Δεν με ακούει! Τι να κάνω;

Δεν με ακούει! Τι να κάνω;

4 Απριλίου 2019 0 Από Melapus

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η έλλειψη επικοινωνίας, η οποία προκαλείται όταν ο ένας ή και οι δύο μέσα στη σχέση δεν ακούει τον άλλον. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να ακούν, αλλά όχι πραγματικά. Όπως είπε και ο Stephen Covey: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με πρόθεση να καταλάβουν. Ακούν με πρόθεση να απαντήσουν.»

Οι δεξιότητες ακρόασης χρειάζονται εσωτερική δουλειά για να αναπτυχθούν. Οι άνθρωποι επικοινωνούμε πολύ διαφορετικά μεταξύ μας και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Για παράδειγμα, το φύλο αποτελεί ένα γενικό παράγοντα από τον οποίο πηγάζουν πολλές αλήθειες για όλους.

«Προτιμάει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο παρά να μου μιλάει.»
«Μοιράζεται τις συναισθηματικές ανησυχίες της με τις φίλες της και όχι με μένα.»
«Επιλέγει να πάει για ψώνια από το να έρθει μαζί μου στο τένις.»
«Κανονίζει να βγει με μεγαλύτερη ευχαρίστηση με τους φίλους του παρά μ’ εμένα.»

Ακόμη και αν τα παραπάνω παραδείγματα δεν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα σίγουρα θα αναγνωρίσετε κάτι από τον εαυτό σας. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι κωμικοί συχνά χρησιμοποιούν υλικό που σχετίζεται με το φύλο για να αστειευτούν, αφού όλοι μπορούν να συσχετιστούν σε κάποιο βαθμό.

Υπάρχει όμως και η αλήθεια στο θέμα. Αν το γενικεύσουμε, οι άντρες και οι γυναίκες μεγαλώνοντας μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι ότι ο ένας ή ο άλλος δεν ακούει, είναι που επικοινωνούν με μη συμβατό τρόπο με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον.

Συνήθως και τα δύο μέρη της σχέσης, στην αρχή της, αντιδρούν αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι να περάσουν στο στάδιο της μακροχρόνιας δέσμευσης, αφού με την πάροδο του χρόνου οι διαφορές γίνονται πιο εμφανείς. Μέσα από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν, επίσης, διαφορετικές αξίες όσον αφορά τις σχέσεις, καθώς και πολύ διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους και των συναισθηματικών ζητημάτων.

Οι άντρες τείνουν να κρατούν μέσα τους τα συναισθήματά τους, να μην τα εκφράζουν ή να τα συζητάνε και να κλείνονται στον εαυτό τους.  Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να εκφράσουν πιο ελεύθερα και εύκολα τα συναισθήματά τους και τι αισθάνονται οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των ανδρών και των γυναικών όπως είπαμε και παραπάνω εμφανίζονται πιο έντονα με τη πάροδο του χρόνου και εκεί είναι που πρέπει και οι δύο μεριές να «δουλέψουν» πάνω σε ένα τρόπο επικοινωνίας που εξυπηρετεί και τους δύο.

Επίσης, πλέον, τα στερεότυπα όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών έχουν αρχίσει να γκρεμίζονται, αφού το τι έχει αξία σε μια σχέση και οι προσωπικές προτιμήσεις των ανθρώπων ποικίλλουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο μύθος που θέλει τις γυναίκες πιο μονογαμικές από τους άντρες έχει καταρριφθεί, καθώς επίσης και γενικότερα το θέμα της μονογαμίας.

Το μήνυμα αυτής της πληροφορίας είναι απλό: Μαθαίνοντας να επικοινωνείτε ανοιχτά και ελεύθερα με το άλλο σας μισό είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση.

Μερικές γενικές συμβουλές:

-Εκδηλώστε τα συναισθήματά σας σε μια δυσάρεστη στιγμή με όσο το δυνατόν ηπιότερο τρόπο και χωρίς να σηκώνετε το δάχτυλο και να κατηγορείτε. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τους λόγους που συνέβη αυτό που σας ενόχλησε και να το λύσετε με έναν τρόπο που να λειτουργεί και να είναι κατανοητός και για τους δύο έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ή τουλάχιστον να ελαττωθεί.

-Ακούστε προσεκτικά τι σας λέει ο άνθρωπός σας για το πώς νιώθει, μάθετε να απαντάτε με στόχο την επίλυση του θέματος και να δίνετε αξία στα συναισθήματά του. Πολλά ζευγάρια το βλέπουν σαν ευκαιρία για να αναφέρουν την άποψή τους για το αν τα συναισθήματα του ενός ή του άλλου είναι σωστά ή δικαιολογημένα. Λάθος! Όλα τα συναισθήματα είναι σωστά και δικαιολογημένα και πρέπει να μάθουμε να τα σεβόμαστε.

-Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Πολλές φορές ο σύντροφός σας μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα έξω από τη σχέση σας, τα οποία τον φορτίζουν ή τον στεναχωρούν με αποτέλεσμα να «ξεσπάει» ασυνείδητα σε άλλα πράγματα.  Προσπαθήστε λοιπόν, να ανακαλύψετε την αιτία της συμπεριφοράς του με το να τον ρωτήσετε για τα συναισθήματά του και τις ανάγκες του πριν αρχίσετε να κάνετε υποθέσεις. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στο να γνωρίσετε τον άλλον καλύτερα όσο και να δυναμώσετε τη σχέση σας ξεπερνώντας τα προβλήματα ως ομάδα και όχι σαν ανταγωνιστές.

-Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβετε ότι κανείς δεν κερδίζει ή χάνει σε αυτή τη σχέση. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι και δεν έχετε δεύτερη ευκαιρία. Το μόνο που «κερδίζετε» όταν νιώθετε ότι επικρατεί η άποψή σας σε μια διαφωνία μεταξύ σας είναι την επιπλέον δυσαρέσκεια από το σύντροφό σας. Οι διαφωνίες λύνονται καλύτερα όταν καταλήγουν σε ισοπαλία γιατί αυτό σημαίνει ότι και οι δύο κάνατε βήματα για να κατανοήσετε καλύτερα τη θέση και τα συναισθήματα του άλλου με σεβασμό και αγάπη.

-Ελέγξτε πρώτα ότι η δική σας συμπεριφορά είναι εντάξει. Είναι εύκολο να σηκώσετε το δάχτυλο και να κατηγορήσετε το άλλο σας μισό για το τι πιστεύετε ότι κάνει λάθος, αλλά πρέπει να γυρίσετε το δάχτυλο και προς τον εαυτό σας επίσης. Μήπως η δική σας συμπεριφορά προκαλεί δυσάρεστες αντιδράσεις; Έχετε σκεφτεί ότι ίσως ο τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιείτε δεν λειτουργεί (π.χ. με περιφρόνηση, θυμό, κάνοντας συνεχής παρατηρήσεις κ.α); Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά για να πάρετε την αντίδραση που θέλετε; Ίσως μικρές αλλαγές, όπως το να ξεκινάτε το διάλογο αναλαμβάνοντας πρώτα το δικό σας μερίδιο ευθύνης, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να βοηθήσουν τον σύντροφό σας να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να σας ακούει με προσοχή και να δίνει περισσότερη σημασία στα λόγια σας.

-Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του συντρόφου σας και να δείτε τα πράγματα με την δική του οπτική. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για αρκετούς ανθρώπους, αφού δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα δικά τους συναισθήματα ούτε λεπτό. Μαθαίνοντας όμως να το κάνετε αυτό, θα είστε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι καθώς θα καταλαβαίνετε καλύτερα τις προθέσεις του άλλου σας μισού και τους λόγους που μπορεί να το παρακινούν να λέει ή να αισθάνεται ορισμένα πράγματα.

-Δηλώστε την ολοκληρωτική παρουσία σας! Με άλλα λόγια, κλείστε το τηλέφωνό σας, απενεργοποιήστε την τηλεόραση και δώστε στο σύντροφό σας την πλήρη προσοχή σας. Και τα δύο μέλη της σχέσης για να επικοινωνήσουν σωστά πρέπει να είναι προσβάσιμα και να αφοσιωθούν στην επίλυση των θεμάτων τους.

Αν βλέπετε ότι παρόλα αυτά δεν υπάρχει βελτίωση στη σχέση σας ή νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, η Συμβουλευτική Ζευγαριού σίγουρα θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας αποτελεσματικά!

«Η Συμβουλευτική Ζευγαριού μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια καθώς αφορά την συνάντηση των συντρόφων με ειλικρίνεια μέσα σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον με σκοπό να εξετάσουν θέματα σχετικά με την εξουσία, την δύναμη, τον έλεγχο, την κατανομή ρόλων, προβλήματα επικοινωνίας, προβλήματα στο σεξ, εμπλοκή τρίτων, συνηθέστερα των οικογενειών καταγωγής, συμπτωματολογία του ενός μέλους, δυσκολίες στην διαχείριση κρίσεων, ζηλοτυπία ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω. Προσφέρει επίσης, τον κατάλληλο και ουδέτερο χώρο στα μέλη του ζεύγους να κατανοήσουν πως η συμπεριφορά του ενός επηρεάζει και επηρεάζεται άμεσα από τον άλλο και να εγκαταστήσουν ένα επίπεδο ισότητας — αμοιβαιότητας και μέσα από την σχέση να εξελιχθούν προσωπικά συναισθηματικά και ψυχολογικά.» Γιώργος Μπρεκουλάκης, Ψυχολόγος (https://melapus.com/el/doctor/brekoulakis)

Γιατί όπου υπάρχει θέληση… υπάρχει και ο τρόπος!

 

Αναζητήστε τον κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας εδώ.

Melapus Team

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin