Στρες και μητρότητα: τι το προκαλεί και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Στρες και μητρότητα: τι το προκαλεί και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

27 Μαρτίου 2019 0 Από Melapus

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για κάθε μητέρα. Η γέννηση του δημιουργεί συναισθήματα χαράς, άνευ όρων αγάπης αλλά και μεγάλης ευθύνης καθώς η γυναίκα συνειδητοποιεί πως είναι υπεύθυνη για το βρέφος που έχει φέρει στον κόσμο από την πρώτη του ανάσα και για όλη του τη ζωή. Αυτή η σκέψη και μόνο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο στρες και στους δυο γονείς, υπογραμμίζεται όμως ο ρόλος της μητέρας σε αυτό καθώς όλοι γνωρίζουμε το ιδιαίτερο και μοναδικό δέσιμο που δημιουργείται μεταξύ μάνας και παιδιού.

Η αλήθεια είναι πως η ολοήμερη φροντίδα ενός μωρού σίγουρα δημιουργεί στη μητέρα συναισθήματα στρες. Όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μητέρα δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με το μεγάλωμα του μωρού αλλά και με δεκάδες άλλα πράγματα που απαιτούν την προσοχή της. Ένα 24ωρο μοιάζει να μην είναι αρκετό και ο χρόνος περνά χωρίς να το καταλαβαίνει και κυλά διαφορετικά.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει σίγουρα τα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού μέχρι και την ενηλικίωση του, ίσως και πιο μετά, υπάρχουν και δημιουργούνται συνεχώς ανάγκες που αυξάνουν τα έξοδα και αλλάζουν τον προϋπολογισμό της οικογένειας.

Αναφορικά με το κομμάτι των σχέσεων, ειδικά στην αρχή που το παιδί είναι νεογέννητο, επειδή το παιδί εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του και ειδικότερα από τη μαμά του για όλα, είναι επόμενο οι υπόλοιπες διαπροσωπικές σχέσεις να διαταράσσονται για κάποιο διάστημα. Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες νιώθουν συχνά την πίεση, πως εκτός από σωστές και καλές μητέρες για τα παιδιά τους, θα πρέπει να είναι και τέλειες σύζυγοι. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα τους.

Κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τους δικούς του κινδύνους. Σίγουρα θα ανακαλύψει πράγματα και μόνο του σε όλη τη διάρκεια της ανήλικης και ενήλικης ζωής του. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη την επωμίζονται οι γονείς αναφορικά με το να το προετοιμάσουν, ώστε να είναι όσο γίνεται λιγότερο εκτεθειμένο στην αρνητική πλευρά της κοινωνίας και των ανθρώπων. Επιπλέον, οι μητέρες ανησυχούν για το αν έχουν γαλουχήσει τα παιδιά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε σε κοινωνικό επίπεδο να φέρονται σωστά, άρα το στρες είναι διπλό.

Τέλος, οι μαμάδες νιώθουν το αίσθημα της ανεπάρκειας, ότι δεν κάνουν σωστά όλα αυτά που πρέπει να κάνουν απέναντι στο παιδί τους και ότι δεν καλύπτουν στο έπακρο τις ανάγκες του. Επίσης, θεωρούν πως απαγορεύεται, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προκλήσεων και κρίσεων, να κάνουν λάθος. Οφείλουν να έχουν όλες τις απαντήσεις και τις σωστές συμβουλές. Κάτι τέτοιο δημιουργεί τρομερό στρες και ένα ασήκωτο βάρος στην πλάτη της κάθε γυναίκας, που είναι καλύτερο και για την ίδια και για το παιδί της,  να κατανοήσει όσο πιο σύντομα γίνεται, πως δεν έχει τις απαντήσεις για όλα και είναι βέβαιο πως έχει το δικαίωμα στο λάθος.

Πως μπορεί να μειωθεί το στρες της μητρότητας;

Το στρες είναι κάτι φυσιολογικό και μπορεί να το βιώσουν όλοι ειδικά όταν εισέρχονται σε νέες και άγνωστες καταστάσεις. Αναφορικά με την μητρότητα:

  • Μην αγνοείτε τα συναισθήματα σας: Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι γυναίκες σε συντριπτικό ποσοστό, πάνω από 70%, αναφέρουν πως η μητρότητα και οι ευθύνες που απορρέουν από αυτήν τους δημιουργούν στρες. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και μη φοβάστε να τα εκφράσετε.
  • Εκφράστε τα συναισθήματα σας στους γύρω σας: μιλήστε στον πατέρα του παιδιού σας και στο άμεσο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον για το στρες που νιώθετε. Μην ντρέπεστε γιατί όπως είπαμε είναι απόλυτα φυσιολογικό.
  • Βρείτε χρόνο και αφιερώστε τον σε εσάς: αν δε έχετε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσετε κάποια νταντά, βρείτε βοήθεια μέσα από το οικογενειακό σας περιβάλλον και ξεκλέψτε έστω και 1 ώρα την ημέρα για εσάς. Σε αυτήν την ώρα κάντε μια δραστηριότητα που σας κάνει να νιώθετε όμορφα και σας φτιάχνει τη διάθεση.
  • Βάλτε προτεραιότητες: σίγουρα το καθημερινό σας πρόγραμμα είναι φορτωμένο και όταν υπάρχουν δραστηριότητες που δεν καταφέρνετε να κάνετε, αυτό σίγουρα σας στρεσσάρει και σας απογοητεύει. Θέστε λοιπόν τις προτεραιότητες της κάθε μέρας, πράγματα τα οποία δεν επιδέχονται καθυστέρησης και μετά στον χρόνο που απομένει προσπαθήστε να κάνετε και κάτι από τα υπόλοιπα.
  • Αναπτύξτε τον δικό σας μοναδικό τρόπο να είστε μητέρα: οι συμβουλές από άλλους γονείς είναι σίγουρα χρήσιμες, όμως δεν πρέπει να μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης γιατί αυτό σίγουρα θα σας αγχώσει περισσότερο. Βρείτε τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει σαν μητέρα και εφαρμόστε τη δική σας μέθοδο με βάση και τον χαρακτήρα του παιδιού σας.
  • Γελάστε με τα λάθη και τις γκάφες σας: κανείς δεν γεννήθηκε με τη γνώση του πως είναι ο καλύτερος γονέας. Αναγνωρίστε το αυτό στον εαυτό σας και γελάστε με τα μικρά λάθη σας.
  • Διασκεδάστε με τα παιδιά σας και χαρείτε με τις μικρές σας νίκες: αναγνωρίστε στον εαυτό σας τις επιτυχίες σας και χαρείτε τις απλές στιγμές με το παιδί σας. Δείξτε του την αγάπη σας, γιατί αυτό θα κρατήσει για πάντα στην μνήμη του και μην αφήνετε το στρες να καταστρέφει την εικόνα σας στα μάτια και την ψυχή του παιδιού σας.

Ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας και η βοήθεια του ειδικού στις εξουθενωμένες μαμάδες

Ο σύγχρονος ρόλος του γονέα μοιάζει σε πολλούς πιο περίπλοκος σε σύγκριση με το παρελθόν, περισσότερο σε σχέση με τις επιπλέον δραστηριότητες που έχουν προστεθεί και έχουν μετατραπεί σε υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις του σχολείου και των δραστηριοτήτων εκτός αυτού δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο άγχος και στρες στον γονιό και την αίσθηση πως πρέπει για το καλό του παιδιού του να τα προλάβει όλα.

Επίσης, πολλές γυναίκες νιώθουν πως η μητρότητα ναι μεν είναι ένας αγαπημένος ρόλος αλλά δεν ευνοεί τους υπόλοιπους ρόλους που επιθυμούν να υπηρετούν στη ζωή τους. Κάποιες φορές οι γυναίκες θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, ώστε να νιώθουν ισορροπημένες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις νιώθουν την ανάγκη να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους αλλά δεν μπορούν να το καταφέρουν λόγω των οικονομικών συνθηκών που τους επιβάλουν να εργάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, η Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα-μητέρα αλλά και τον πατέρα να βρουν την ισορροπία με βάση τους ρόλους που θέλουν να έχουν, ώστε να ζουν μια ευτυχισμένη ζωή σαν μονάδες αλλά και με τα παιδιά τους. Είναι αυτή η παύση και η επανεκκίνηση που πραγματοποιείται σε ένα μηχάνημα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, μετά από κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με τον Άγγλο συγγραφέα Rudyard Kipling, «Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες», ενώ ο πατέρας της Ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ είχε πει: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία». Η ευθύνη των γονέων για το μεγάλωμα των παιδιών είναι μεγάλη, όμως δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από στρες. Αυτό μπορεί να περιοριστεί μέσα από την ισορροπία  και την σωστή οργάνωση κάτι δύσκολο αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο. Έτσι το παιδί αλλά και οι γονείς θα βιώνουν περισσότερες ευχάριστες στιγμές και αξέχαστες χαρούμενες αναμνήσεις, που είναι και το ζητούμενο σε κάθε οικογένεια.

Melapus Team 

Facebooktwitterlinkedin