστε! Πηγαίνετε βόλτα ή στο γυμναστήριο. Κάντε ότι σας ευχαριστεί για να ξεφύγετε από την καθημερινή ρουτίνα. Γεμίστε τις μπαταρίες σας και απολαύστε το χρόνο με την οικογένειά σας.

8. Αναγνωρίστε τα όριά σας και ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Μην προσπαθείτε να κάνετε τον υπερήρωα – είναι απολύτως αποδεκτό να ζητήσετε υποστήριξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 300 45 45 ή επισκεφτείτε την πλατφόρμα της Melapus (www.melapus.com) και ελάτε σε επαφή μ΄έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Melapus Team

Facebooktwitterlinkedin