Ψυχολόγος Γιώργος Καραγιαννίδης: Η ισχύς εν τη ενώσει

25 Σεπτεμβρίου 2020

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, εν μέσω μιας τόσο μεγάλης και πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, να αναρωτηθούμε ποια είναι τα βέλη που έχει στην φαρέτρα του ο σύγχρονος άνθρωπος. Η καινούργια πραγματικότητα προκαλεί σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Παρατηρώντας λοιπόν τις τεράστιες αλλαγές ανά την υφήλιο, θέλοντας και μη, επικεντρωνόμαστε στην ελληνική κοινωνία η οποία με την σειρά της έχασε την γνωστή και δομημένη καθημερινότητα της.

 

Η οικογένεια, ο ακρογωνιαίος λίθος των θεσμών στην χώρα μας, καλείται να ανασυνταχθεί και να εξελιχθεί σαν ζωντανός οργανισμός.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η οικογένεια, τα ίδια της τα μέλη σε αυτήν την πρόκληση; Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει σε κάθε σπιτικό να καλλιεργείται ένα κατάλληλο περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν εύκολα να εκφράσουν τις απορίες τους και να πάρουν απαντήσεις για αυτές.

Σημαντική είναι η αποφυγή της απαγορευτικής παρέμβασης και ´τιμωρίας´ καθώς τα παιδιά συνήθως λειτουργούν αντιστρόφως, αναπτύσσοντας λιγότερη θετική στάση στις ´προσταγές´ των γονέων. Ο ενεργός διάλογος, η αιτιολόγηση και η επικοινωνία, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν κριτική σκέψη και θα μειώσουν την επίδραση του «απαγορευμένου καρπού».

TO MHΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ“

Εκτός όμως της επικοινωνίας μεταξύ των μελών, υπάρχει ένας πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για την απόκτηση και διατήρηση ενός επιθυμητού μοτίβου συμπεριφοράς. Δεν είναι άλλος από την μίμηση. Τα παιδιά παρατηρούν και αναπαράγουν συμπεριφορές οι οποίες στην συνέχεια γίνονται συνήθειες.

Τι πιο εύκολο και άμεσο λοιπόν από το να γίνει ο καθένας παράδειγμα προς μίμηση, υποδεικνύοντας μέσω των ενεργειών του αυτά που πρέπει να αναπαράγει και να αφομοιώσει το παιδί;

Τηρούμε λοιπόν τα μέτρα βγαίνοντας διπλά κερδισμένοι.

 

“LIES RUNS SPRINTS, BUT THE TRUTH RUNS MARATHONS!“

Σε εποχές κρίσης, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, λόγω της αδιάκοπης διασύνδεσης των ανθρώπων μέσω του διαδικτύου και των social media, άλλα και των πρωτόγνωρων συγκυριών, παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή, διασπορά και ᾽καταβρόχθιση´ των fake news.

Τα μικρά παιδιά, αρκετοί ενήλικες αλλά και οι μεγάλοι σε ηλικία πολίτες οδηγούνται σε παραπληροφόρηση μέσω άχρηστων και ψευδών ειδήσεων. Θα πρέπει λοιπόν να καλλιεργηθεί ένας τρόπος σωστής και έγκυρης ενημέρωσης και μία παιδεία στα Μέσα. Άτομα στην οικογένεια τα οποία διαθέτουν εμπειρία και είναι περισσότερο εξοικειωμένα μπορούν να βοηθήσουν:

  • Έλεγχος της πηγής (π.χ. έγκυρες και αξιόπιστες ιστοσελίδες με στοιχεία επικοινωνίας).
  • Διασταύρωση εμφάνισης της είδησης και από άλλες πηγές.
  • Έλεγχος του συντάκτη και των αναφορών (αναγράφεται η όχι το όνομα του συγγραφέα).
  • Αναζήτηση ημερομηνίας και ανάγνωση ολόκληρου του άρθρου\ είδησης.

Η ατομική ζωή και ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την οικογένεια. Αρκετοί υποστηρίζουν πως λόγω της δυναμικής και σπουδαιότητάς της έχει συμβάλλει στο να ξεπεραστούν διάφορα ‘χτυπήματα᾽ που έχει δεχτεί κατά καιρούς η ελληνική κοινωνία.Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να διαφωνήσει με κάτι τέτοιο;

Η οικογένεια λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των μελών της απέναντι σε δυσκολίες, που ποικίλουν από κοινωνικές, πολιτικές μέχρι ψυχολογικές και οικονομικές. Οι περισσότεροι από μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε αδιέξοδο, από το οποίο βγήκαμε με την βοήθεια της οικογένειάς μας νιώθοντας έτσι ασφαλείς και προστατευμένοι.

Η συνεχής αλληλοϋποστήριξη, η συμβουλή του μεγαλύτερου αδερφού, το κρυφό χαρτζιλίκι της γιαγιάς, η συζήτηση και η υποστήριξη της μητέρας αποτελούν απλές αλλά και τόσο ουσιαστικές κινήσεις, που δίνουν στον καθένα ώθηση και συναισθηματική κάλυψη.

Η συνεισφορά του θεσμού της οικογένειας στην αντιμετώπιση της κρίσης που ζούμε είναι μεγαλειώδης. Ο καθένας, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο, σε μια παραδοσιακή η μοντέρνα οικογένεια, αναλαμβάνει τον ρόλο του και όλοι μαζί διατηρούν, εξελίσσουν και ενισχύουν αυτόν τον ᾽οργανισμό᾽. Το δίδαγμα του ομαδικού πνεύματος, η συνεργασία και η εκπαίδευση σε θέματα τήρησης κανόνων μας δίνονται απλόχερα από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.

Η έντονη και πιεστική περίοδος της πανδημίας, εκτός των αρνητικών, ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον εξέχων θεσμό της οικογένειας.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ᾽πολεμήσουμε᾽ την αποδιοργάνωση της, κρατώντας σαν φυλαχτό τις αξίες και τα ιδανικά που μας δωρίζει και μας χαρακτηρίζουν σαν άτομα.

 

Γιώργος Καραγιαννίδης, Ψυχολόγος 

logo inside blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: