Ψυχολόγος Χρ. Μελισσόπουλος: Τι είναι το life coaching

18 Σεπτεμβρίου 2020

Το σύντομο αυτό άρθρο προσπαθεί να κάνει μια εισαγωγή και να ρίξει φως στο τι είναι ακριβώς το Life coaching.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος Life Coach έχει κάνει την εμφάνιση του και στην ελληνική αγορά εργασίας. Πέρα όμως απο μία μόδα-τάση της εποχής μας, μπορεί να βοηθησει ουσιαστικά στην ποιότητα της ζωής μας;

Σε γενικές γραμμές το Life Coaching βασίζεται σε μεθόδους που δανείζεται απο την ψυχολογία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και το management. Η θεωρητική προσέγγιση που χρησιμοποιείται έχει δανειστεί τεχνικές από τουλάχιστον πέντε παραδοσιακές προσεγγίσεις: την γνωστική-συμπεριφορική προσέγγιση, την ουμανιστική θεωρία, την θετική ψυχολογία, την θεωρία στόχων και την θεωρία εστίασης στην λύση (Grant & Cavanagh, 2010).

Έχει αποδειχτεί ερευνητικά πολύ αποτελεσματική και δημοφιλής πρακτική, όμως είναι ένας σχετικά νέος τομέας (απο τις αρχές του 1990 στις ΗΠΑ) και βασικό πρόβλήμα είναι ότι το ίδιο το επάγγελμα τρέχει πιο γρήγορα απο τις έρευνες.

Παρόλα αυτά τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της αποτελεσματικότητας του Life Coaching, με βασική παράμετρο όμως την εκπαίδευση του coach.

Ο δρόμος για το επάγγελμα του Life Coacher στην Ελλάδα περνάει μέσω των αντίστοιχων πιστοποιήσεων που παρέχονται απο δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, οι οποίες όμως πραγματοποιούνται μετά το πέρας των βασικών σπουδών των υποψηφίων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αρχική εκπαίδευση επηρεάζει καθοριστικά την ερμηνεία και χρήση των εργαλείων που αποκτά ο κάθε εκπαιδευόμενος Life Coaching.

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος ώστε να είναι σίγουρος για την επιλογή του;

 Αρχικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας, ζητώντας πάντα αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο των σπουδών του εκάστοτε coach που θέλουμε να συνεργαστούμε. Για να έχουμε έναν αποτελεσματικό coach πρέπει να αναζητάμε ανθρώπους που είναι πιθανότερο να έχουν σχέση με το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Ένας αθλητής για παράδειγμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης στο άθλημα του, θα προτιμήσει έναν Life Coacher που έιναι γυμναστής και έχει εκπαιδευτεί στο Life coaching.

Συνοπτικά, το Life Coaching φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής μας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να επιλέξουμε τον κατάλληλο Life Coacher ανάλογα με την περίπτωση μας.

 

Χρήστος Μελισσόπουλος - Ψυχολόγος

logo inside blog

Διαβάστε περισσότερα για τον Ψυχολόγο - Life Coach Χρήστο Μελισσόπουλο μέσα από τη Melapus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: