Προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και πως να τα αντιμετωπίσετε

Προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και πως να τα αντιμετωπίσετε

7 Μαρτίου 2019 0 Από Melapus

Η οικογένεια αποτελεί μια ομάδα με άτομα που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικό δεσμό. Πέρα όμως από αυτό, είναι κάτι πολύ βαθύτερο και εξαιρετικά σημαντικό για τη ζωή και την πορεία του ανθρώπου γενικότερα. Για πολλούς μάλιστα αποτελεί τη μόνη σταθερή αξία στην εποχή μας oπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μορφή της οικογένειας παραμένει η ίδια.

Όπως συμβαίνει και στην κοινωνία έτσι και στην οικογένεια, οι «φωνές» των μελών της είναι διαφορετικές και μοναδικές. Όταν δεν ακούγονται και καταπνίγονται τότε ξεκινούν σοβαρά προβλήματα. Όλες οι οικογένειες αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν τη συνοχή και τη γαλήνη των μελών. Το θετικό είναι πως τα προβλήματα στην πλειοψηφία τους μπορούν να επιλυθούν κάτι που θα πρέπει και οι ίδιες οι οικογένειες να επιδιώκουν, προκειμένου να παραμένουν ενωμένες.

Οι έρευνες δείχνουν…

Μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016, η οποία είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 από τον νομπελίστα οικονομολόγο Gary Becker, βγήκαν τα εξής συμπεράσματα: αν μια οικογένεια αποτελείται από πολλά μέλη αυτό επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες των κοριτσιών αναφορικά με τις επιδόσεις στο σχολείο καθώς και την συμπεριφορά των αγοριών.

Σε άλλη έρευνα, 3 διάσημοι οικονομολόγοι στην Αμερική, έλαβαν υπόψιν τους στοιχεία από τη δεκαετία του ’70 και τα συνέκριναν με το σήμερα. Ανακάλυψαν πως περισσότερα παιδιά σημαίνει αυτόματα πως οι γονείς έχουν λιγότερο ποιοτικό χρόνο με το καθένα από αυτά, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.  

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

Οι πρώτες ενδείξεις δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Συναισθήματα θυμού, εκνευρισμού, μοναξιάς και απογοήτευσης.
 • Ασυνεννοησία μεταξύ των μελών.
 • Συχνοί και έντονοι καβγάδες.
 • Εκδηλώνεται ζήλια ανάμεσα στα μέλη.
 • Αίσθημα ότι κάποιο από τα μέλη της οικογένειας ευνοείται έναντι ενός άλλου, κάτι που παρατηρείται συνήθως ανάμεσα στα αδέρφια.

Τα βασικά προβλήματα που δυσκολεύουν την αρμονική συμβίωση στους κόλπους της οικογένειας περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές: η αλλαγή ενός σπιτιού, η έλευση ενός νέου μέλους ή ένα διαζύγιο των γονιών είναι βέβαιο πως θα αλλάξει είτε λιγότερο είτε περισσότερο τη δυναμική της οικογένειας.
 • Διαφορετική οπτική σε σημαντικά θέματα: σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν όταν ένα μέλος επιβάλει τη γνώμη του στα υπόλοιπα που έχουν διαφορετική. Το μέλος που το κάνει επιζητά τον έλεγχο των υπολοίπων κάτι το οποίο δημιουργεί εκνευρισμό και ένταση.
 • Ασθένειες: όταν μέλος της οικογένειας πάσχει από κάποια ασθένεια ψυχική, νευρολογική ή άλλη αυτό μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό μιας και αυξάνονται σημαντικά οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις και επηρεάζονται όλα τα μελή της κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο. Τα επίπεδα του στρες αυξάνονται και τα υγιή μέλη της οικογένειας νιώθουν παραγκωνισμένα μιας και δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο άτομο που νοσεί.
 • Εργασία: οι υπερβολικές ώρες στο γραφείο ή αντίστοιχα η ανεργία μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια αισθήματα αγανάκτησης και έντονους καβγάδες καθώς στη μια περίπτωση ο γονιός ή αντίστοιχα και οι δυο γονείς μπορεί να δουλεύουν πολλές ώρες, χωρίς να έχουν χρόνο για τα παιδιά τους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μειώνεται η οικονομική δυνατότητα τους και αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες και επιθυμίες.
 • Εμπιστοσύνη: θέματα που μπορούν να «ραγίσουν» την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ενεργοποιούν παράλληλα και έντονες διαφωνίες. Για παράδειγμα εάν ένας από τους δυο γονείς απιστήσει και η πράξη του γίνει αντιληπτή και από τα παιδιά του, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο αίσθημα εμπιστοσύνης. Μια τέτοια πράξη μπορεί να συμβεί, όμως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο και πράξεις που θα αποδείξουν πως δεν θα ξανασυμβεί.
 • Εξαρτήσεις: όπως το αλκοόλ, ο τζόγος, οι ναρκωτικές ουσίες, το υπερβολικό ξόδεμα χρημάτων σε είδη, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικογενειακή γαλήνη και συνοχή. Είναι εξαιρετικά στρεσογόνο και λυπηρό ένα από τα μέλη της οικογένειας να βυθίζεται στις εξαρτήσεις, να προσπαθεί να ξεφύγει και να λυγίζει πάλι και τα υπόλοιπα να νιώθουν λύπη, απόγνωση, αποτυχία και άγχος μήπως ο άνθρωπος τους πάθει κάτι και τον χάσουν από τη ζωή τους. Επιπλέον, το εξαρτημένο μέλος τείνει να τον απορροφά όλο και περισσότερο η εξάρτηση, τη θέτει ως προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων και αυτό δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί από την οικογένεια που μπορεί να έχει τραυματιστεί συναισθηματικά αλλά και πρακτικά και ουσιαστικά από την εξάρτηση μέσα από χρέη που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.
 • Απόσταση: όταν ένας από τους δυο γονείς εγκαταλείπει τη βάση της οικογένειας, για να μπορέσει να εργαστεί σε κάποια άλλη Πόλη ή ακόμα και χώρα αυτό διαταράσσει τη συνοχή της και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα μιας και ο γονιός που μένει πίσω αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη των παιδιών και της οικογενειακής εστίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς, ένταση στα παιδιά που θα τους λείπει ο γονιός που είναι μακριά και θυμό από συνολικά τα μέλη της οικογένειας αν η διαχείριση της κατάστασης δεν γίνει σωστά και από τους δυο γονείς.
 • Οργάνωση: μπορεί να μιλάμε για σωστή διαχείριση και οργάνωση της οικογένειας, όμως το να συμβεί αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Πολλές φορές, όλοι μας μοιάζουμε να μην μπορούμε να οργανώσουμε την ατομική μας καθημερινότητα, πόσω μάλλον όλα τα μέλη της οικογένειας με τέτοιο τρόπο,ώστε η οικογένεια να συμβιώνει λειτουργικά και αρμονικά. Οι δουλειές του σπιτιού, οι υποχρεώσεις κάθε είδους σε συνδυασμό με τη ρουτίνα την καθημερινότητα και την κούραση ενδέχεται να κάνουν τα πράγματα περίπλοκα. Είναι σημαντικό λοιπόν, σε αυτή τη φάση να δοθεί το κατάλληλο κίνητρο σε όλη την οικογένεια, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές που θα ενισχύσουν τη συνοχή και την αγάπη ανάμεσα στα μέλη της.
 • Βία και κακοποίηση: δεν είναι κάτι που εντάθηκε τώρα. Μάλιστα στις ημέρες μας που η πληροφορία ταξιδεύει με γρήγορους ρυθμούς, τέτοιου είδους υποθέσεις βίας στην οικογένεια γίνονται γρήγορα γνωστές. Είναι εκείνη η συμπεριφορά που προέρχεται συνήθως, από το μέλος που υπερέχει σε δύναμη την οποία χρησιμοποιεί, προκειμένου να επιβληθεί στα υπόλοιπα μέλη. Η δύναμη αυτή δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να προέρχεται από το γεγονός πως είναι αυτός/αυτή που παρέχει το εισόδημα στην οικογένεια, χειρίζεται συναισθηματικά τους υπόλοιπους κ.α και ενδέχεται να προκαλέσει τραύματα είτε σωματικά είτε ψυχικά. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική, κοινωνική, ενώ μπορεί να λάβει και μορφή παραμέλησης. Επίσης, η υπερπροστασία, αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ενδέχεται να αγγίξει τα όρια της κακοποίησης, εφόσον περιλαμβάνει υπερβολικές εκδηλώσεις προστασίας, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Συνέπειες των συγκεκριμένων προβλημάτων

Τα συγκεκριμένα ζητήματα μπορεί να επιφέρουν τα εξής:

Γενικά

 • Στρες, άγχος και έντονη ανησυχία.
 • Εξάντληση και κατάρρευση ψυχική αλλά και σωματική.
 • Στα παιδιά, προβλήματα στη συγκέντρωση, στον ύπνο, στο σχολείο, στη σχέση με τους γονείς, με τους φίλους και στις κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον, μπορεί να πάψουν να έχουν εμπιστοσύνη στους γονείς τους.
 • Στους ενήλικες-γονείς, προβλήματα στον ύπνο, στη όρεξη, στη σχέση με τα παιδιά, στη σχέση του ζευγαριού.

Τι κάνει μια οικογένεια ευτυχισμένη

Και σε αυτή την περίπτωση η σημασία της επικοινωνίας είναι τεράστια για την αρμονική λειτουργία της οικογένειας. Είναι εκείνο το στοιχείο που μπορεί να ενώσει τα μέλη μιας οικογένειας και η έλλειψη της ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και καλή διάθεση, καθώς στις περιπτώσεις οικογενειών που απουσιάζει η επικοινωνία ολοσχερώς είναι δύσκολο να αποκατασταθεί άμεσα. Σιγά σιγά θα πρέπει να ακούγονται οι γνώμες όλων σε θέματα που αφορούν το σύνολο της οικογένειας όπως για π.χ μια μετακόμιση ή η επιλογή του προορισμού για τις διακοπές κ.α. Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα αρχίσουν να εκτιμούν όλα  τα μέλη.

Η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός, η εκτίμηση  πρέπει να εκφράζονται, αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο για όλα τα μέλη και χρειάζεται χρόνο ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα προβλήματα υπάρχουν στην οικογένεια από καιρό. Μέσα από κοινές δραστηριότητες, εξόδους, παιχνίδι και συζητήσεις τα παιδιά δένονται με τους γονείς και νιώθουν την αγάπη να δομείται μέσα από αυτό. Επίσης, οι δουλειές του σπιτιού θα πρέπει να μοιράζονται και όλοι να συμμετέχουν, ώστε το σπίτι να παραμένει καθαρό. Τα παιδιά είναι καλό να μάθουν να τακτοποιούν το δωμάτιο και τα παιχνίδια τους, να βοηθούν στην παρασκευή του φαγητού και μετά στο μάζεμα του τραπεζιού και στο πλύσιμο των πιάτων. Έτσι κάνουν δραστηριότητες μαζί με τους γονείς τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να αναλαμβάνουν ευθύνες και να λειτουργούν παραγωγικά στα πλαίσια μιας ομάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι η καλύτερη λύση, καθώς ναι μεν μπορεί να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα βελτιώσει το κλίμα και τις σχέσεις με την οικογένεια μας αλλά η εφαρμογή, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο συγγραφέα Λέων Τολστόι «Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο». Η κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και μοναδική αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα και καθημερινές προκλήσεις. Το σημαντικό είναι όλα τα μέλη να κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση, με θέληση να βελτιώσουν τη σχέση τους και να στηρίξουν τη δική τους προσωπική σχέση με τα παιδιά και τον/την σύζυγο τους.

Melapus Team

Facebooktwitterlinkedin