Μήπως έχετε εθιστεί στις αρνητικές σκέψεις; Δείτε πως να τις σταματήσετε

05 Αυγούστου 2019

Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα, το 80% των σκέψεων που κάνουμε καθημερινά είναι αρνητικό, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό οι σκέψεις αυτές, αν και αρνητικές, είναι επαναλαμβανόμενες. Το παράδοξο είναι, πως ορισμένα άτομα, ενώ μια σκέψη είναι αρνητική, αντί να προσπαθούν να τη διώξουν, κάνουν ακριβώς το αντίθετο και την φέρνουν διαρκώς και πεισματικά στο μυαλό τους. Η αρνητική σκέψη έχει μετατραπεί πλέον σε συνήθεια!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Μήπως έχουν εθιστεί στον αρνητισμό και την απελπισία;

Οι ειδικοί αναφέρουν για το θέμα, πως οι άνθρωποι γυρνούν συνεχώς στο μυαλό τους τις αρνητικές σκέψεις, ίσως επειδή προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να τις ξεπεράσουν. Αν οι αρνητικές σκέψεις αφορούν σε ένα σοβαρό πρόβλημα, τότε προσπαθούν να βρουν λύση σε αυτό. Μπορεί κάποιος να σκέφτεται κάτι που τον πληγώνει γιατί παραδόξως προσπαθεί να το ξεπεράσει.

 

photo 1499424180600 8d243b10320a

 

Πως μπορεί κάποιος που σκέφτεται έτσι να σταματήσει να το κάνει;

  • Παραδεχθείτε το: για να σταματήσει οποιαδήποτε συμπεριφορά που έχει μετατραπεί σε συνήθεια, θα πρέπει αυτός που σκέφτεται έτσι να παραδεχθεί πως το μυαλό του έχει κολλήσει στις αρνητικές σκέψεις. Αφού το παραδεχθεί, τη στιγμή που το κάνει πρέπει να το πει φωναχτά, να το ακούσει και να το συνειδητοποιήσει.
  • Αναλύστε το: αφού το φωνάξετε, αναλύστε αυτό που κάνετε. Γιατί τώρα, αυτή τη δεδομένη στιγμή, σκέφτομαι αυτό το αρνητικό πράγμα. Γιατί το κάνω τόσο συχνά; Κατά τη διάρκεια της δουλειάς; Όταν κάνω τις δουλειές στο σπίτι; Τι προσπαθώ να πετύχω με αυτό; Θα ανακαλύψτε σύντομα πως το να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις αρνητικές σας σκέψεις, ενέχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να σας βοηθήσει ένας πιστοποιημένος ειδικός ψυχικής υγείας καθώς είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τη συνήθεια των αρνητικών σκέψεων, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη κακή συνήθεια. Από την άλλη, κάθε ατομική προσπάθεια απαλλαγής από τις βασανιστικές αυτές σκέψεις είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να φέρει και σημαντική αλλαγή, αν γίνεται συστηματικά. 
  • Αναρωτηθείτε τι θα χάσετε με το να σταματήσετε να νιώθετε πόνο: η επιλογή του να πάψει κάποιος να ζει με το παρελθόν είναι δύσκολη. Οφείλετε όμως στον εαυτό σας να σταματήσετε να το κάνετε. Με το να γυρνάτε συνέχεια στο παρελθόν, να σκέφτεστε αυτό ή αυτά που σας πονούν περισσότερο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχετε πάψει να απολαμβάνετε το παρόν και δεν θα μπορέσετε να χτίσετε ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Η ανακάλυψη ενός νέου «θετικού εαυτού» δεν είναι ένα απλό εγχείρημα, όμως είναι σίγουρα θεμελιώδες. Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να νιώσει λιγότερο ή περισσότερο ζωντανός αν πάψει να σκέφτεται όλα εκείνα που τον πληγώνουν και τον στεναχωρούν. Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κάνει «θετικές επιλογές», ώστε να φτιάξει σιγά σιγά και με κόπο αυτό που του αξίζει... μια ευτυχισμένη ζωή.

Melapus Team 

logo 2

Χρειάζεστε επιστημονική βοήθεια για να πάψετε να σκέφτεστε αρνητικά. Μέσα από τη Melapus είναι βέβαιο πως θα βρείτε τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2019 © Melapus Ltd. ‐ All rights reserved

Designed & Developed by: