Αγχώδεις Διαταραχές: όταν το άγχος καταλαμβάνει τη ζωή μας

19 Ιουνίου 2019

ΑΓΧΟΣ: μια λέξη που όλοι λίγο έως πολύ χρησιμοποιούμε καθημερινά. Προέρχεται από τη λέξη «άγχω» που είναι το σφίξιμο στο λαιμό. Είναι ένα συναίσθημα γνωστό που όλοι έχουμε βιώσει, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, ενώ μπορεί να φτάσει στο σημείο να εξουσιάζει κάθε πτυχή της ζωής και δραστηριότητας. Από αποτελέσματα ερευνών έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως 1 στους 5 ανθρώπους θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια Διαταραχή Άγχους. Οι συγκεκριμένες διαταραχές χωρίζονται σε πρωτοπαθείς (κρίση πανικού, φοβίες μετατραυματικού στρες κ.α.) και δευτεροπαθείς (αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής νόσου), όμως κάποιες φορές μπορεί να μην είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.  

Τα πρώτα σημάδια του άγχους:

Οι διαταραχές του άγχους επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ηρεμία μας, μέσα από αυτά τα πρώτα γενικά συμπτώματα:

 • Υπερβολική ανησυχία: που σημαίνει πως η ανησυχία μας είναι υπέρμετρη σε σχέση με το θέμα που μας απασχολεί.
 • Υπερβολική εγρήγορση: όταν ένας κίνδυνος είναι πραγματικός αυτή η αντίδραση είναι χρήσιμη, όταν όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται τότε είναι φοβερά κουραστική.
 • Κούραση: ακόμα και μετά από μια απλή, καθημερινή και εύκολη δραστηριότητα.
 • Διάσπαση προσοχής: κάτι που επηρεάζει σημαντικά τον τομέα της δουλειάς και του σχολείου, στην περίπτωση των παιδιών.
 • Έντονος εκνευρισμός: ειδικά όταν ένα άτομο βρίσκεται στη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου.
 • Πεσμένη διάθεση για κοινωνικές δραστηριότητες: σχετίζεται άμεσα με το κοινωνικό άγχος.
 • Διαταραχές στον ύπνο: όπως η αϋπνία.

Βασικές διαταραχές άγχους:

 1. Διαταραχή Πανικού: χαρακτηρίζεται από πολλές κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση, λόγο ή αιτία. Σαν αίσθημα είναι όπως γίνεται κατανοητό σαφώς εντονότερο από το γενικότερο άγχος ή από μια κρίση άγχους, που κάποιος μπορεί να βιώνει λίγο έως πολύ στην καθημερινότητα του.
 2. Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους: αναφέρεται σε συνεχές συναίσθημα έντονου άγχους που έχει τις ρίζες του είτε σε ένα σημαντικό ή και ασήμαντο ερέθισμα. Τα άτομα βιώνουν τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή για τουλάχιστον έξι μήνες. Αδυνατούν να ελέγξουν τη διάχυτη υπερβολική ανησυχία τους, που συνήθως αφορά διάφορα καθημερινά ζητήματα (οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά, θέματα υγείας). Κατά κύριο λόγο, τα θέματα αυτά δεν αποτελούν σημαντικά προβλήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση. Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει υπερένταση, μείωση συγκέντρωσης, σωματικά προβλήματα όπως δύσπνοια, ιδρώτα, πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία κ.α.
 3. Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους: στη συγκεκριμένη διαταραχή το άτομο αποφεύγει κάθε κοινωνική συναναστροφή ειδικά με άτομα που δεν γνωρίζει καλά. Αγχώνεται υπερβολικά με κάθε δραστηριότητα που προϋποθέτει κάποια κοινωνική επαφή, έστω και μικρή. Το άγχος που βιώνει το άτομο με Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους είναι τόσο έντονο που του δημιουργεί προβλήματα σε πολλές δραστηριότητες της ζωής. Θεωρεί πως όλα τα μάτια είναι καρφωμένα πάνω του και όλοι θα το κατακρίνουν για το κάθε τι, ενώ το παρατηρούν με στόχο να σχολιάσουν εξαιρετικά αρνητικά το κάθε τι. Οι σκέψεις αυτές διαλύουν τον ψυχισμό του και μειώνουν στο μυαλό του την προσωπική του αξία.
 4. Ειδικές φοβίες: ο φόβος μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Δεν πρέπει να τον θεωρούμε κάτι μη φυσιολογικό. Συνήθως νιώθουμε φόβο όταν απειλούμαστε ή βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Όταν όμως ο φόβος μετατρέπεται σε κάτι που μπορεί να επηρεάσει σε υπερβολικό βαθμό την καθημερινότητα και τη ζωή μας τότε μιλάμε για φοβίες που μας κάνουν συνήθως να αποφεύγουμε δραστηριότητες που μας προκαλούν φόβο. Μπορεί ένα άτομο να έχει μια φοβία που κανένας άλλος στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον δεν την καταλαβαίνει ή δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια, ο ίδιος όμως που την βιώνει κατανοεί παράλληλα πως μπορεί η φοβία του να είναι και παράλογη. Συνήθως πρόκειται για φοβίες σε σχέση με το αίμα, με το περιβάλλον (π.χ έντονα καιρικά φαινόμενα), φοβίες που απορρέουν από πράγματα ή καταστάσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένα βιώματα (φόβος για τα αεροπλάνα, την οδήγηση κλπ), φοβίες που μπορεί να συνδέονται με το φαγητό, με την επίσκεψη σε κάποιον γιατρό κ.α. Ο φόβος που νιώθει το άτομο μέσα στις προαναφερθείσες καταστάσεις δεν είναι ανάλογος με τον κίνδυνο που το άτομο νομίζει πως θα αντιμετωπίσει, ενώ το άγχος είναι ανεξέλεγκτο. Οι φοβίες μπορεί να προέρχονται ακόμα και από την γέννηση του ή μέσα από τα καθημερινά του βιώματα.
 5. Αγοραφοβία: είναι μια αγχώδης διαταραχή η οποία συνδέεται με τον έντονο φόβο που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστα μέρη χωρίς εύκολο τρόπο διαφυγής. Όταν νιώσει πως απειλείται μπορεί να εμφανίσει κρίσεις πανικού και υπέρμετρο άγχος. Σε δύσκολες καταστάσεις, μπορεί  η φοβία του ατόμου να καλύψει τέτοια επίπεδα που να είναι αδύνατο για το ίδιο να φύγει από το σπίτι του. 

 

anxiety 2019928 960 720

 

Κρίσεις πανικού

Μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους σε όλες τις διαταραχές άγχους και εκδηλώνονται με αιφνίδια επεισόδια έντονου άγχους, όμως χωρίς το άτομο να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό και άμεσο κίνδυνο. Άνθρωποι που έχουν πάθει κρίσεις πανικού, αναφέρουν πως ένιωθαν πως δεν μπορούσαν να ορίσουν το σώμα τους και πως βίωναν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εμφράγματος. Σε καταστάσεις έντονου άγχους η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί 1-2 φορές. Όταν όμως τα επεισόδια είναι συχνά τότε μιλάμε για Διαταραχή Πανικού.

Μερικά από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι τα εξής:

 • Δυνατοί και γρήγοροι καρδιακοί παλμοί.
 • Εφίδρωση.
 • Προβλήματα στην αναπνοή.
 • Σφίξιμο και πίεση στο στήθος.
 • Ναυτία.
 • Πόνος στο κεφάλι και στην κοιλιακή χώρα.
 • Τάσεις λιποθυμίας.
 • Ζαλάδες.
 • Φόβος πως έπεται μια καταστροφή ή ότι υπάρχει κίνδυνος.

Μία επιπλέον φοβία που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος που κάνει κρίσεις πανικού είναι πως θα ξαναπάθει κρίση και σαν αντίδραση αποφεύγει αυτές τις δραστηριότητες που έχει συνδέσει με την πυροδότηση των κρίσεων.

Τι είναι αυτό όμως που τις πυροδοτεί; Δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί τα αίτια των κρίσεων πανικού, όμως παράγοντες όπως η καθημερινότητα η οποία περιλαμβάνει έντονο στρες, η προσκόλληση στην αρνητική πλευρά της ζωής, η ευαισθησία του χαρακτήρα, συγκεκριμένα γονίδια και ενδεχόμενες μεταβολές σε λειτουργίες του εγκεφάλου, μπορεί να συμβάλλουν καταλυτικά στην εμφάνιση τους. Το οικογενειακό ιστορικό σε συνδυασμό με ένα δυσάρεστο, τραυματικό ή αγχωτικό γεγονός ενισχύουν την εμφάνιση μιας κρίσης πανικού.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να σταματήσω την κρίση πανικού να εξελιχθεί;

Η απάντηση είναι ναι! Κάθε τεχνική αναπνοής που μπορεί να σας έρθει στο μυαλό εκείνη τη στιγμή ή το να παίρνετε απλά μικρές και κοφτές αναπνοές, μπορεί να βοηθήσει (οι ανάσες πρέπει να είναι σύντομες και όχι βαθιές). Εάν βρίσκεστε στο σπίτι ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας χαλαρώσει, ένα μασάζ στο κεφάλι μειώνει την ένταση στον αυχένα και διώχνει την ένταση, ενώ μια χαλαρωτική μουσική θα βοηθήσει στην προσπάθεια να αποφύγετε την κρίση πανικού. Τέλος, η στασιμότητα δημιουργεί περισσότερο φόβο για το τι θα ακολουθήσει, ενώ η συνεχής κίνηση λειτουργεί θετικά στην αποβολή του άγχους. 

Αίτια διαταραχών άγχους:

Τρεις είναι οι κατηγορίες παραγόντων που συνδυαστικά ή και μεμονωμένα οδηγούν στο άγχος: βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί, με διαφορετικό ρόλο η κάθε μία στην εμφάνιση της κάθε διαταραχής. Η προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά της επηρεάζουν σημαντικά την εκδήλωση  του άγχους. Η εμμονή με την τελειότητα, η ανάληψη ευθυνών παραπάνω από τις δυνατότητες του κάθε ατόμου, η εσωστρέφεια, όταν κάποιος είναι διαρκώς και εξαιρετικά καχύποπτος, είναι συμπεριφορές και συναισθήματα που ενδέχεται να ενισχύσουν την εκδήλωση μιας διαταραχής άγχους.

Από τους επιστήμονες έχουν αναγνωριστεί περίπου 50 διαφορετικές ασθένειες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των διαταραχών άγχους όπως είναι: τα καρδιολογικά προβλήματα, οι ασθένειες του γαστρεντερικού όπως το έλκος και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, παθήσεις που έχουν την αιτία σου φλεγμονές και τέλος οι παθήσεις με νευρολογικό περιεχόμενο όπως, οι ημικρανίες ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.  

 

pencil 2878764 960 720

 

Άγχος και στρες. Σε τι διαφέρουν;

Όταν κάποιος βιώνει ένα παράξενο γεγονός, μπορεί να μην είναι παράξενο για την πλειοψηφία αλλά για τον ίδιο προσωπικά. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για αυτό να το εκλαμβάνει ως παράξενο, για αυτό να νιώθει στρες, γεγονός που απελευθερώνει αδρεναλίνη στον εγκέφαλο και δίνεται η δυνατότητα λήψης άμεσων αποφάσεων, μιας και το άτομο βρίσκεται σε εγρήγορση. Τα έντονα συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη και η ανησυχία ενεργοποιούν το στρες, δηλαδή το στρες πηγάζει από ένα έντονο συναίσθημα το οποίο επηρεάζει την ηρεμία μας και μας βάζει αυτόματα σε μία κατάσταση επαγρύπνησης για το τι θα ακολουθήσει. 

Το στρες μπορεί να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε ένα παροδικό γεγονός αλλά ενδέχεται να εξελιχθεί και σε κάτι χρόνιο. Το χρόνιο στρες σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και στην κατάθλιψη.

Η διαφορά του άγχους με το στρες είναι πως το άγχος είναι ένα βαθύ εσωτερικό συναίσθημα που συνδέεται με τον φόβο σε αντίθεση με το στρες όπου είναι ένα εξωτερικό ερέθισμα που παρενοχλεί την «ησυχία» του ανθρώπου με μια χαμηλότερη συχνότητα. Η ενόχληση που νιώθει κάποιος όταν αγχώνεται είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με το στρες.

Τροφές που προκαλούν άγχος:

Τα ζυμαρικά θεωρούνται, ειδικά σε χώρες όπως η Αμερική, ένα φαγητό που ηρεμεί την ψυχή και μπορεί να παρηγορήσει τον άνθρωπο, ειδικά όταν βρίσκεται στη δίνη αγχωτικών ή στενάχωρων καταστάσεων, κάτι το οποίο είναι λάθος. Οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο λευκό ψωμί και στα ζυμαρικά αλλά και στις έτοιμες, συσκευασμένες σάλτσες, αυξομειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες, ειδικά στις γυναίκες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τα υποκατάστατα του γάλακτος, με τα τρανς λιπαρά που περιέχουν, λιπαρά που βρίσκουμε και στις επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές (κρουασάν, μπισκότα, πατατάκια κλπ), μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κακή μας διάθεση. Τα καπνιστά αλλαντικά με τα συντηρητικά και το όξινο γλουταμινικό νάτριο που περιέχουν συμβάλλουν στην αύξηση της διεγερτικής ορμόνης  και παράλληλα του άγχους. Τέλος, μπορεί να θωρούμε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ ως μια καλή «παρέα» όταν παρακολουθούμε μια ταινία στο σπίτι, μετά από μια έντονη μέρα. Η υπερβολική κατανάλωση τους όμως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.

Τροφές που φέρνουν ηρεμία:

Δεν είναι μόνο τα αφεψήματα όπως το χαμομήλι ή η βαλεριάνα που βοηθούν στη μείωση του στρες. Τροφές που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, εκτός από το γενικότερο καλό που προσφέρουν στον οργανισμό, έχουν και αγχολυτική δράση. Το ακτινίδιο περιέχει σεροτονίνη, που βοηθά στην χαλάρωση και την υπνηλία, το γιαούρτι μέσα από τα προβιοτικά μειώνει την φλεγμονή αλλά και τα επίπεδα του άγχους. Τα λαχανικά, κυρίως τα πράσινα, μέσα από το φυλλικό οξύ και την δράση του στο νευρικό σύστημα μας φτιάχνουν τη διάθεση, τα ψάρια, τα αυγά, η γαλοπούλα και τα όσπρια με τα συστατικά που περιέχουν συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση. Εξέχουσα θέση στη μείωση του στρες κατέχει η βασίλισσα μαύρη σοκολάτα, που με την αντιοξειδωτική της δράση μειώνει την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη με αποτέλεσμα να μας ηρεμεί.

 

xalarosh

 

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους από τον Ψυχίατρο Π. Γαβριλάκη

Ο Ψυχίατρος Πολύδωρος Γαβριλάκης έχει να μας προτείνει  τα εξής για να μειώσουμε το άγχος στην καθημερινή μας ζωή:

Κατ'αρχήν αν το άγχος διαρκεί πάνω από μερικές εβδομάδες ή δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα σας ή σας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό. Ο μόνος ειδικός σε αυτή την περίπτωση είναι ο Ψυχίατρος, ο οποίος μπορεί με ασφάλεια να σας πει αν το άγχος σας κρύβει κάποια σοβαρή νόσο και σε κάθε περίπτωση πέρα από τη διάγνωση να σας προτείνει μια ασφαλή, αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία.

Ένας επιπλέον λόγος για να επισκεφθείτε Ψυχίατρο όταν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι είναι ότι το άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σωματικής νόσου ή αποτέλεσμα φαρμάκων που παίρνετε για άλλο λόγο και μόνο ο Ψυχίατρος μπορεί να σας κατευθύνει στον ή στους κατάλληλους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

Τέλος, ο Ψυχίατρος σε καμία περίπτωση δεν "καταργεί" τον Ψυχολόγο και επίσης οφείλει να παραπέμπει τους ασθενείς του για ψυχοθεραπεία σε Ψυχολόγο ή άλλο Ψυχίατρο, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να τους αναλάβει και φυσικά να συνιστά συνέχιση της ψυχοθεραπείας εφόσον έχει ήδη ξεκινήσει ο ασθενής με κάποιον άλλον ειδικό ψυχικής υγείας.

Τώρα εφόσον το άγχος είναι περιστασιακό ή δεν είναι πολύ έντονο και δεν σας ταλαιπωρεί και/ή δυσκολεύει στην καθημερινότητα σας, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του:

Μην κάνετε περισσότερα πράγματα από όσα μπορείτε στην δουλειά και στο σπίτι

Πολλές φορές αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες, εργασίες ή και υποχρεώσεις από αυτές που μπορούμε να διεκπεραιώσουμε με αποτέλεσμα να "καταπιεζόμαστε" ψυχικά. Αυτή η "ψυχική καταπόνηση" το "στρες" σχεδόν πάντα προκαλεί ή επιδεινώνει το άγχος μας. Η λύση είναι απλή: πρέπει να μάθουμε να λέμε και "ΟΧΙ" σε μερικά πράγματα και να δούμε τι πραγματικά μπορούμε να καταφέρουμε με τις δυνάμεις και τον χρόνο που διαθέτουμε και να μην αναλαμβάνουμε τίποτε περισσότερο.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και κάντε αυτά που σας ευχαριστούν

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από υποχρεώσεις και πίεση χρόνου που μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε τον εαυτό μας. Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία: "η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη", έτσι αν αφιερώνετε όλο τον χρόνο σας στην δουλειά και σε υποχρεώσεις δεν θα είναι περίεργο κάποια στιγμή να αρχίσετε να ταλαιπωρήστε από άγχος. Είναι γεγονός ότι ακόμα και 1 ώρα την ημέρα να αφιερώσετε στον εαυτό σας κάνοντας αυτό που σας ευχαριστεί θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Προσέξτε με την κατανάλωση καφέ και άλλων διεγερτικών

Ενώ αναμφίβολα ο καφές μπορεί να μας ξυπνήσει και έχει ευεργετικές ιδιότητες, όταν έχετε άγχος η αυξημένη κατανάλωση καφέ θα το επιδεινώσει και μάλιστα το ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάποιος καταναλώνει τσάι ή άλλα διεγερτικά ποτά (καφεινούχα ποτά ή energy drinks) σε μεγάλη ποσότητα. Πολλές φορές το άγχος μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτής της "κατάχρησης καφεΐνης". Αν έχετε άγχος μην πίνετε πάνω από 1 καφέ την ημέρα και αντικαταστήστε τα υπόλοιπα ποτά με πράσινο τσάι το οποίο περιέχει και το αμινοξύ L-Theanine που έχει παρόμοια (αλλά πολύ ηπιότερη) δράση με τα αγχολυτικά φάρμακα και μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Αν έχετε άγχος μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί προσωρινά να σας ανακουφίσει από αυτό, αλλά μεγάλη ποσότητα ή καθημερινή του χρήση μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει προϋπάρχων άγχος, αλλά να σας δημιουργήσει άγχος, ακόμα και να σας προκαλέσει κάποια πιο σοβαρή αγχώδη διαταραχή. Το αλκοόλ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση ως "αγχολυτικό" όχι μόνο γιατί δεν είναι, αλλά γιατί πέρα από την επιδείνωση του άγχους θα σας δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα στην ψυχική, αλλά και στη σωματική σας υγεία.

Εφαρμόστε την προοδευτική μυική χαλάρωση

Η προοδευτική μυική χαλάρωση είναι μια τεχνική με την βοήθεια της οποίας, σταδιακά όλοι οι μύες του σώματος σφίγγουν και μετά χαλαρώνουν. Τη μέθοδο αυτή μπορείτε να την εφαρμόσετε ξεκινώντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στα πόδια ή και αντίστροφα. Αρχίστε να σφίγγετε και μετά να χαλαρώνετε έναν-έναν όλους τους μύες του σώματος, ξεκινώντας από το μέτωπο, τους μυς των ματιών, του σαγονιού, του λαιμού, των ώμων, της ωμοπλάτης και συνεχίσετε μέχρι τα πέλματα. Κρατήστε κάθε ομάδα μυών σφιγμένη για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρή για 10-15 δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνοντας την άσκηση.

Εφαρμόστε την ελεγχόμενη αναπνοή

Πρόκειται για μια ακόμα τεχνική χαλάρωσης. Αρχίστε μια εισπνοή μετρώντας αργά μέχρι το 4 και μετά εκπνεύστε αργά μετρώντας πάλι  μέχρι το 4 . Συνεχίστε με αυτό το ρυθμό για 4 λεπτά και θα νιώσετε πιο χαλαροί!

Απόσπαση προσοχής

Αυτή είναι άλλη μια τεχνική για ανακούφιση του άγχους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάζεται την προσοχή σας σε άλλες δραστηριότητες ή σκέψεις άσχετες με τις αρνητικές σκέψεις του άγχους που συμβάλλουν στην δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων. Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις δραστηριότητες ή σκέψεις που σας αποσπούν την προσοχή, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθετε. Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να μετράτε αντίστροφα από το 1000 αφαιρώντας 7 ή 3 κάθε φορά: 1000, 993, 986, 979,  972... κτλ. Ένας άλλος τρόπος είναι για παράδειγμα, να επικεντρώσετε την προσοχή σας στο μέτρημα των κόκκινων αυτοκινήτων που περνάνε από μπροστά σας.

Μοιραστείτε το πρόβλημα με τους δικούς σας ανθρώπους

Όταν τα κρατάμε όλα μέσα μας είναι δεδομένο ότι η ψυχική μας επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Πέρα από τη προσωρινή ανακούφιση που νιώθουμε όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματα μας με τους δικούς μας ανθρώπους μπορεί να μας βοηθήσουν και πρακτικά στην λύση τους.

Αντιμετώπιση του άγχους: Φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία;

Αρχικά, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι συγκεκριμένες διαταραχές είναι διαχειρίσιμες και αντιμετωπίσιμες. Για την αντιμετώπιση του άγχους υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του. Η αγωγή που θα ακολουθηθεί καθορίζεται από την ηλικία, την κατάσταση της γενικότερης υγείας, από το αν λαμβάνεται κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και με βάση ποια Αγχώδη Διαταραχή πάσχει ο ασθενής. Φυσικά το πόσο θα διαρκέσει εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης και από την τυπικότητα του ασθενή απέναντι στη λήψη του φαρμάκου.

Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους. Η Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μέσα από τις τεχνικές χαλάρωσης και την αναγνώριση εκείνων των συμπεριφορών και σκέψεων που αυξάνουν το άγχος, βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει και να αποκωδικοποίηση την πηγή του άγχους.

Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι ιδανικός καθώς το φάρμακο συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων και η ψυχοθεραπεία δημιουργεί ένα «τείχος προστασίας» απέναντι στην υποτροπή.

Ο γνωστός συγγραφέας Μίλαν Κούντερα μας προτρέπει να αφήσουμε πίσω τις σκέψεις για το μέλλον, που είναι η πηγή του άγχους και με αυτόν τον τρόπο θα ξεχάσουμε και τις στεναχώριες που μπορεί να μας ταλανίζουν. Όταν μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τις σκέψεις μας και να επιλέξουμε εκείνες που μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας ηρεμούν, τότε θα ζούμε και μια πιο ήρεμη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η Melapus μέσα από τους πιστοποιημένους ειδικούς ψυχικής υγείας που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των διαταραχών του άγχους.

Melapus Team 

logo 2

Βρες Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο εδώ και διαχειρίσου σωστά το άγχος σου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: