Θέλω να σώσω τον γάμο μου! Θα με βοηθήσει ένας σύμβουλος γάμου;

25 Ιουνίου 2019

Ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για την έκβαση ενός γάμου ή μιας σοβαρής σχέσης είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις «Συναισθηματικές Κλήσεις».

Τι είναι οι Συναισθηματικές Κλήσεις;

Οι συναισθηματικές κλήσεις είναι οι μικρές καθημερινές προσπάθειες σύνδεσης μεταξύ του ζευγαριού. Αυτές οι προσπάθειες αφορούν προσοχή, επιβεβαίωση, στοργή ή οποιαδήποτε άλλη συναισθηματική ανάγκη. Δεκαετίες έρευνας δείχνουν ότι οι σύντροφοι που ασχολούνται με τις συναισθηματικές κλήσεις του άλλου έχουν 86% επιτυχία στο γάμο τους, ενώ αυτοί που δεν ασχολούνται συνήθως καταλήγουν σ’ ένα δυστυχισμένο γάμο με ποσοστό 33%. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κύριος σκοπός της συμβουλευτικής γάμου είναι να βοηθήσει και τα δύο μέρη ενός γάμου να κατανοήσουν τους συναισθηματικούς κόσμους του άλλου και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τον άλλο.

Όλα τα ζευγάρια είναι σημαντικό να συμβουλεύονται έναν ειδικό για το γάμο τους, έτσι ώστε ν’ ανταποκρίνονται καλύτερα στις Συναισθηματικές Κλήσεις ο ένας του άλλου. Κάποιες σχέσεις ίσως χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από άλλες, αφού η έκφραση των συναισθηματικών αναγκών του καθενός είναι ήδη δύσκολο να απαντήσουν στις δικές τους– πόσο μάλλον να ταυτόχρονα και στις ανάγκες του συντρόφου του.

symboulos gamou article

-Ακόμα και τα υγιή ζευγάρια χάνουν το 14% των συναισθηματικών αναγκών ενός άλλου.

Πόσο χαρούμενος είναι ο γάμος σας;

Πριν απαντήσετε, θυμηθείτε ότι κάθε γάμος εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα, δηλαδή διανύουν ευτυχισμένες αλλά και δύσκολες εποχές.

Καμία σχέση δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο και ανάγκες πάντα θα υπάρχουν.

Το πρώτο βήμα σ’ έναν υγιή γάμο είναι η αποσαφήνιση των δικών σας συναισθηματικών αναγκών στη σχέση. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε με την ακόλουθη ερώτηση:

Αυτή τη στιγμή σε κλίμακα 1-10, πόσο ικανοποιημένος είστε με τη σχέση σας;

Αφού ορίσετε έναν αριθμό, το επόμενο βήμα εξηγεί στον εαυτό σας γιατί τον επιλέξατε, ξεκινώντας από το "Επέλεξα αυτόν τον αριθμό επειδή αισθάνομαι ...".

Αυτή η μικρή διαδικασία θα σας βοηθήσει να διευκρινίσετε πώς αισθάνεστε για τη σχέση σας.

Παρακάτω δείτε τι σημαίνει ο αριθμός που επιλέξατε:

Τρεις ομάδες:

  1. Η ομάδα "Επισκευή" (εκείνοι που επέλεξαν 1-4)
  2. Η ομάδα "Τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν" (όσοι επέλεξαν 5-7)
  3. Η ομάδα "Νιώθω καλά" (όσοι επέλεξαν 8-10)

1. Συμβουλές γάμου όταν χρειάζεται «Επισκευή»

Αν διαβάζετε αυτήν την κατηγορία, τότε είστε δυσαρεστημένοι με τη σχέση σας στην παρούσα κατάσταση (όπως αποδεικνύεται από την τοποθέτηση 1, 2, 3 ή 4).

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί είστε δυσαρεστημένοι.

Είναι πιθανό αυτή η δυσαρέσκεια να πηγάζει από αυτό που η Dr. Sue Johnson (Κλινική Ψυχολόγος, ερευνήτρια και καθηγήτρια μεταξύ άλλων) χαρακτήρισε ως "τραυματισμό προσκόλλησης". Είναι παρόμοιος με έναν φυσικό τραυματισμό του σώματος, δηλαδή μια πληγή στη σχέση σας που προκαλείται από αισθήματα εγκατάλειψης, απόρριψης ή προδοσίας από το σύντροφό σας σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής σας. Ίσως ήταν κάτι μεγάλο και προφανές, όπως το μην σας στηρίξει ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια μιας αποβολής, ή ίσως ήταν κάτι πιο μικρό, όπως η μη συμμετοχή σε μια σημαντική οικογενειακή φωτογραφία.

Σύμφωνα με την Liz Colizza, έμπειρη Ψυχοθεραπεύτρια και επικεφαλής έρευνας στην αμερικάνικη εφαρμογή «Lasting»:

«Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή μικρός ήταν ο λόγος, όταν συμβαίνει ο τραυματισμός προσκόλλησης, ο συναισθηματικός δεσμός διαλύεται και η σχέση αρχίζει να διέπεται από ανασφάλεια, αναξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται.»

Στη συνέχεια, η σχέση πάσχει με διάφορους τρόπους. Τα ζευγάρια αλληλεπιδρούν με αυξανόμενη αρνητικότητα και είναι λιγότερο παραγωγικά στην επίλυση προβλημάτων. Η Colizza προσθέτει:

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τις συγκρούσεις. Το ζευγάρι παραμένει «κολλημένο» σε δυσάρεστες καταστάσεις και αδυνατεί να τις ξεπεράσει. Για παράδειγμα, οι διαφωνίες σχετικά με τις καθημερινές οικιακές εργασίες,  όπως για την λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων, που τελικά καταλήγουν σε καβγά για το ποιος φταίει για το οικονομικό χρέος

Αντί λοιπόν να βρουν μία απλή λύση κάνοντας ένα λογικό συμβιβασμό, το ζευγάρι καταφεύγει σε καταστροφικές συμπεριφορές όπως η κριτική, η αμυντική ή η  επιθετική στάση και η φυγή.

Εάν αυτό σας περιγράφει, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ένα σύμβουλο γάμου το συντομότερο δυνατό.  

2. Συμβουλές γάμου αν πιστεύετε ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν

Αν διαβάζετε αυτήν την κατηγορία σημαίνει ότι η σχέση σας δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, αλλά δεν είστε και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το γάμο σας (όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν βάλατε 8, 9 , ή 10).

Αν το παραπάνω σας περιγράφει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι αυτό: Κατά μέσον όρο, τα περισσότερα ζευγάρια δεν ζητούν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ειδικό για 6 χρόνια μετά την παρατήρηση του προβλήματος. Μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, έντονη δυσαρέσκεια και τελικά να χρειαστεί να τοποθετηθεί το ζευγάρι στην ομάδα της «Επισκευής». 

zeugaria article

Γιατί τα ζευγάρια δεν ζητούν συμβουλές γάμου;

Με λίγα λόγια, επειδή δεν πιστεύουν ότι κάποια θέματα είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να αξίζουν την προσοχή τους και να ζητήσουν επαγγελματικές συμβουλές ή επειδή φοβούνται ότι «θα γίνει ένα συγκεκριμένο ζήτημα πιο πραγματικό».

Η συνηθισμένη ανθρώπινη αντίδραση είναι να μπείτε στη διαδικασία να διορθώσετε μόνο κάτι που σπάει. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Οι σχέσεις απαιτούν συνέπεια, προσπάθεια και κατανόηση.

Μπορεί να φοβάστε να κάνετε αυτή τη συνομιλία με τον σύντροφό σας γιατί φοβάστε την αντίδραση ή την έκβασή της.

Αντί ν’ αφήσετε κάτι όμως που σας ενοχλεί στη τύχη του - είτε πρόκειται για ασήμαντο ή σοβαρό ζήτημα - είναι πιο αποτελεσματικό να το αντιμετωπίσετε με την συζήτηση, αλλά και την αναζήτηση συμβουλών από κάποιον ειδικό.  

3. Συμβουλές γάμου όταν αισθάνεστε καλά με τη σχέση σας

Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα, τότε είστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας (όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τη βαθμολογήσατε με 8, 9 ή 10). Για αυτή την ομάδα, διαβάστε παρακάτω τα οφέλη της συμβουλευτικής:

  • Σας βοηθά να καταλάβετε καλύτερα τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου.
  • Θα σας προετοιμάσει κατάλληλα για σημαντικές αλλαγές της ζωής σας, όπως η δημιουργία οικογένειας κ.α.
  • Θα σας δώσει αποτελεσματικότερες λύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων.

Με εικόνα:

Φανταστείτε ότι η ζωή σας βρίσκεται σε μια βάρκα πάνω στο νερό. Είστε στη θάλασσα και σας ταρακουνούν τα κύματα μπρος και πίσω, όσο εσείς κατευθύνεστε προς το ηλιοβασίλεμα. 

Στη ζωή σας, θα υπάρξουν μόνο μερικά μεγάλα κύματα που μπορούν να την αλλάξουν και να σας βάλουν σε καινούριο μονοπάτι, όπως ο γάμος, η μητρότητα και η συνταξιοδότηση.

Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής αποτελείται από χιλιάδες μικρά κύματα, όπως το τι θα φάτε σήμερα, πόσα χρήματα θα ξοδέψετε αύριο και τι θα προγραμματίσετε για το επόμενο σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζετε, η ζωή έχει την τάση να σας στέλνει και διάφορα κύματα που δεν τα είχατε προβλέψει, μερικά από τα οποία ίσως συνοδεύονται από καταιγίδες που βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Έτσι, η ζωή σας επηρεάζεται από μια σειρά από κύματα, τόσο προβλέψιμα όσο και απρόβλεπτα, και εσείς, με μια βάρκα, προσπαθείτε να παραμείνετε στην πορεία της επιλογής σας.

Η εφαρμογή:

Μία από τις επιλογές που πρέπει να κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας είναι πώς να οδηγήσετε τα κύματα της ζωής.

Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να οδηγήσετε ακούσια τα κύματα και να ελπίζετε για το καλύτερο, είτε σκόπιμα να συνεργαστείτε έτσι ώστε ν’ αναπτύξετε γερά θεμέλια στη σχέση σας που θα καθοδηγούν το σκάφος σας, ανεξάρτητα από τα κύματα που μπορεί να έρθουν.

Επιλέγοντας να πάτε σ’ ένα ειδικό ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στην Συμβουλευτική Ζεύγους μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αφού περιλαμβάνει την αποδοχή ότι η σχέση σας δεν είναι τέλεια. Επιπλέον, αν δεν είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ψυχοθεραπεία, μπορεί να νιώσετε περίεργα να ανοιχτείτε σ’ έναν ξένο για εσάς άνθρωπο –που στη συνέχεια όμως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πόσο ανακουφιστικό είναι.

Γενικά, οι Σύμβουλοι Γάμου έχουν στόχο την θεραπεία των ζευγαριών διευκολύνοντας και αλλάζοντας τις μορφές αλληλεπίδρασης, συναισθηματικής σύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού.

zeugaria 2 article

Πώς θα πετύχει η Συμβουλευτική:

1. Να έχετε κοινό στόχο. Ακούγεται απλό; Συχνά όμως δεν είναι.

Ο στόχος πρέπει να είναι: «και οι δύο θέλουμε να σώσουμε τον γάμο μας». Δεν είναι ασυνήθιστο, ωστόσο, να έχουμε έναν σύντροφο που ν’ αναρωτιέται αν πρέπει ακόμη να προσπαθήσει για τη σωτηρία του γάμου του ή βρίσκεται σε δίλημμα για το αν θα παραμείνει με τη σύζυγό του ή θα χωρίσει για να αρχίσει μια νέα ζωή με τον εραστή ή την ερωμένη του.  Οι διαφορετικοί λόγοι θα σαμποτάρουν τη θεραπευτική διαδικασία και ενώ μπορείτε ακόμα να πάρετε συμβουλές, τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά μέχρι να είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα.

2. Δέσμευση ότι θα προσπαθήσετε για τουλάχιστον έξι μήνες. Η θεραπεία με τα ζευγάρια είναι βραδύτερη από την ατομική θεραπεία. Η δυναμική είναι πολύπλοκη και δύο άτομα που «δουλεύονται» μαζί απαιτούν περισσότερο χρόνο για να αλλάξουν. Επίσης, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πότε ξεκίνησαν τα προβλήματά σας. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, περνάνε τουλάχιστον 6 χρόνια πριν αποφασίσουν να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό κάνει την δουλειά του Συμβούλου, αλλά και τη δικής σας, ακόμη πιο δύσκολη.

3. Μην απειλείτε με διαζύγιο κατά τη διάρκεια θεραπείας, γιατί το μόνο που θα κάνει είναι υπονομεύσει τη διαδικασία.

Οι θεραπευτές εργάζονται πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν την απαραίτητη ασφάλεια μεταξύ δύο ανθρώπων των οποίων η εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κλονιστεί.

4. Προετοιμαστείτε να δουλέψετε με τον εαυτό σας αλλά και με τη σχέση σας. ΠΡΕΠΕΙ να έχετε ιδέες για το τι πρέπει προσωπικά εσείς ν’ αλλάξετε. Σκεφτείτε μια συμπεριφορά ή ένα χαρακτηριστικό που παρουσιάζετε και που θα ήταν ένα πρόβλημα σε μια οποιαδήποτε σχέση.

5. Μην παραπονεθείτε ότι κάνετε εσείς όλη την δουλειά. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα είναι προφανές ποιος «εργάζεται» και ποιος όχι. Επίσης, ΝΑΙ, είναι συχνό ο ένας από τους δύο να κάνει περισσότερη «δουλειά» από τον άλλον και η διαδικασία να φαίνεται ότι δεν είναι δίκαιη. Όμως, γνωρίζοντας αυτό, είναι πολύ πιθανό σε αυτές τις περιπτώσεις ο ένας να τραβά τον άλλον κι έτσι να πετύχει και η θεραπεία και φυσικά ο γάμος. Αν νιώθετε ότι η σχέση σας δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι λάθος να αποκτήσετε μόνοι σας και σιωπηλά μια στρατηγική εξόδου. Μοιραστείτε με τον σύντροφό σας στη θεραπεία την ανησυχία σας χωρίς καθυστέρηση.

6. Μην μιλάτε σε κανέναν για το γάμο σας αν δεν πρόκειται να στηρίξουν πλήρως τις προσπάθειές σας. Μην διαμαρτύρεστε στους φίλους και την οικογένειά σας για το σύζυγό σας ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία. Δεν θα πάρετε καλές, χρήσιμες ή αντικειμενικές συμβουλές.

7. Η θεραπεία του γάμου σας μπαίνει σε προτεραιότητα. Προγραμματίστε το πριν από οτιδήποτε άλλο. Να είστε ευέλικτοι με το χρόνο σας. Να κάνετε εξαρχής τους απαραίτητους υπολογισμούς έτσι ώστε να μην προκύψουν οικονομικά ζητήματα. Σίγουρα η θεραπεία θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το διαζύγιο.

8. Κατανοήστε ότι τα προβλήματά σας έχουν κυκλική πορεία. Ο σωστός θεραπευτής θα σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε από αρνητικά συναισθήματα και πρότυπα, χωρίς όμως να συμμερίζεται καμία πλευρά. Επίσης, μην περιμένετε ότι θα σας ενθαρρύνει να αρχίσετε κατηγορείτε ο ένας τον άλλον.

9. Φέρτε τον "καλύτερο εαυτό σας" στη θεραπεία. Ίσως είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για εσάς και η οικογενειακή σας κατάσταση να επηρεάζει ολοκληρωτικά τη ζωή σας. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ώριμοι, συνειδητοποιημένοι και ελπιδοφόροι κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Οι σύμβουλοι γάμου είναι Ψυχοθεραπευτές που έχουν τις γνώσεις να σας βοηθήσουν και να σας ενθαρρύνουν να λύσετε τα προβλήματά σας με διάφορους τρόπους που δεν θα μπορούσατε μόνοι σας. Πολλά διαζύγια θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι επέλεγαν να προσπαθήσουν για το γάμο τους νωρίτερα, παρά μετά που είναι πια αργά και τα προβλήματα τεράστια.

Με την κατάλληλη βοήθεια και αν και τα δύο μέλη του γάμου είναι αφοσιωμένα στη θεραπεία, έχουν πολλές πιθανότητες να «επισκευάσουν» το γάμο τους και ίσως να γίνει και ακόμα καλύτερος! 

 

Melapus Team 

logo 2

Βρείτε έναν Ψυχίατρο ή έναν πιστοποιημένο Ψυχολόγο εδώ και αφήστε πίσω τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στον γάμος σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: