Έχω άγχος: Μήπως είναι αυτός ο λόγος που δεν μένω έγκυος;

06 Αυγούστου 2019

Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση η οποία εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από όσο πιστεύουμε. Το ποσοστό υπογονιμότητας κυμαίνεται στο 15%, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, που εμποδίζει τον δρόμο του ζευγαριού προς την απόκτηση παιδιού και στο 20% στα ζευγάρια όπου δεν υπάρχει κάποια αιτία αλλά και πάλι δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. 

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που μπορεί να κάνουν ένα ζευγάρι να μην μπορεί να τεκνοποιήσει; Είναι πολλές και περιλαμβάνουν τον μη σωστό υπολογισμό της ωορρηξίας, τον λάθος ρυθμό στις σεξουαλικές επαφές, το άγχος και την ψυχολογική εξουθένωση από την προσπάθεια, αλλά και αιτίες που αφορούν την φυσιολογία της γυναίκας και του άνδρα.

Τι σημαίνει αυτό για το ζευγάρι;

Συχνά η υπογονιμότητα συνδέεται με υψηλά επίπεδα άγχους και φόβου για το μέλλον. Το ζευγάρι πολλές φορές εξαντλείται από την υπερπροσπάθεια να αποκτήσει απόγονο κάτι που αν δεν το διαχειριστεί σωστά μπορεί και να οδηγήσει στον χωρισμό. Το συναίσθημα συχνά συγκρίνεται με αυτό του πένθους και της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, στην προκειμένη περίπτωση με την απώλεια της ευκαιρίας να αποκτήσουν παιδί κάτι που για άλλους είναι τόσο εύκολο. Το ζευγάρι βιώνει ένα μείγμα εκρηκτικών συναισθημάτων. Πόνος, θλίψη, θυμός, μειωμένη αυτοπεποίθηση και απώλεια του ελέγχου συνθέτουν το «συναισθηματικό τοπίο». 

Είναι πολλά τα ζευγάρια που έχουν ομολογήσει κατά τη διάρκεια μελετών πως η διάγνωση της υπογονιμότητας αποτελεί την πιο επιβαρυντική και πιο στενάχωρη περίοδο της ζωής τους...

 

article ypogonimothta 2

 

Είναι μια δύσκολη περίοδος που το ζευγάρι πρέπει να περάσει ΜΑΖΙ! Στηρίζοντας πάντα ο ένας τον άλλον!

Από την πλευρά της γυναίκας....

Μάλιστα σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 500 γυναίκες στις Η.Π.Α βρέθηκε πως οι γυναίκες με θέματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν τα ίδια επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες με τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Από την πλευρά του άνδρα....

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για το πως βιώνουν οι άνδρες το θέμα της υπογονιμότητας, σε αυτές που υπάρχουν το άγχος τους φαίνεται πως είναι λιγότερο μόνο στις περιπτώσεις που η σύντροφος τους είναι αυτή που έχει το θέμα. Όταν το έχουν οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς επίπεδα κατάθλιψης και στεναχώριας με τις γυναίκες.

Από την πλευρά του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος....

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με δεδομένο πως κανείς δεν έχει πρόθεση να πληγώσει κανέναν. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει και να καταλάβει τα εκρηκτικά συναισθήματα του ζευγαριού που το πνίγουν. Κάθε λέξη μπορεί να πληγώσει. Συμβουλές: «Μην έχεις άγχος», «δεν είναι τίποτα, και ο τάδε είχε θέμα αλλά μπόρεσε και έκανε παιδάκι», «πηγαίνετε ένα ταξιδάκι και θα δεις», λέγονται με καλές προθέσεις. Χωρίς όμως να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, σίγουρα δημιουργούν περαιτέρω άγχος και στεναχώρια στο ζευγάρι που ξέρει πολύ καλά πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ποιες είναι οι προκλήσεις;

Παρενέργειες από τα φάρμακα: συχνά οι ορμόνες που παίρνουν οι γυναίκες για την αύξηση των ωαρίων, αλλά και η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν οι άνδρες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον ύπνο, ευερεθιστότητα και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση.

Οικονομικές προκλήσεις: Οι θεραπείες υπογονιμότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι ερευνητικές επεμβάσεις, οι σχετικές εξετάσεις, τα φάρμακα κ.α. καθώς και τα επακόλουθα ή και οι επιπλοκές των παραπάνω, περιλαμβάνονται στις Γενικές Εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας όλων των ασφαλιστικών εταιρειών.

 Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, κάθε γυναίκα ηλικίας έως 50 ετών έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Καταρτίζεται φάκελος και περνά από επιτροπή. Η απόφαση της επιτροπής αφορά δύο προσπάθειες, οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 4 μήνες, και ισχύει για ένα χρόνο.

Η ασφαλισμένη ξαναπερνάει επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, εφόσον τις χρειαστεί. Εφόσον υπάρξει έγκριση χορηγούνται, τα φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών και επίδομα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η διαδικασία σίγουρα δεν είναι απλή: η διάγνωση, η αντιμετώπιση, η αποτυχία μιας θεραπείας ή μια εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν είναι απλή υπόθεση σε ψυχολογικό επίπεδο. Η σωματική επιβάρυνση επίσης είναι μεγάλη.

Ποιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα και τι ακολουθεί;

Αρχικά εξετάσεις από κοινού για να προσδιοριστεί ξεκάθαρα το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η επικοινωνία. Το ζευγάρι θα πρέπει να μοιράζεται τα πάντα με ειλικρίνεια για το θέμα που αντιμετωπίζει. Να μιλούν ξεκάθαρα και χωρίς φόβο. Έτσι θα απελευθερωθούν και θα δουν την αλήθεια κατάματα και παράλληλα τις επιλογές τους.

Υπάρχει σχέση μεταξύ υπογονιμότητας και άγχους;

Οι ειδικοί έχουν κάνει πολλές έρευνες και μελέτες γύρω από το θέμα. Είναι συχνή η συμβουλή σε ζευγάρια από το περιβάλλον τους να μην αγχώνονται στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν νέο μέλος. Έχει βάση αυτό;

Το δεδομένο είναι πως στις γυναίκες η υπογονιμότητα και η υπερπροσπάθεια ανεβάζουν τα επίπεδα του στρες. Το στρες όμως εντείνει την υπογονιμότητα; Ή η υπογονιμότητα εντείνει το στρες; Στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το βέβαιο είναι πως η υπογονιμότητα οδηγεί σε δυσφορία, ανησυχία, και ότι οι ψυχολογικές επεμβάσεις, για παράδειγμα η επίσκεψη σε έναν Ειδικό Ψυχικής Υγείας και η Ψυχοθεραπεία, σχετίζονται με μειώσεις στην κατάθλιψη και αυξήσεις στα ποσοστά εγκυμοσύνης.

 

ARTICLE YPOGONIMOTHTA

 

Αγωνία-Ανησυχία-Κατάθλιψη

Διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει πως όσο πιο πολύ οι γυναίκες με υπογονιμότητα εισέρχονται στη διαδικασία της θεραπείας νιώθουν όλο και περισσότερο συμπτώματα στρες, άγχους και κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, όταν κάνουν μια πρώτη θεραπεία, έπειτα προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, συνήθως με εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν τα καταφέρνουν τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας είναι πολύ υψηλά, ενώ σε μια δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης. Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως παρόλο που πολλές γυναίκες έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσπαθήσουν και άλλες φορές, με εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν το κάνουν λόγω της κακής ψυχολογικής τους κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως η καταπόνηση της γυναίκας δεν είναι μόνο ψυχολογική αλλά και σωματική με πολλά φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες που εντείνουν ακόμα περισσότερο την γενικότερη κόπωση.

Πολλές φορές η προσπάθεια για τεκνοποίηση είναι μια μοναχική διαδικασία. Είναι πολλά τα ζευγάρια που δεν μοιράζονται με κανέναν την προσπάθεια τους ή το θέμα που μπορεί να υπάρχει που τους εμποδίζει να τεκνοποιήσουν. Αυτό απομονώνει το ζευγάρι και το κάνει να κλείνεται με τη σκέψη του να περιστρέφεται μόνο γύρω από το πρόβλημα που υπάρχει, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του.

Παρόλο που ούτε η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής ούτε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας έχουν θέσει επίσημα απαιτήσεις για ψυχολογική συμβουλευτική για ασθενείς με στειρότητα, υπάρχει η παραδοχή ότι η ενσωμάτωση ψυχολογικών παρεμβάσεων  είναι πραγματικά ευεργετική. Άλλωστε, είναι σαφές ότι οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για γυναίκες με υπογονιμότητα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Η διάγνωση της υπογονιμότητας ή της στειρότητας μπορεί να αποτελέσει μεγάλο ψυχολογικό βάρος στις πλάτες των ασθενών. Ο πόνος και η ταλαιπωρία περιβάλει τη ζωή τους και η ελπίδα χάνεται, ειδικά όταν βλέπουν πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το ζευγάρι πρέπει να συμβουλεύεται και να υποστηρίζεται καθώς περνούν από το στάδιο της θεραπείας αλλά και μετά. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς την γονιμότητα είναι δύσκολος. Είτε το ζευγάρι αποκτήσει τελικά βιολογικά παιδιά, είτε υιοθετήσει, είτε καταλήξει στην απόφαση μιας ζωής χωρίς παιδιά, ο δρόμος προς αυτή την απόφαση είναι δύσκολος. Όμως είναι ένας δρόμος  που αποφασίζουν να διανύσουν μαζί και πρέπει να είναι ενωμένοι. 

Melapus Team 

logo 2

Αν αντιμετωπίζετε θέματα υπογονιμότητας και δεν ξέρετε πως να το διαχειριστείτε μπείτε στη Melapus και βρείτε τον πιστοποιημένο Ειδικό Ψυχικής Υγείας που σας ταιριάζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2019 © Melapus Ltd. ‐ All rights reserved

Designed & Developed by: