Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, 7 Αλήθειες - Άρθρο της Ψυχολόγου Ελένης Βλάσση

22 Σεπτεμβρίου 2020
 1. Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;

Σύμφωνα με το ψυχιατρικό διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-V, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική νόσος. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι έντονες, επίμονες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις, τις οποίες το άτομο αναγνωρίζει ως ανεπιθύμητες αλλά οι προσπάθειες του να τις σταματήσει συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα. Συχνά το άτομο προβαίνει σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή επαναλαμβανόμενες νοητικές πράξεις, που στόχο έχουν να το ανακουφίσουν από το έντονο άγχος που βιώνει λόγο των επαναλαμβανόμενων σκέψεων και αμφιβολιών.

 1. Πως μπορώ να καταλάβω αν πάσχω από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Οι περισσότεροι στη καθημερινότητα μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς. Περίπου το 70-80% του πληθυσμού, θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του, κάποια έντονη, ανεπιθύμητη σκέψη με επιθετικό περιεχόμενο.  Οι περισσότεροι μπορούν να θυμηθούν περιστατικά στη ζωή τους που χρειάστηκε να ελέγξουν αρκετές φορές αν έκλεισαν το θερμοσίφωνα ή αν κλείδωσαν τη πόρτα. Η βασική διαφορά όταν κάποιος πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπόκειται στο επίπεδο του άγχους που βιώνει για το περιεχόμενο των σκέψεων του. Συνήθως επι καθημερινής βάσης χρειάζεται να αφιερώνει αρκετό χρόνο  σε επανελέγχους ενώ οι συμπεριφορές αυτές επηρεάζουν σημαντικά  την επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική ζωή του, π.χ. καθυστερεί συστηματικά στη δουλειά του γιατί επιστρέφει πολλές φορές για να ελέγξει ότι έκλεισε τη πόρτα.

 1. Φοβάμαι να πάω στον γιατρό και να μιλήσω για τα συμπτώματα μου, μη τυχόν και με χαρακτηρίσει τρελό.

Είναι αρκετά σύνηθες, οι άνθρωποι που βιώνουν ιδεοψυχαναγκαστική συμπτωματολογία να αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτή ή να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για αναζητήσουν βοήθεια. Ο φόβος μη χαρακτηριστούν παράφρονες  μπορεί να καθυστερήσουν κάποιον μέχρι και δέκα χρόνια έως ότου  απευθυνθεί σε ειδικό. Τόσο το συναίσθημα ντροπής όσο και του φόβου είναι πολύ συχνό για τις ιδεοληπτικού περιεχομένου σκέψεις.

Παρόλο που το περιεχόμενο των ιδεοληπτικών σκέψεων, φαντάζει παράλογο στο άτομο που τις βιώνει, δεν έχουν καμία σχέση με τη παραφροσύνη. Αποφεύγοντας το άτομο να ζητήσει βοήθεια, καταφέρνει μόνο να στερήσει στον εαυτό του την ανακούφιση από τα συμπτώματα του.

 

 1. Ποια θεραπεία είναι καταλληλότερη για μένα;

Τόσο η Γνωσιακή Συμπεριφορική  όσο και η Συμπεριφορική Θεραπεία, φαίνεται να έχουν τη καλύτερη θεραπευτική προγνωστικότητα. Παρόλα αυτά, ας μη ξεχνάμε ότι το είδος της θεραπείας, είναι απλά ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια του ειδικού. Το σημαντικότερο είναι ο θεραπευτής να είναι κατάλληλα καταρτισμένος, και να μπορεί να  αναπτυχθεί μια σωστή θεραπευτική συμμαχία.

 1. Αν έχω ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή θα τη κληρονομήσουν τα παιδιά μου;

Σύμφωνα με την έως τώρα υπάρχουσα βιβλιογραφία, φαίνεται πως κυρίως αυτό που κληρονομείται είναι μια γενετική ευαλωτότητα ως προς το άγχος.  Εκτός από τη κληρονομικότητα στην εκδήλωση κάποιας νόσου, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι τόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, όσο και  στα ερεθίσματα που δέχεται.

 1. Διαγνώστηκα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και αισθάνομαι πολύ λυπημένος/η

Το άτομο που αισθάνεται ήδη ταλαιπωρημένο από τη πορεία των συμπτωμάτων, ξαφνικά βρίσκεται απέναντι σε μια διάγνωση άγνωστη σε αυτό.  Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώσει συναισθήματα  θλίψης, φόβου και οργής. Σε αυτό το στάδιο είναι αρκετά βοηθητικό να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας με άτομα από το περιβάλλον μας τα οποία εμπιστευόμαστε, καθώς  και τον θεραπευτή μας.

 1. Τι να κάνω αν πιστεύω ότι έχω ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή αν έχω διαγνωστεί;
 • Προσπάθησε να μοιραστείς τις ανησυχίες και τις σκέψεις σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και νιώθεις αρκετά κοντά σου.
 • Το να επισκεφθείς έναν θεραπευτή και να του μιλήσεις ανοιχτά για ότι σου συμβαίνει μπορεί να σε ανακουφίσει.
 • Αν είσαι ήδη σε θεραπεία εμπιστέψου τον θεραπευτή σου, συνεργάσου μαζί του και οπλίσου με υπομονή και πίστη στον εαυτό σου.
 • Όταν διαβάζεις ιστορίες άλλων στο διαδίκτυο, να μην ξεχνάς ότι ο καθένας μας είναι πολύ διαφορετικός. Το είδος της θεραπείας και η πορεία της εξαρτώνται κάθε φορά από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, το περιβάλλον του κ.α.

Η διάγνωση δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε, είναι απλά ακόμα ένα χαρακτηριστικό της πολύπλευρης προσωπικότητας μας.

Ελένη Βλάσση, Ψυχολόγος 

logo inside blog

Διαβάστε περισσότερα για την Ψυχολόγο Ελένη Βλάσση μέσα από τη Melapus 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: