Το πρώτο φάρμακο για την επιλόχειο κατάθλιψη είναι γεγονός!

Το πρώτο φάρμακο για την επιλόχειο κατάθλιψη είναι γεγονός!

21 Μαρτίου 2019 0 Από Melapus

Την Τρίτη 19/3/2019 εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Η Αμερικανική Αρχή για Τρόφιμα και Φάρμακα έδωσε το πράσινο φως στο φάρμακο με την ονομασία Brexanolone (εμπορική ονομασία Zulresso), με σκοπό να βοηθήσει τις νέες μαμάδες που βιώνουν αυτό τον τύπο κατάθλιψης και πολλές φορές ντρέπονται να το παραδεχθούν.

Είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς για την αντιμετώπιση της οι γυναίκες μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο σε κάποιον Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο και να το παλέψουν μέσα από την Ψυχοθεραπεία. Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας τον Η.Π.Α η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να ταλανίζει τις γυναίκες μέχρι και για χρόνια.

Το συγκεκριμένο φάρμακο δημιουργήθηκε από την Sage Therapeutics, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή φαρμάκων για νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Η παραγωγή και διανομή του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ένα μεγάλο βήμα αφού μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 400.000 γυναίκες αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μετά τη γέννα, ενώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 10-15% των γυναικών βιώνει τον συγκεκριμένο τύπο την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα μετά τη γέννα. Μετά από 2 κλινικές δοκιμές σε δείγμα 250 γυναικών διαπιστώθηκε πως το 50% των γυναικών που συμμετείχαν έπαψαν να έχουν συμπτώματα μετά από 60 ώρες.

Η Sage Therapeutics αναφέρει σχετικά με το φάρμακο ότι δρα άμεσα και είναι βέβαιο πως η είδηση της έγκρισης του θα επαναφέρει το θέμα της επιλόχειας κατάθλιψης στο προσκήνιο. Ο συγκεκριμένος τύπος κατάθλιψης δεν κάνει διακρίσεις.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε συνδυασμό με την Ψυχοθεραπεία και πλέον την φαρμακευτική αγωγή  θα θωρακίσουν τις γυναίκες απέναντι στη συγκεκριμένη ασθένεια. Το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin