Πανδημία: Ψυχολογικές επιπτώσεις & διαταραχές. Δημήτρης Οικονόμου - Ιατρός Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

24 Μαρτίου 2020

Είναι γεγονός ότι σε μία πανδημία, η αβεβαιότητα και οι διαρκείς αντιφατικές πληροφορίες, μπορεί να προκαλέσουν ακραίες σπασμωδικές αντιδράσεις, απειλή της κοινωνικής συνοχής και επιβάρυνση το ψυχικά ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Σε μια ακραία ψυχοπιεστική κατάσταση όπως είναι η πανδημία, ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το ρίσκο και τον παράγοντα κινδύνου, η πιο πρόσφατη εμπειρία με το ιό του Έμπολα το 2014-2015 μας το δείχνει αυτό, αφού άλλοι έτρεξαν αμέσως να εμβολιαστούν, άλλοι δεν πήγαν καν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ άλλοι δεν τήρησαν ούτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που δείχνουν, ότι όταν μια επιδημία αρχίζει και γίνεται πανδημία τότε το άγχος αυξάνεται και είναι απολύτως λογικό αυτό, αφού μεγαλώνει και δυνητικά ο κίνδυνος της νόσου. Επίσης σε μια πανδημία μπορεί να διαρραγεί η κοινωνικη συνοχή και σε πολλούς ανθρώπους να υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις, ανάλογα με το ψυχικό υπόβαθρο του καθενός και της καθεμιάς.

Οι συνήθεις αντιδράσεις σε μια πανδημία είναι το άγχος για το στίγμα σε περίπτωση που υπάρξει νόσος, το κλείσιμο στον εαυτό μας, τα συναισθήματα πανικού, η ξενοφοβία ή η στάση άμυνας δηλ. ν' αποφεύγουμε να μιλάμε γι’αυτό κ.α.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην μεταδοθεί η φοβία της νόσου στα παιδιά, δηλ. τα παιδιά ν' αρχίσουν να φοβούνται βλέποντας τις αντιδράσεις των γονιών και να μην θέλουν να πάνε ή να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες τους.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και παρανοϊκή διαταραχή μπαίνοντας κάποιος σε ακραίες θεωρίες συνομωσίας, πλήρης απομόνωση στον εαυτό του, ευερεθιστότητα κ.λπ..

Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης, και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, που πολλές φορές στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν την είδηση και να προσελκύσουν το αναγνωστικό κοινό υπερβάλλουν στους τίτλους συμμετέχοντας έτσι στην αύξηση του φόβου και της αγωνίας.

 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικοί της Ψυχικής Υγείας σε μια πανδημία είναι η αβεβαιότητα.

 

Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα ψυχολογικά δυσκολεύονται να χειριστούν την αβεβαιότητα και νιώθουν έντονο άγχος με αποτέλεσμα ενδεχομένως  να μην είναι σε θέση καν να βοηθήσουν τον εαυτό τους Έτσι, οι κρίσεις πανικού γίνονται πιο συχνές και το έντονο άγχος μπορεί να αυξηθεί.

Σε καταστάσεις έντονης αβεβαιότητας οι άνθρωποι αγχώνονται και χάνουν την εμπιστοσύνη τους και αυτό έχει ως συνέπεια ο καθένας να κοιτάει μόνο τον εαυτό του, χωρίς να τον νοιάζει αν με τη συμπεριφορά του, θα βλάψει το συνάνθρωπό του .

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, κατανοούμε πώς μπορεί ένας μολυσμένος να κυκλοφορεί ελεύθερα, ενώ άλλοι, λιγότερο επικίνδυνοι, να κλειστούν στον εαυτό τους.

Δημήτρης Οικονόμου
Ιατρός Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Δείτε το προφίλ του εδώ

logo inside blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: