Κατάθλιψη: όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη σύγχρονη μάστιγα

13 Ιουνίου 2019

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα φάσμα δυσάρεστων συναισθηματικών καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι φυσιολογικές ή παθολογικές. Πιο συγκεκριμένα, η κατάθλιψη μπορεί να είναι μία φυσιολογική διάθεση απέναντι στην απώλεια αγαπημένων προσώπων, ένα σύμπτωμα, ως αντίδραση στο άγχος, ή μια αντίδραση ασθενών με οργανικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Κάποιες φορές, όμως, πρόκειται για μία σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή ή σύνδρομο, όπως είναι η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή.

Δεν αποτελεί ένα απλό συναίσθημα. Είναι η κατάσταση εκείνη που βιώνει το άτομο, κατά την οποία η στενοχώρια εδραιώνεται στη ψυχή του και δεν επηρεάζεται ακόμη και από ευχάριστα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του. Εμποδίζει την συνήθη λειτουργικότητά του και επιμένει για αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

Μπορεί να διαγνωστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, φύλων και μορφωτικών επιπέδων.  

Αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη

Οι πιο συχνοί παράγοντες που διαμορφώνουν όλο το φάσμα της κατάθλιψης είναι οι νευροενδοκρινικές διαταραχές, το οικογενειακό περιβάλλον, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (απώλεια προσώπου, ξαφνικός χωρισμός, απώλεια εργασίας), η κληρονομικότητα, τα ψυχοτραυματικά γεγονότα της ζωής του ατόμου, οι προδιαθεσικές καταστάσεις, κάποια σωματικά νοσήματα όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδή, παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το συναίσθημα, μορφές καρκινικής νόσου, φαρμακολογικές ή ψυχοδραστικές ουσίες και σημαντικοί ψυχοπαθολογικοί παράγοντες.

Οι παραπάνω αιτίες και παράγοντες ωθούν το άτομο να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη ιδέα για τον εαυτό του όπου χαρακτηρίζεται από αρνητισμό.

 • Θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο και πιστεύει πως δεν έχει τις ικανότητες να αλλάξει τη ζωή του γιατί δεν αξίζει να το κάνει.
 • Δεν κάνει σχέδια για το μέλλον γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος καθώς δεν θα βιώσει όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές.
 • Το συναίσθημα της δυστυχίας καλύπτει σαν ένα βαρύ πέπλο κάθε δραστηριότητα και σκέψη και το άτομο είναι πεπεισμένο πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση.
 • Έχει καταληφθεί από ματαιότητα και απελπισία.

Πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Ελένη Μαυρουκλή σε άρθρο της για τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης αναφέρει: «Συχνά συμβαίνουν στη ζωή μας γεγονότα που μας κάνουν να χάνουμε την διάθεσή μας και να νιώθουμε αβοήθητοι, απελπισμένοι και χωρίς ενδιαφέρον. Άλλες πάλι φορές μπορεί να νιώθουμε θλιμμένοι κάποια περίοδο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο συγκεκριμένο γεγονός.

Αν και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο «κατάθλιψη» για μια ποικιλία καταστάσεων που μας προκαλούν κακή διάθεση, οι ειδικοί κάνουν έναν σημαντικό διαχωρισμό μεταξύ των διαγνωστικών κατηγοριών που εμπίπτουν στις Καταθλιπτικές Διαταραχές και διαφοροποιούν σαφώς την Κλινική Κατάθλιψη (Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή) από τις καταθλιπτικές διαταραχές που δεν συναντούν όλα τα κριτήρια προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι αν νιώθετε τα συναισθήματα θλίψης και της έλλειψης ευχαρίστησης να επιμένουν για μεγάλο διάστημα και να σας προκαλούν σημαντική αλλαγή στην λειτουργικότητά σας στην καθημερινή και την εργασιακή σας ζωή τότε είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε ειδικό Κλινικό Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο προκειμένου να διερευνήσετε μαζί του καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα το ζήτημά σας».

katathlispi article

 

Συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες

Η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα του γυναικείου φύλου περισσότερο στο ηλικιακό εύρος μεταξύ 35-45 και μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

 • Η γυναίκα χάνει το ενδιαφέρον της για τη ζωή και ακόμα και για δραστηριότητες που μπορεί να την ευχαριστούσαν στο παρελθόν.
 • Οι μεταπτώσεις στη διάθεση γίνονται πολύ πιο συχνές και έντονες.
 • Βλέπει ακόμα και τα πιο απλά πράγματα με απαισιοδοξία και θλίψη.
 • Δεν θεωρεί τον εαυτό της άξιο για τίποτα.
 • Δυσκολεύεται να πάρει ακόμα και τις πιο απλές αποφάσεις για τη ζωή της.
 • Μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα με αυξομειώσεις βάρους και διαταραχές του ύπνου που μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική υπνηλία ή αϋπνία.
 • Η πνευματική και η σωματική δραστηριότητα μειώνονται στο ελάχιστο, όπως και η σεξουαλικότητα, ενώ αυξάνεται η επιθετικότητα.
 • Αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης που αυτό έχει αντίκτυπο και στη μνήμη.
 • Άλλα σωματικά συμπτώματα.

Σε ποσοστό 20% οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη στη ζωή τους. Ειδικά οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες

Όσον αφορά τα ανδρικά κλινικά συμπτώματα εμφάνισης της κατάθλιψης είναι κοινά με αυτά των γυναικών.

Ό τρόπος διαχείρισης της κατάθλιψης από τους άνδρες και τις γυναίκες όμως είναι εντελώς διαφορετικός. Το θέμα με τους άνδρες είναι πως μπορεί να κάνουν γνωστό στους γύρω τους ότι νιώθουν πεσμένοι ή δεν έχουν πολλή όρεξη ή ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους, αλλά δύσκολα θα παραδεχθούν ότι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

Είναι πιο πιθανό να στραφούν προς το αλκοόλ και τις ουσίες, προκειμένου να κρύψουν το θέμα που τους απασχολεί, παρά να αναζητήσουν την βοήθεια ειδικού. Οι γυναίκες από την άλλη θα αποφασίσουν να επισκεφθούν έναν ειδικό με μεγαλυτέρη ευκολία.

depression article

 

Κατάθλιψη στα παιδιά και στους εφήβους

Στις ημέρες μας τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή τους ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Αν ένα παιδί αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο σε μικρή ηλικία είναι σίγουρο κατά 84% πως θα εμφανίσει κατάθλιψη και ως ενήλικας.

Αναφορικά με την συμπτωματολογία δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των ενηλίκων. Μόνο στις περιπτώσεις της δυσθυμίας και της μείζονας κατάθλιψης τα παιδιά είναι πιθανό να εμφανίσουν ευερεθιστότητα και να μην φαίνονται πεσμένα συναισθηματικά, που θεωρείται πιο αναμενόμενη αντίδραση, ενώ το σωματικό βάρος μπορεί να μην είναι στα επιθυμητά επίπεδα για την ηλικία του παιδιού.

Αναφορικά με την κλινική εικόνα, παρουσιάζουν ενοχλήσης στο σώμα, εκνευρισμό, άγχος και ένταση όταν πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς, γενικότερα προβλήματα συμπεριφοράς και κάποιες φορές ακόμα και ψευδαισθήσεις.

Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους και δεν είναι τόσο κοινωνικοί ή άνετοι με τους φίλους τους, μπορεί να παρουσιάσουν τάσεις φυγής από το σπίτι, ενώ η συμπεριφορά τους στο σχολείο δεν είναι η επιθυμητή. Τέλος, μπορεί να βρουν τη χρήση ουσιών σαν μια διέξοδο. 

Τύποι κατάθλιψης

Οι τύποι των Καταθλιπτικών Διαταραχών, μετά από τον επιστημονικό διαχωρισμό τους, αφορούν την ήπια και την μείζονα κατάθλιψη.

 • Ήπια κατάθλιψη-Συμπτώματα: Ηπιότερο καταθλιπτικό συναίσθημα, συχνή ύπαρξη νευρωσικών συμπτωμάτων όπως άγχος, ευερεθιστότητα, περιορισμένος κίνδυνος αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, χαμηλή αυτοεκτίμηση, χωρίς σημαντική απώλεια βάρους ή απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Η γενικότερη συμπεριφορά του ατόμου δεν είναι η χαρακτηριστική του καταθλιπτικού ασθενούς.
 • Μείζωνα κατάθλιψη-Συμπτώματα: Περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα με τη διαφορά ότι τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι συχνά και υποτροπιάζοντα. Τα αισθήματα της απαισιοδοξίας, της ματαιότητας και της απελπισίας διακατέχουν το άτομο. Επηρεάζουν απόλυτα τη διάθεση, τη δράση, τη μνήμη, την κίνηση και την προσοχή.

Ο Ψυχολόγος Στέφανος Σκουτέλας σε άθρο του στο blog της Melapus για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αναφέρει για την Επίμονη Καταθλιπτική Διαταραχή πως «πρόκειται για καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ένα άτομο διαγνωσμένο με επίμονη καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να παρουσιάσει επεισόδια μείζονος κατάθλιψης μαζί με περιόδους εμφάνισης λιγότερο σοβαρών συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα συμπτώματα αυτά διαρκούν 2 χρόνια (DSM-V).

Ορισμένες μορφές κατάθλιψης είναι ελαφρώς διαφορετικές ή μπορεί να αναπτυχθούν υπό μοναδικές συνθήκες. Περιλαμβάνουν:

 • Ψυχωτική κατάθλιψη, η οποία συμβαίνει όταν ένα άτομο πάσχει από σοβαρή κατάθλιψη αλλά και κάποια μορφή ψύχωσης, όπως, για παράδειγμα, το να έχει ψευδαισθήσεις.
 • Επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία είναι πολύ πιο σοβαρή από το σύνδρομο «baby blues» που εμφανίζουν πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό, όπου συμβαίνει πληθώρα ορμονικών και φυσικών αλλαγών και η ευθύνη της φροντίδας ενός νεογέννητου είναι δυνατό να επιβαρύνει την κατάσταση. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη κυμαίνεται από 10% έως 15% (DSM-V).
 • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal affective disorder/SAD), η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κατάθλιψης κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο φυσικό ηλιακό φως.
 • Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φωτοθεραπεία. Ωστόσο, σχεδόν οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις δε βελτιώνονται μόνο με τη φωτοθεραπεία. Η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με θεραπεία φωτός.
 • Διπολική διαταραχή, η οποία είναι διαφορετική από την κατάθλιψη, ωστόσο ο λόγος που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την λίστα είναι επειδή κάποιο άτομο με διπολική διαταραχή εμφανίζει επεισόδια εξαιρετικά χαμηλής διάθεσης (κατάθλιψη) αλλά και επεισόδια με ακραία υψηλή διάθεση (αποκαλούμενη ως «μανία»).

Τα επεισόδια της μείζωνας κατάθλιψης διαχωρίζονται ανάλογα με την ένταση τους στους εξής τύπους: μελαγχολική, ψυχωσική, άτυπη και κατατονική.

Στα ηλικιωμένα άτομα η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή, καθώς αυτά μπορεί να παρουσιάσουν καταθλιπτική συμπτωματολογία, ιδίως με άτυπα συμπτώματα όπως π.χ. κόπωση, πόνος που διαχέεται σε διάφορα σημεία του σώματος, γαστρεντερικά ενοχλήματα, παραίτηση από καθημερινές συνήθειες ή ενέργειες, διαταραχές του ύπνου.»

Μπορεί οι μπαμπάδες να πάθουν επιλόχειο κατάθλιψη; Και όμως συμβαίνει! 

Ο Ψυχίατρος Νίκος Γκούβας μέσα από το άρθρο του για το θέμα αναφέρει ότι: «η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης «χτυπά» και έναν στους οκτώ μέλλοντες πατέρες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μετά τη γέννηση του μωρού, με βάση επιστημονικών ερευνών από τον Καναδά.»

«Οι άνδρες αυτοί εκδηλώνουν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, αλλά, ευτυχώς, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί» εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.

Η μελέτη διεξήχθη σε 622 άνδρες από το Κεμπέκ και διήρκεσε 18 μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι άνδρες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της σχέσης, της ψυχικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 13,3% των ανδρών που περίμενε τη γέννηση του πρώτου του παιδιού απέκτησε αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.»

«Η κατάθλιψη του άνδρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απλό πρόβλημα, αλλά κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται», τόνισε η Δρ Ντα Κόστα. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης αποτελεί τον ισχυρότερο προάγγελο κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού — και οι άνδρες, επίσης, μπορεί να την παρουσιάσουν».

Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι νέοι γονείς άγχος ή και θλίψη στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης.

Επίσης ο έντονος εκνευρισμός, αισθήματα ενοχής, κυκλοθυμία, ευσυγκινησία, τάση για κλάμα, δυσκολία στην άντληση χαράς, αίσθημα συναισθηματικής ισοπέδωσης, κενού, αρνητικές σκέψεις (ιδίως ότι δεν θα είναι καλοί γονείς), υπερβολικοί φόβοι για την υγεία (του εαυτού ή/και του μωρού), διαταραχές στον ύπνο, αίσθημα κόπωσης και λήθαργου και τάσεις απομόνωσης (από τον/την σύντροφο και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο).

Όπως αναφέρεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας των Ανδρών» (AJMH), θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι μέλλοντες πατέρες για να εντοπίζονται όσοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.»

Τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης:

Σύμφωνα με τον Ψυχίατρο Εμμανουήλ Κατσίκα η σωματική άσκηση βοηθά ουσιαστικά στον περιορισμό της κατάθλιψης, «Σε γενικές γραμμές, η συμμετοχή σε σπορ και προγράμματα άσκησης ανεβάζει τόσο τη διάθεση όσο και στη μείωση των επιπέδων της κατάθλιψης.

Η άσκηση αλλάζει τη διάθεση, μέσω της ρύθμισης του άγχους, της βελτίωσης της αυτοεκτίμησης και της εικόνας του σώματος και της ανόδου της αυτοπεποίθησης.

Επίσης, η άσκηση, αλλάζει ή ρυθμίζει καλύτερα μια σειρά φυσιολογικών μηχανισμών στα άτομα με κατάθλιψη, όπως είναι η έκκριση των ενδορφινών, οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του σώματος, κτλ.

Ποιες είναι οι μορφές άσκησης που βοηθάνε περισσότερο;

Και η αερόβια και η αναερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κατάθλιψης. Η μέτριας έντασης άσκηση φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη για την παραμονή στην άσκηση των ατόμων αυτών. Ωστόσο και η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία μέτριας και έντονης κατάθλιψης.

Δεν έχουν βρεθεί αρνητικές επιδράσεις της άσκησης σε πληθυσμούς ατόμων με κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, όλες οι μορφές άσκησης είναι το ίδιο αποτελεσματικές.

Για μια πιο συστηματική υποστήριξη των ατόμων με κατάθλιψη, υπάρχει ανάγκη συνδυασμού της άσκησης με άλλες μορφές θεραπείας, όπως είναι οι ομάδες συζήτησης, οι ομάδες αυτο-βοήθειας ή άλλες γνωστικές θεραπείες.

Ίσως, μερικά ψυχολογικά προβλήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη να χρειάζονται απλά, μια εσωτερική ενεργοποίηση από τα άτομα, για να μετριασθούν. Η άσκηση και η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες προσφέρουν αυτή την ενεργοποίηση.

Η δυσκολία, βέβαια, για τα άτομα με κατάθλιψη, είναι να πεισθούν για την αξία της άσκησης. Και επειδή, όλες οι μορφές άσκησης έχουν μέσα τους το στοιχείο του παιγνιδιού της διασκέδασης και της εκτόνωσης, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να γυμνάζονται, επικοινωνούν με άλλους, ενεργοποιούνται πνευματικά και σωματικά, αντιλαμβάνονται αλλαγές στο σώμα τους και τη διάθεσή τους.»

Σε σχέση με το συγεκριμένο θέμα η Ψυχολόγος Ελένη Μαυρουκλή προσθέτει:

«Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την επίτευξη ακόμα και ενός μικρού στόχου. Προσπαθήστε να κάνετε μια γραπτή ή νοερή λίστα με τα πράγματα που πήγαν καλά ή σας ευχαρίστησαν μέσα στην μέρα ή στην εβδομάδα. Όταν θα μπείτε στην διαδικασία να σκεφθείτε αυτήν την λίστα, θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα το οποίο πήγε καλά!»

Προσθέτει: «Ενημερωθείτε για την κατάθλιψη και βρείτε πληροφορίες για τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Ο διαλογισμός (mindfullness, meditation) και οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι εξαιρετικά εύκολες και βοηθητικές, γίνονται παντού και μαθαίνονται πανεύκολα!».

Πως να ξεπεράσω την κατάθλιψη-Θεραπευτική αντιμετώπιση:

 • Φαρμακευτική αγωγή. Είναι απαραίτητη;

Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε πάσχοντες από κατάθλιψη στοχεύει στο σύστημα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Το κάθε φάρμακο είναι διαφορετικό με διαφορετική στόχευση.

Ο Ψυχίατρος θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τον ασθενή και αν η εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγήσει δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα οφείλει να την αλλάξει.

Το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης επιλέγεται με βάση την ηλικία και τον τύπο της κατάθλιψης, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το αν ο παραλήπτης του φαρμάκου πάσχει από άλλες ασθένειες ή αν λαμβάνει κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις των ασθενών που μόλις βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μετά την χορήγηση των φαρμάκων, σταματούν λανθασμένα την λήψη της αγωγής.

Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων μπορεί να κουράσει τον ασθενή όμως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί για να παραμένει σε καλά επίπεδα και να μην υποτροπιάσει.

Φυσικά υπάρχει η περίπτωση ο ασθενής να λαμβάνει μια εξατομικευμένη και φαινομενικά ιδανική για το προφίλ του φαρμακευτική αγωγή, αλλά τα συμπτώματα να επανέρχονται χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Στην προκειμένη περιπτώση, η συμβολή του Ψυχιάτρου είναι μεγίστης σημασίας για την πορεία του ασθενή, μέσα από την αναπροσαρμογή της αγωγής.

 • Ποιος είναι ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στην βελτίωση της κατάθλιψης

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας στους καταθλιπτικούς ασθενείς είναι σημαντική αναφορικά με την βελτίωση της εικόνας του εαυτού, την αναγέννηση της ελπίδας για το παρόν και το μέλλον, αλλά και τη μείωση του αισθήματος της ανασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει στην ελάττωση του σωματικού πόνου που μπορεί να νιώθει λόγω όλων των παραπάνω. 

Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται συχνότερα σε περιπτώσεις Καταθλιπτικής Διαταραχής. Βοηθά το άτομο να ξαναμπεί στην κανονική ζωή  με το να απασχολείται με πράγματα που τον γεμίζουν, ενώ δίνει έμφαση στις κοινωνικές συναναστροφές.

Η σημασία και θετική επίδραση της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας στις ζωές των καταθλιπτικών ατόμων έχει επιβεβαιωθεί και μέσα από έρευνες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει θεωρηθεί ισάξια με τα φάρμακα. 

Ενας δικός μου άνθρωπος με κατάθλιψη με χρειάζεται, πως μπορώ να βοηθήσω;

 • Να του πούμε αυτό που νιώθουμε: «Είμαι εδώ και θέλω να σε βοηθήσω».
 • Να ρωτήσουμε τον φίλο/αδερφό/γονέα/συνάδελφο που πάσχει από Καταθλιπτική Διαταραχή τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε.
 • Να τον διαβεβαιώσουμε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτό που του συμβαίνει.
 • Όταν μας λέει κάτι σε σχέση με το θέμα που αντιμετωπίζει να τον κατανοούμε και να τον συναισθανόμαστε, να είμαστε παρόν και να τον ακούμε πραγματικά.
 • Δώστε του χρόνο και κάντε υπομονή.

Όπως είχε πει και ο Ελβετός Ψυχαναλυτής Κάρλ Γιούνγκ «Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Αν εμφανιστεί μπροστά σου, δεν πρέπει να την απομακρύνεις απότομα. Κάλεσέ την κοντά σου, πρόσφερέ της ένα κάθισμα και άκου τι έχει να σου πει».

Η κατάθλιψη είναι μια μεγάλη  πρόκληση για όποιον την περνάει, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και μια ευκαιρία συνειδητοποίησης και εσωτερικής εξερεύνησης που δεν πρέπει και δεν γίνεται να αγνοηθεί.

Melapus Team

logo 2

Πάσχετε από κατάθλιψη και δεν ξέρετε πως να το αντιμετωπίσετε; Υποψιάζεστε πως κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει κατάθλιψη και θέλετε να μάθετε πως να τον βοηθήσετε; Μπείτε στη πλατφόρμα της Melapus και βρείτε τον ειδικό που θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: