Ι. Κακαφλίκας: Γιατί ''τρελαίνονται'' τα παιδιά μας γιατρέ;

22 Ιουλίου 2019

Είναι μια πολύ δυσάρεστη αλλά και συχνή ερώτηση που δέχομαι από γονείς ασθενών μου. Είναι αλήθεια ότι όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στην βοήθεια του Ειδικού περισσότεροι νέοι που βρίσκονται στην προεφηβική στην εφηβική και στην μεταεφηβική ηλικία. Αν και στατιστικά ο επιπολασμός των ψυχωτικών επεισοδίων και της μείζονος κατάθλιψης έχει αυξηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό, εκείνο που εγώ και άλλοι συνάδελφοι παρατηρούμε, είναι μια στατιστικά σημαντική αύξηση αυτών που ονομάζουμε υπό τον γενικό όρο, Διαταραχές Προσωπικότητας και Συμπεριφοράς.

Στον όρο αυτό περικλείονται άτομα που δεν ικανοποιούν μεν τα κριτήρια μιας σοβαρή Ψυχικής νόσου, όπως π.χ Σχιζοφρένεια ή Διπολική Διαταραχή,  επηρεάζουν όμως μέτρια έως πολύ σοβαρά την λειτουργικότητα του ασθενούς και την Ικανότητα προσαρμογής του στην ''κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα''.  Αυτή η δυσπροσαρμοστικότητα  έχει φυσικά αντίκτυπο στην καθημερινότητα του νέου ή εφήβου, στις μαθησιακές του επιδόσεις, στις κοινωνικές σχέσεις του και στον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Οι Διαταραχές Προσωπικότητας (ή Διαταραχές του άξονα ΙΙ των διαγνωστικών συστημάτων ή δευτερεύουσας διάγνωσης) σηματοδοτούν μια μεγάλη πρόκληση για τις νευροεπιστήμες και για το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και γενικά όλων των τύπων της παραβατικότητας, οφείλονται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ''προβληματικών'' ή Διαταραγμένων ατόμων, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν Ψυχασθενείς με την στενή έννοια του όρου, αλλά κατατάσσονται στην ευρύτερη ομάδα των ''Ψυχοπαθητικών''!

depression article

Επανέρχομαι στο ''ΓΙΑΤΙ''!

Είναι γνωστό σε πολλούς ότι για όλα τα στραβά και τα ανάποδα της κοινωνίας, φταίει η ''Παιδεία'' ή μάλλον η έλλειψή της. Η σταδιακή υποκατάστασή της από μια στείρα και ψυχρή ''Εκπαίδευση'' προκειμένου να ετοιμαστεί ένας νέος για την κρεατομηχανή της ''επαγγελματικής αποκατάστασης'' ! Καμιά αντίρρηση σε αυτό. Τα κάθε είδους ''Φροντιστήρια'' - Ελληνικό φαινόμενο, παράγουν στοιχειωδώς ''μορφωμένα'' άτομα παρέχοντας γνώσεις αποκλειστικά συγκεκριμένων αντικειμένων με μεγάλη ''ζήτηση'' χωρίς καμιά εμβάθυνση στην ουσία της γνώσης και στην φιλοσοφία της κάθε επιστήμης. Η επιλογή είναι κατευθυνόμενη, ανάλογα με την ζήτηση της ''ειδικότητας'' στην ''αγορά εργασίας'' Δεν είναι υπερβολή να πω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, η υπέρ εξειδικευμένη εκπαίδευση και εντατικοποίηση των σπουδών περιορισμένου αριθμού ''αντικειμένων'' παραβλέποντας τις γενικές γνώσεις, παράγει μόνο ανιστόρητους και κυρίως αμοραλιστές  παιδοβούβαλους που φορώντας τις ''παρωπίδες'' του ''κερδοφόρου προσανατολισμού'' βαδίζουν άβουλα σαν αγέλη μηρυκαστικών έτοιμα προς κατανάλωση. Τονίζω ότι  η αλματώδης αύξηση των ''Ψυχοπαθητικών'' συμπεριφορών δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο, αλλά απασχολεί το σύνολο της νεολαίας του πλανήτη, ανεξάρτητα θρησκείας, φύλλου ή πολιτικού συστήματος. Είναι όμως η κακή παιδεία ένοχη ή μήπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μέχρι τώρα αγνοούσαμε; Στο κάτω κάτω ποίοι ελέγχουν και προγραμματίζουν την παιδεία.

Άνθρωποι σαν εμάς που φαίνεται να έχουν χάσει πλήρως την οργανωτική τους ικανότητα, προϊόντα και αυτοί, του ίδιου εκπαιδευτικού συστήματος που προσπαθούν να τη ''βελτιώσουν''. Στην τελευταία 30ετία η ανθρωπότητα βιώνει μια τρομακτική έκρηξη που θα την ονόμαζα κατά τον Alvin Toffler .''To τρίτο κύμα'' Την έκρηξη και την κατακλυσμιαία εξάπλωση της πληροφορικής και της πληροφορίας που αυτή διαχειρίζεται και παράγει! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ο ανθρώπινος εγκέφαλος επινόησε και κατασκεύασε τεχνολογία, που τώρα απειλεί να τον ξεπεράσει. Η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγο θα αναλάβει την διαχείριση της καθημερινής ζωής μας αλλά και των πληροφοριών του συνόλου της ανθρώπινης γνώσης. Τα συστήματα ελέγχου αυτής της ''Πανδώρας'' είναι τόσο πολύπλοκα και δύσχρηστα, που μόνο μια μικρή ελίτ ειδικών μπορεί να τα καταλάβει και να τα επεξεργαστεί, ενώ η πλειοψηφία των χρηστών αγνοεί ακόμα και τα στοιχειώδη περιοριζόμενοι μόνο σε μια τυπική σχέση με την τεχνολογία.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αδύνατον να ελέγξει και να διαχειριστεί όλον αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών και νέας γνώσης. Η τεχνητή νοημοσύνη μόνο μπορεί, αλλά έχει αρχίσει να ξεφεύγει  από τον έλεγχο μας. Μηχανές που αυτό διορθώνονται και αυτοπολλαπλασιάζονται μόνο τρόμο και δέος μπορούν να προκαλέσουν στου αμύητους. Η περίοδος αυτή της Ιστορίας μας είναι κομβικής σημασίας. Χρειαζόμαστε έναν πιο εξελιγμένο εγκέφαλο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που εμείς οι ίδιοι θέτουμε στον  ξεπερασμένο δικό μας.

Η δραματική αύξηση των Διαταραχών προσωπικότητας, με προεξάρχουσες τις αντικοινωνικές δεν είναι τίποτα άλλο παρά συμπτώματα νευρωνικών blackout εγκεφάλων που προσπαθούν να συγχρονιστούν με τη νέα πραγματικότητα και αποτυγχάνουν ίσως γιατί ποιοτικά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο απαιτούμενο επίπεδο εξέλιξης. Η ίδια η εξέλιξη όμως είναι μια συνεχής μακρόχρονη διαδικασία και όχι αποτέλεσμα γυρίσματος ενός διακόπτη. Σταδιακά το νευρωνικό σύστημα που αποτελεί τον εγκέφαλο θα βελτιωθεί, μέσα από την εμπειρία και τις μεταλλάξεις. Η φύση θα ''επιλέξει'' εκείνες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη και θα απορρίψει τις προβληματικές. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα. Θα επιβιώσουν οι ικανότεροι όπως συμβαίνει εκατομμύρια χρόνια τώρα. Όταν λοιπόν πάψουν να τρελαίνονται τα παιδιά, τότε μάλλον ως εγκέφαλοι, θα έχουμε φτάσει στο σημείο κατανόησης της ίδιας μας της δομής και του λόγου της ύπαρξής μας....Μπορεί να συναντηθούμε και με τον ίδιο μας τον ''κατασκευαστή'' και να μιλήσουμε σαν ίσοι προς ίσον, όντες πλέον και εμείς ''κατασκευαστές''....μέχρι τότε, υπομονή, για μερικές χιλιάδες χρόνια ακόμα. Άλλωστε δεν είναι παρά ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου συμπαντικού χρόνου, τίποτα δηλαδή...

Ιωάννης Κακαφλίκας, Ψυχίατρος 

Δείτε ΕΔΩ το Προφίλ του στη Melapus

logo 2 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2019 © Melapus Ltd. ‐ All rights reserved

Designed & Developed by: