Α. Ζαβαλίγκου: "Η αυτοκτονία μας τρομάζει και μας φαίνεται παράδοξη..."

11 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ

«Καλό ταξίδι, αλαργινό καράβι μου, στου απείρου

και στης νυχτός την αγκαλιά, με τα χρυσά σου φώτα!

Να 'μουν στην πλώρη σου ήθελα, για να κοιτάζω γύρου

σε λιτανεία να περνούν τα ονείρατα τα πρώτα.

Η τρικυμία στο πέλαγος και στη ζωή να παύει,

μακριά μαζί σου φεύγοντας πέτρα να ρίχνω πίσω,

να μου λικνίζεις την αιώνια θλίψη μου, καράβι,

δίχως να ξέρω πού με πας και δίχως να γυρίσω»

Κώστας Καρυωτάκης

 

za

 

Ο Κώστας Καρυωτάκης (30 Οκτωβρίου 1896-21 Ιουλίου 1928) ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες καθώς είναι ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης. Για το έργο του έχουν γραφεί εκατοντάδες εργασίες και βιβλία, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ειδικά συνέδρια. Στις 21 Ιουλίου 1928, το απόγευμα 4.30 μ.μ., και σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο Κώστας Καρυωτάκης περπάτησε από το καφενείο «Ουράνιος Κήπος» της Βρυσούλας προς τη θέση Βαθύ της Μαργαρώνας, μια απόσταση περίπου 400 μέτρων. Ξάπλωσε κάτω από έναν ευκάλυπτο και αυτοκτόνησε με πιστόλι στην καρδιά.

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής είναι μια πηγή αναφοράς για τη παγκόσμια ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και η διεθνή επιστημονική κοινότητα θέσπισαν τη 10η Σεπτεμβρίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Τι είναι όμως η αυτοκτονία;

Η αυτοκτονία μας τρομάζει και μας φαίνεται παράδοξη, ανόητη και τρελή πράξη. Στην πραγματικότητα όμως η εμπειρία της οδύνης και του αδιέξοδου που βιώνουμε εξ αιτίας των εξωτερικών αντιξοοτήτων και των εσωτερικών μας αδυναμιών σε πολύ δύσκολες φάσεις της ζωής μας όλοι έχουμε κάνει αρνητικές σκέψεις όπως: «Δεν αντέχω άλλο", "Δεν πρόκειται να το ξεπεράσω", "Μακάρι να πεθάνω να ησυχάσω». Δεν σημαίνει ότι θέλουμε όντως να βάλουμε τέρμα στη ζωή μας αλλά ότι η σκέψη του θανάτου μας προσφέρει μια βιωματική προοπτική λύτρωσης. Αυτοί οι υγιείς, επιφανειακοί και περαστικοί λογισμοί περί αυτοκτονίας δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την παθολογική, επίμονη, αυτοκτονικήδιάθεση.
Αυτός που πραγματικά επιδιώκει να αυτοκτονήσει είναι βέβαιος ότι είναι εγκλωβισμένος σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν πρόκειται να ξεφύγει. Η λέξη αυτοκτονία προέρχεται από τις λέξεις αυτο- + -κτονία υποδηλώνοντας τη πράξη με την οποία κάποιος βάζει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του. Συνεπώς η αυτοκτονία είναι μια απ' τις πιθανές «απαντήσεις» του ατόμου που βιώνει μια κατάσταση απόλυτου αδιέξοδου απέναντι στο οποίο αδυνατεί να βρει κάποια άλλη διαφυγή.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε αναφέρει ότι κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του και το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα» τα έτη 2017, 2018 έως το 2019 επισημαίνει ότι:

 • Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.
 • Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.
 • Άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 - 49 και 50 - 59.
 • Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.
 • Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.
 • Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. (Μάρτιος έως Αύγουστος).

Η αυτοκτονία σαν πρόθεση ή σαν πράξη είναι μια από τις σοβαρότερες και πιο συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις. Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με το θέμα τόσο με τα είδη αλλά και τα αίτια τα οποία οδηγούν σε τέτοιες πράξεις. Η σύγχρονη ψυχολογία αλλά και η κοινωνιολογία μελετά το φαινόμενο αυτό, καθώς επίσης και τις προεκτάσεις που αυτό έχει στη κοινωνία και στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα, με τον R. King, προτείνει ότι στην αυτοκτονία περιλαμβάνονται οι εξής υποκατηγορίες: του αυτοκτονικού ιδεασμού και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

 

article zavaligko

 

Ο Αυτοκτονικός Ιδεασμός (χωρίς αυτοκτονικές πράξεις) έχει ως κριτήριο  τη σημαντική ενασχόληση, που αφορά τη λεκτική έκφραση ή το σχεδιασμό πράξεων, οι οποίες θα βάλουν σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα ή και τη ζωή του με έστω μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

 • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή και εικόνες αυτοκτονίας.
 • Λεκτική έκφραση ή σχεδιασμός μεθόδων αυτοκτονίας ή σοβαρού σωματικού αυτοτραυματισμού.
 • Περιστασιακές ή μόνιμες απειλές του παιδιού ότι θα αφαιρέσει τη ζωή του.
 • Αποχαιρετιστήρια σημειώματα ή άλλα μηνύματα που αναφέρονται στην πιθανότητα αυτοκτονίας.
 • Πράξεις προετοιμασίας ή αναζήτηση μεθόδου για την πραγματοποίηση του αυτοκτονικού σχεδίου

Αυτοκτονική Πράξη ή Συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά όπου το άτομο στοχεύει να αφαιρέσει τη ζωή του με έστω μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

 • Εκτέλεση πράξης η οποία έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό σωματικό τραυματισμό ή το θάνατο του ίδιου του ατόμου.
 • Πρωταρχικός σκοπός της πράξης αυτής είναι ο θάνατος ή η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Συμπερασματικά, η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό το τραυματικό γεγονός επηρεάζει τους οικείους και τη κοινωνία σε σύνολο. Η αυτοκτονία δε γνωρίζει ηλικιακούς περιορισμούς και συνήθως δε προκαλείται από ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα αποτέλεσμα της συνάθροισης πολλών αρνητικών γεγονότων. H αυτοκτονία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δημόσια υγεία, αφού υπολογίζεται πως περίπου 1.000.000 άνθρωποι καθημερινά δίνουν τέλος στη ζωή τους και πάρα πολλοί ακόμη φθάνουν σε υπηρεσίες υγείας έπειτα από σκόπιμο αυτοτραυματισμό και απόπειρες αυτοκτονίας. Τα νούμερα αυτά στη πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα, διότι ακόμα και στις πιο σύγχρονες κοινωνίες η αυτοκτονία αποτελεί ταμπού και δε δηλώνεται τόσο για κοινωνικούς (στιγματισμός) και θρησκευτικούς λόγους.

 Άρτεμις Ζαβαλίγκου, Ψυχολόγος

logo 2

Διαβάστε περισσότερα για την Ψυχολόγο Άρτεμις Ζαβαλίγκου στη Melapus.

 

Πηγή εικόνας: Banksy Butterfly Girl https://bit.ly/2kbkfyZ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: