«Γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω τον/την πρώην μου»; Πως εξηγείται ψυχολογικά

29 Ιουλίου 2019

Ένας χωρισμός δημιουργεί, στους περισσότερους ανθρώπους, ταραχή και αισθήματα πόνου, πένθους και αποχωρισμού.

Υπάρχει ένας μαγικός τρόπος, ώστε όταν κάποιος χωρίζει να μην πονάει; Φυσικά και όχι.
Ορισμένοι χωρισμένοι διανύουν όλα τα στάδια του χωρισμού και όταν είναι έτοιμοι προχωρούν σε νέες περιπέτειες με μια επόμενη ερωτική/ ρομαντική γνωριμία. Ανάλογα με τον χαρακτήρα, την ψυχολογία και τα βιώματα, το πότε θα συνέλθει και θα προχωρήσει κανείς διαφέρει.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι χωρισμένοι που δεν μπορούν να δεχθούν με τίποτα το γεγονός...

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι είναι αυτό που τους κάνει να μένουν κολλημένοι με το παρελθόν;

  • Too much...drama: σίγουρα ένας χωρισμός φέρνει τα πάνω κάτω σε αυτούς που τον βιώνουν. Ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις, ξαφνικά τα μέλη του ζευγαριού πρέπει να σκέφτονται σαν μονάδες και όχι σαν ζευγάρι, κάτι που φέρνει πολλές ανακατατάξεις και σε συναισθηματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων όπου δεν μπορούν να το ξεπεράσουν και αναλώνονται επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα ίδια. Με το να σκέφτεστε εμμονικά αυτό που συνέβη ή τι θα μπορούσε να αλλάξει, ώστε να μην είχε επέλθει ο χωρισμός, θα χάσετε τον στόχο αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης. Ποιος είναι; Να μάθετε περισσότερα πράγματα για εσάς αλλά και τους άλλους μέσα από την πορεία και το τέλος της σχέσης σας.
  • Αρνείστε να δεχθείτε ότι τελείωσε: για να μπορέσετε να ξεφύγετε από μια κατάσταση θα πρέπει αρχικά να την δεχθείτε. Αυτό σημαίνει πως αν μέσα σας δεν αποδεχθείτε πως η σχέση σας έκανε τον κύκλο της και έφτασε στο τέλος δεν θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τις συνέπειες που ακολουθούν τον χωρισμό. Είστε ψυχολογικά και συναισθηματικά ακόμα σε σχέση; Πως επιτρέπετε στον εαυτό σας να προχωρήσει; Είναι βασανιστικό αν το σκεφτεί κανείς. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου το πρώην ταίρι προχωρά στην ερωτική του ζωή. 
  • Έχετε χάσει τον εαυτό σας: μέσα σας υπερισχύει περισσότερο το «εμείς» και λιγότερο το «εγώ» έχετε ξεχάσει πως είναι να ζείτε και να νιώθετε σαν άτομο.
  • Όταν η ακοή σας είναι επιλεκτική: σίγουρα ένας καλός φίλος καθώς και ένα σταθερά υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο να ξεπεράσετε την δύσκολη περίοδο του χωρισμού. Όμως, ενώ στην πορεία μπορεί να ακούσετε πράγματα για τη σχέση σας τα οποία να μην σας αρέσουν ή να μην θέλετε να τα παραδεχθείτε. Το πιο πιθανό είναι να έχουν μια μικρή ή ακόμα και μεγάλη δόση αλήθειας, εσείς όμως κλείνετε τα αφτιά σας καθώς δεν θέλετε να ακούσετε καμία αλήθεια και δεν επιθυμείτε να διαχειριστείτε και να ξεπεράσετε τον χωρισμό σας.

ARTICLE

Μπορεί ο χωρισμός να ξεπεραστεί;

Η απάντηση είναι ναι!

Στη πρώτη περίπτωση: προσπαθήστε να μην σκέφτεστε το χειρότερο, αλλά ποια είναι η αλήθεια. Ο ρεαλισμός μπορεί να είναι πιο σκληρός αλλά σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματικός. Η φαντασία, το να πιστεύετε δηλαδή ότι κάτι υπάρχει ακόμα, ενώ έχει τελειώσει, όταν θα έρθει η συνειδητοποίηση του τέλους θα είναι ακόμα πιο σκληρή και πιο επίπονη.

Στη δεύτερη περίπτωση: μειώστε, όσο περνάει ο καιρός, το «αν έκανα αυτό, ίσως να μην τελείωνε η σχέση», σίγουρα δεν μπορεί να μην αναρωτηθείτε στην αρχή. Όμως όσο περνούν οι ημέρες θα κατανοήσετε ότι δεν έφταιγε μόνο ένα πράγμα αλλά λογικά ένα σύνολο πραγμάτων που οδήγησαν στον χωρισμό.

Στην Τρίτη περίπτωση: η πλήρης έλλειψη επικοινωνίας με τον πρώην σύντροφο είναι επιβεβλημένη. Αποσυνδεθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι άλλο σας συνδέει. Η έλλειψη επικοινωνίας θα σας προσφέρει ηρεμία η οποία θα βοηθήσει να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα αλλά σταδιακά και τους λόγους που σας οδήγησαν στον χωρισμό.

Στην τέταρτη περίπτωση: βρείτε νέες δραστηριότητες ή θυμηθείτε κάποιες που κάνατε ατομικά στο παρελθόν και σας προσέφεραν ικανοποίηση. Επίσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να βρείτε ξανά τον εαυτό σας και την αυτοπεποίθηση σας.

Στην πέμπτη περίπτωση: να είστε ανοιχτοί στην κριτική, είτε θετική είτε αρνητική και πιο θετικοί στο να αναγνωρίσετε το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους κοντινούς σας φίλους και την οικογένεια σας θέλουν το καλό σας.

Melapus Team 

logo 2

Τελείωσε η σχέση σας και νιώθετε πως δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Βρείτε ΕΔΩ τον πιστοποιημένο Ειδικό Ψυχικής Υγείας για να κάνετε το επόμενο βήμα στη ζωή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2019 © Melapus Ltd. ‐ All rights reserved

Designed & Developed by: