Melapus: Συνέντευξη για την Ψυχική υγεία με τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη

04 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη για την Ψυχική υγεία, με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου

κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ένας πολιτικός άνδρας γνωστός σε όλους μας για τη ποιότητα του μιλά στη Melapus για τη ψυχική υγεία. Είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Αθηνών την 7/7/2019.

Λίγα λόγια για αυτόν...

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και ειδικεύτηκε στον τομέα της ακτινοθεραπείας και ογκολογίας. Το 1981 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το 1989 εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής της ίδιας Σχολής. Από το 1975 έως το 2008 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο».

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1990 στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, της οποίας διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και τακτικό μέλος των μεικτών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία και την Κύπρο. Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη ΝΔ και ανέλαβε τον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας του κόμματος. Στις 11 Ιουλίου 2001 εξελέγη συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ. Στις 7 Μαρτίου 2004 επανεξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στις 10 Μαρτίου 2004 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έως τις 14 Φεβρουαρίου 2006.

Τον Απρίλιο του 2006 έλαβε το χρίσμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ως επίσημος υποψήφιος του κόμματος για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων και εξελέγει. Ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου την 1η Ιανουαρίου 2007.

Το Μάιο του 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδας, θέση που κράτησε έως τον Οκτώβριο του 2011. Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Επανεξελέγη και με τη νέα σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

- Κύριε Πρόεδρε, θα σας γυρίσω στο παρελθόν, την περίοδο 2004-2006, όπου διατελέσατε Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τι πιστεύετε πως έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα;

Αρχικά, πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μονόπλευρα αλλά με βάση την επιστήμη, την έρευνα και την κοινωνιολογική πρόοδο της κοινωνίας και να ενισχύονται ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών. Αυτή η προσέγγιση απουσιάζει κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Πριν την οικονομική κρίση, το θέμα της ψυχικής υγείας θεωρούνταν ταμπού στην Ελλάδα. Όμως, τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας οδήγησαν στην ανάδειξη του θέματος. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς και να συγκρίνει τα ποσοστά κατάθλιψης το 2008, όπου ήταν μόλις στο 3,3% με τα αντίστοιχα ποσοστά το 2013 όπου σχεδόν τετραπλασιάστηκαν. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις αυτοκτονίες όπου αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά πολύ. Το οξύμωρο βέβαια είναι πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ειδικά την τελευταία πενταετία μετά το 2015, περικόπηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με το παρελθόν.

- Πιστεύετε πως είναι ουτοπία να ελπίζουμε σε μια ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα του σήμερα;

Το πως αντιμετωπίζει μια κοινωνία τους ψυχικά ασθενείς δείχνει πολλά για το παρόν και το μέλλον της. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Όχι μόνο δεν είναι ουτοπία, αλλά πρέπει να γίνει άμεσα. Αποτελεί προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας η βοήθεια στους χρόνια πάσχοντες μέσα από διάφορες δράσεις, όπως από την επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής αλλά και μέσα από την Ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη όσων βρίσκονται στο περιθώριο.

Από εκεί και πέρα η διαχείριση των ψυχικά ασθενών θα πρέπει να γίνει πιο προσωποποιημένη, με έμφαση στην αλλαγή της διαδικασίας από την αρχή μέχρι το τέλος της, μέσα από την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και μιας πιο ανθρώπινης μεταχείρισης, αλλά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψιν χώρες όπως η Σουηδία και το το Ηνωμένο Βασίλειο.

- Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως στην ψυχική υγεία και έχει αρχίσει να καταλαμβάνει σημαντικό χώρο και στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;

Η συμβολή της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία είναι όχι απλά θετική αλλά απαραίτητη, καθώς βλέπουμε καθημερινά τις ζωές και την καθημερινότητα των ψυχικά ασθενών να γίνεται όλο και καλύτερη μέσα από έξυπνες συσκευές, εφαρμογές, αλλά και μέσα από την πληθώρα πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Πλέον, ο ψυχικά ασθενής δε νιώθει αποκομμένος και περιθωριοποιημένος. Συνδέεται στο διαδίκτυο και βρίσκει με το πάτημα ενός κουμπιού, πληροφορίες για θεραπείες, φαρμακευτική αγωγή κλπ, ενώ μπορεί να επικοινωνήσει με ομάδες ατόμων που αντιμετωπίζουν την ίδια πάθηση και να ανταλλάξει πληροφορίες και συναισθήματα.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση της τηλεψυχιατρικής, με τη βοήθεια των απεριορίστων δυνατοτήτων του διαδικτύου. Η τηλεψυχιατρική φέρνει πιο κοντά από ποτέ τον Ειδικό με τον ασθενή. Αποτελεί μια πρακτική που βασίζεται στην καινοτομία, η οποία εφαρμόζει την τεχνολογία στην υπηρεσία της Ψυχικής υγείας. Χρησιμοποιείται ευρέως στις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή η δια ζώσης παρουσία του ασθενούς στον χώρο ενός ιατρείου ή γραφείου επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το στίγμα που ακολουθεί όλους εκείνους που επιθυμούν να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είτε αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή είτε όχι, παύει να υπάρχει και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας γίνεται πιο απλή και πιο άμεση από ποτέ.

Μπορεί να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στην θεραπεία του ασθενή αλλά και στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών γεγονός που δεν πρέπει να αγνοηθεί και σε πολιτικό επίπεδο και αποτελεί για εμάς στη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα για την στήριξη όλων εκείνων που την έχουν ανάγκη. 

- Τι ενέργειες πιστεύετε πως μπορούν να γίνουν προκειμένου να ενισχυθεί η προαγωγή της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα;

Στόχος της προαγωγής υγείας είναι αφενός η ενίσχυση της στήριξης των ασθενών και αφετέρου η προστασία της δημόσιας υγείας. Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να ενδυναμώσουμε τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και να τα εντάξουμε ισότιμα στην ελληνική κοινωνία καθώς και να μειώσουμε την επίδραση του στίγματος, μέσα από την ενημέρωση η οποία θα ξεκινάει από τα σχολεία και θα φτάνει μέχρι τους χώρους εργασίας και τις ιδιωτικές εταιρείες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ψυχολογικές δυσκολίες έχουν αντίκτυπο και στο σώμα. Με την προαγωγή λοιπόν δράσεων για την ψυχική υγεία προστατεύουμε τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, ώστε να μη νιώθουν αποκομμένα αλλά μέλη ισάξια με ίδιες ευκαιρίες και προοπτικές, αξίες που είναι στο πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας .

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην  Ά Αθηνών την Κυριακή 7/7/2019. 

Melapus Team 

logo 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: