Πως να κρατήσετε την ψυχραιμία σας σε περίοδο κρίσης!

29 Ιουλίου 2019

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις. Κάποια ασθένεια, προβλήματα στη σχέση ή τον γάμο ακόμα και θέματα στην εργασία που μπορεί να μας εξαντλούν συναισθηματικά.

Η αλήθεια όμως είναι πως ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις μπορούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα γεγονότα και συναισθήματα που ακολουθούν. Πως;

  • Με το να δεχθούμε την πραγματικότητα έτσι όπως είναι: η πρώτη αντίδραση σε ένα άσχημο νέο είναι να σκεφτεί κανείς, γιατί να συμβαίνει αυτό σε εμένα; Μέσα από αυτές τις σκέψεις χάνεται πολύτιμη ενέργεια που θα σας βοηθήσει να δείτε κατάματα την αλήθεια. Δεχθείτε απλώς την κατάσταση, δεν είναι αναγκαίο να συμφωνείτε. Έτσι η αντίδραση σας θα είναι άμεση στην κρίση που θα έχει ξεσπάσει και θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο.
  • Με το να προσπαθήσετε να μη εξαντλήσετε την ψυχική σας δύναμη εξαρχής: η εξοικονόμηση «ψυχικής ενέργειας» είναι σημαντική. Δεν χρειάζεται να την εξαντλήσετε όλη με το ξέσπασμα της κρίσης. Ίσως θέλετε να το κάνετε γιατί είστε ο/η στυλοβάτης της οικογένειας, το πιο ψύχραιμο άτομο, που επιθυμεί να πάρει επάνω του τα δύσκολα και τις συνέπειες. Αν όμως η κρίση αυτή κρατήσει καιρό, πως θα αντέξετε μέχρι το τέλος της;
  • Με το να αναζητήσετε στήριξη: ανάλογα την κρίση, αυτή μπορεί να είναι μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης ή διάρκειας. Ζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια σας ή από τους φίλους σας. Φυσικά, η επιλογή της επιστημονικής βοήθειας μέσα από έναν Ειδικό Ψυχικής Υγείας είναι καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση.
  • Με το να φροντίσετε τον εαυτό σας μέσα στην κρίση: να τρέφεστε και να κοιμάστε σωστά. Έτσι θα έχετε την σωματική αντοχή να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκύψει.
  • Με το να θέσετε προτεραιότητες: για να μην χάσετε τον έλεγχο, προσπαθήσετε να διαχωρίσετε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει πρώτο και τι θα ακολουθήσει. Έτσι δεν θα χαθείτε, αντιθέτως θα μπορέσετε να φτάσετε μέχρι το τέλος και να ξεπεράσετε την κρίση που διανύετε.
  • Με το να μην αγνοείτε τα δικά σας συναισθήματα και να τα διαχειριστείτε την καλύτερη στιγμή: αυτό είναι κάτι που θα σας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα στο άκουσμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, με το να κλάψετε στο γραφείο του ειδικού είναι πιθανό να μην ακούσετε σοβαρές πληροφορίες που θα σας πει για την κατάσταση σας. Επιπλέον, θα σας καταβάλει ο φόβος με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα και η σοβαρότητα της κατάστασης θα γίνει πελώρια στα μάτια σας, κάτι που μπορεί να μην ισχύει. Είναι εύκολο να δείξετε τέτοια ψυχραιμία; Φυσικά και όχι. Μπορείτε όμως να μεταφέρετε αυτό το ξέσπασμα, που είναι εντελώς φυσιολογικό, σε μια στιγμή όπου θα βρίσκεστε στο σπίτι σας, θα έχετε ηρεμήσει από το σοκ και θα μπορείτε να δείτε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Βιώστε τα συναισθήματα που ακολουθούν μια κρίση έχοντας παράλληλα τον έλεγχο. 
  • Με το να κάνετε μικρά και απλά βήματα: κατά τη διάρκεια μιας κρίσης έχετε να σκεφτείτε, να νιώσετε και να διαχειριστείτε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Κάθε μικρό βήμα είναι σημαντικό. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε μικρή κατάκτηση και να αναγνωρίστε την πρόοδο σας. 
  • Με το να κάνατε κάποια από τις δραστηριότητες που κάνατε και πριν από την κρίση: έτσι θα κρατήσετε σε ένα επίπεδο φυσιολογικό τη ζωή σας και θα κάνετε και κάτι που συνηθίζατε να κάνετε και πριν το ξέσπασμα της προσωπικής σας κρίσης.

 

ARTICLE

 

Η κρίση πέρασε... και μετά;

Σίγουρα η κρίση θα σας έχει δημιουργήσει στρες, το οποίο πρέπει να αποβάλλετε. Σε αυτή την περίπτωση η συμβολή του Ειδικού Ψυχικής Υγείας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Θα σας βοηθήσει με επιστημονικό τρόπο και ανάλογα με τις ανάγκες σας να φτάσετε στο επιθυμητό σημείο και να βρείτε ξανά τον καλύτερο εαυτό σας.

Melapus Team 

logo 2

Βρίσκεστε σε περίοδο κρίσης και χρειάζεστε τη βοήθεια ενός Ειδικού Ψυχικής Υγείας; Μπείτε στη Melapus και βρείτε τον πιστοποιημένο ειδικό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2019 © Melapus Ltd. ‐ All rights reserved

Designed & Developed by: