Ψυχοθεραπεία online: η τεχνολογία στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας

12 Ιουνίου 2019

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της, όπως η ανακάλυψη και η αναβάθμιση των κινητών, των tablet και των υπολογιστών, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στον άνθρωπο σε όλους τους τομείς. Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα και η ψυχική υγεία.

Οι online συνεδρίες εδώ και αρκετό καιρό διευκολύνουν όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει, αλλά αδυνατεί να δει από κοντά, έναν Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο. Εύκολα πλέον και οικονομικά έχει την ευκαιρία μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, κινητού ή tablet του από όπου και αν βρίσκεται να απολαμβάνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Τι είναι οι Online συνεδρίες;

Είναι η παροχή συμβουλών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία μέσω του διαδικτύου γνωστή και ως:

 • Θεραπεία από απόσταση.
 • Θεραπεία μέσω του διαδικτύου.
 • Διαδικτυακή θεραπεία.

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους επικοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση όπως:

 • Συνομιλία μέσω του διαδικτύου.
 • Συνομιλία μέσω γραπτών μηνυμάτων.
 • Συνομιλία μέσω βίντεο κλήσης.
 • Συνομιλία με ηχητικά μηνύματα.

Για να είναι εφικτή η επικοινωνία με τους παραπάνω τρόπους, έχουν δημιουργηθεί προγράμματα τα οποία σχεδιάστηκαν για να μπορεί να βρίσκει όποιος το επιθυμεί τον ειδικό της επιλογής του και να κλείνει online ραντεβού μαζί του, χωρίς καμία άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. Πλέον, είναι διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας μέσα από ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό τηλεδιάσκεψης όπου ο ενδιαφερόμενος βλέπει τον ειδικό μέσω βίντεο σε πραγματικό χρόνο.

Στις ημέρες μας, αυτή η δυνατότητα είναι αποτέλεσμα της τηλε-ιατρικής.

Η τηλε-ιατρική είναι η διαδικασία παροχής υγειονομικής περίθαλψης εξ’ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας, η οποία συχνά χρησιμοποιεί τηλεδιάσκεψη. Ως κλάδος της τηλε-ιατρικής η τηλεψυχιατρική εμφανίστηκε το 1950.

Περιλαμβάνει την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών, όπως:

 • Ψυχιατρικές αξιολογήσεις.
 • Θεραπεία (Ατομική Θεραπεία, Ομαδική Θεραπεία, Οικογενειακή Θεραπεία)
 • Υπηρεσίες Ψυχοεκπαίδευσης ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή κ.α.

Η τηλεψυχιατρική χαρακτηρίζεται από την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ Ψυχιάτρου και ασθενή. Αποτελεί μια καινοτόμο πρακτική, η οποία εφαρμόζει την τεχνολογία στην υπηρεσία της ψυχιατρικής. Είναι ένας κλάδος της τηλε-ιατρικής ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στις περιπτώσεις εκείνες  που δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή η δια ζώσης παρουσία του ασθενούς στον χώρο ενός ιατρείου ή γραφείου επαγγελματία ψυχικής υγείας.  Οι εκπαιδευμένοι ειδικοί του χώρου, μπορούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένες θεραπείες, αλλά και να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες που τους παρέχουν τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα της τηλεδιάσκεψης.

online article

Η τηλεψυχιατρική:

 • Υποστηρίζει την περαιτέρω κατάρτιση των Ψυχιάτρων.
 • Μετατρέπει την ψυχική υγεία σε μια ζωντανή και διαδραστική επικοινωνία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου.
 • Δίνει την δυνατότητα καταγραφής ιατρικών πληροφοριών (εικόνες, βίντεο κ.λπ.) και την αποστολή τους σε μια μακρινή τοποθεσία για μεταγενέστερη ανασκόπηση.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας και δεν  μπορούν λόγω πρακτικών δυσκολιών ή δεν επιθυμούν να επισκεφθούν το γραφείο κάποιου ειδικού,  να ζητήσουν και να λάβουν  από μια ψυχιατρική αξιολόγηση μέχρι και την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωση τους, ενώ μπορούν και να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση της πάθησής τους. Η συγεκριμένη πρακτική της τηλε-ιατρικής μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

Πλεονεκτήματα των online συνεδριών

Η τηλεψυχιατρική ωφελεί τους ασθενείς με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Φέρνει την ψυχική υγεία πιο κοντά από ποτέ στον ασθενή.
 • Το άτομο που επιλέγει την online συνεδρία μπορεί να παραμείνει ανώνυμο, ενώ δεν βιώνει την άβολη, ίσως, στιγμή της αναμονής σε ένα γραφείο ειδικού.
 • Είναι μία φοβερά ευέλικτη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου.
 • Οι online συνεδρίες μπορεί να είναι πιο οικονομικές σε σχέση με τις δια ζώσης συνεδρίες (μεταφορικά έξοδα κ.α.).
 • Το στίγμα που μπορεί να συνοδεύει την επίσκεψη στο γραφείο ενός ειδικού παύει να υφίσταται.
 • Συμβάλει στην ενσωμάτωση της συμπεριφοριστικής φροντίδας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών οδηγώντας σε αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα.
 • Μειώνει την ανάγκη για τις επισκέψεις στα «επείγοντα».
 • Κάνει την παρακολούθηση του ασθενή από τον ειδικό μια πιο απλή διαδικασία.
 • Άμεση πρόσβαση σε ειδικό ψυχικής υγείας ατόμων με σοβαρές ασθένειες ή άτομα που βρίσκονται κατά τη διάρκεια θεραπείας και πρέπει ν’ αποφεύγουν τις μετακινήσεις ή την ανθρώπινη επαφή ή άτομα με αναπηρίες που χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Λειτουργεί;

 • Μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί πως τόσο οι ειδικοί ψυχικής υγείας όσο και οι ασθενείς είναι το ίδιο ικανοποιημένοι μετά το πέρας μίας τηλεσυνεδρίας με τη χρήση της τηλεψυχιατρικής.
 • Είναι ισοδύναμη με την θεραπεία από κοντά σε ακρίβεια, αναφορικά με την διάγνωση, την αποτελεσματικότητα στο θέμα της θεραπείας και την ικανοποίηση του ασθενούς, ανεξάρτητα από το ηλικιακό εύρος.
 • Άτομα με αυτισμό, διαταραχές άγχους και ασθένειες που αναγκάζουν τα άτομα να διαμένουν στο σπίτι τους, βρίσκουν την εφαρμογή της τηλεψυχιατρικής, όχι απλώς, χρήσιμη....αλλά σωτήρια.

Ο πατέρας της Ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόυντ χρησιμοποιούσε την αλληλογραφία ως μέσo επικοινωνίας με ασθενείς που βρίσκονταν μακριά και δεν μπορούσαν να έχουν άμεση επαφή με τον ίδιο. Προσέφερε έτσι συμβουλές και θεραπείες  με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μέσω του διαδικτύου, η οποία θεωρείται μια εξαιρετικά βιώσιμη λύση σε σχέση με τη θεραπεία στο γραφείο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ατόμων που πρακτικά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας στο γραφείο του, αλλά επιλέγουν συνειδητά την online θεραπεία.

Επιπλέον, οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το 49% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του από κάποια ψυχική διαταραχή. Η χρήση της τηλεψυχιατρικής συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην παροχή προσωποποιημένων, οικονομικά προσιτών και παράλληλα απλοποιημένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον ασθενή-θεραπεύομενο. 

Πριν επιλέξετε την τηλεψυχιατρική.... βεβαιωθείτε!

Όσοι επιλέγουν υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής θα πρέπει να προτιμούν ειδικούς ψυχικής υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ισάξιες με αυτές που γίνονται εκ του σύνεγγης. Δηλαδή, θα πρέπει οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται σε περιβάλλον προσεγμένο και ιδανικό, ώστε ο θεραπευόμενος να νιώθει άνετα. Επίσης, πρέπει να είναι βέβαιοι πως οι πάροχοι τηλεψυχιατρικών υπηρεσιών σέβονται και προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα και έχουν σαφείς κανόνες και όρους χρήσης.

Ο ρόλος της Melapus (www.melapus.com)

Η Melapus.com είναι η πρώτη πλατφόρμα ψυχικης υγειας στην Ελλάδα που προσφέρει αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής. Η πλατφόρμα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανωνυμία και την άνεση του ασθενή αλλά και την εύκολη χρήση, έτσι ώστε να  καθιστά την πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μια πολύ απλή διαδικασία.

Ο χρήστης, μπορεί να επιλέξει μέσα από τη λίστα ολοκληρωμένων προφίλ Ψυχιάτρων και πιστοποιημένων Ψυχολόγων της πλατφόρμας να δει έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είτε online είτε από κοντά, ανάλογα με την περιοχή διαμονής του, την ειδικότητα και εξειδίκευση που χρειάζεται αλλά και το κόστος της συνεδρίας.

Το στίγμα που ενδέχεται να συνοδεύει την επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, παύει να υφίσταται αφού δεν απαιτείται καμία εγγραφή και η Melapus τηρεί αυστηρούς κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Επισήμανση: Άτομα τα οποία έχουν εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στη χρήση του διαδικτύου καλό θα είναι να μην προτιμούν την online συνεδρία. Επίσης, άτομα που βρίσκονται σε κρίση και ακραία κατάσταση θα πρέπει να αναζητούν άμεσα βοήθεια σε κλινική.

«Η επιστήμη ανακαλύπτει αυτά που υπάρχουν. Η τεχνολογία μετατρέπει αυτήν τη γνώση σε πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ.»
Theodore Von Karman

Melapus Team 

logo 2

Αναζητήστε τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας που σας ταιριάζει και πραγματοποιήστε μια online συνεδρία μαζί του από όπου και αν βρίσκεστε μέσα από την Melapus!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: