Μαζικές δολοφονίες στις Η.Π.Α: σημαντική μελέτη δίνει απαντήσεις

07 Αυγούστου 2019

Την τελευταία εβδομάδα δυστυχώς γίναμε μάρτυρες συγκλονιστικών περιστατικών βίας στο Gilroy, El Paso και Dayton του Οχαϊο. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή "κάποιοι" αποφάσισαν να πάρουν, ο καθένας για τους δικούς του «λόγους», ένα όπλο και να αρχίσουν να σκοτώνουν αδιακρίτως.  

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω θα θέλαμε να αναφέρουμε την την μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης προκειμένου να αναγνωριστούν τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τις προσωπικότητες των δραστών που παίρνουν ένα όπλο και σκορπούν τον θάνατο, από το 1966 μέχρι πρόσφατα.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά σκοπευτές που έχουν σκοτώσει ανθρώπους σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, σχολεία και σε χώρους λατρείας. Μέσα από συνεντεύξεις των δραστών, των συγγενών τους, των θυμάτων που επέζησαν και ατόμων που βρέθηκαν πρώτοι στο χώρο των εγκλημάτων, οι ειδικοί προσπάθησαν να συνθέσουν την εικόνα των ανθρώπων αυτών που μέσα από τη ρητορική μίσους προσπαθούν να αιτιολογήσουν τις απεχθείς και άδικες πράξεις τους.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουν βγει από την έρευνα μέχρι τώρα:

  • Σε πλειοψηφία οι δράστες έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία και έχουν γίνει και οι ίδιοι αποδέκτες βίας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία, αυτοκτονία κάποιου γονέα, παραμέληση από τους γονείς, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ακραίο και διαρκή εκφοβισμό.
  • Σε επίπεδο ψυχικής υγείας, όπως γίνεται κατανοητό μετά από τα παραπάνω, οι δράστες πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές που σχετίζονται με την προσωπικότητα και αυτοκτονικές τάσεις.
  • Οι καταστροφικές τάσεις των δραστών ενεργοποιούνται λίγες ημέρες νωρίτερα, μετά από κάποια έντονη κρίση, ένα γεγονός που οπλίζει το χέρι τους, όπως για παράδειγμα μια αδικία σε βάρος τους στο εργασιακό περιβάλλον τους (όταν μιλάμε για εγκλήματα που έχουν γίνει στη δουλειά) ή στο χώρο θρησκευτικής λατρείας.
  • Τα ξεσπάσματα μίσους και θανάτου, συνδέονται σε κάποιες περιπτώσεις δραστών με απόρριψη από τον/την ερωτική σύντροφο ή με κάποια σημαντική απώλεια.
  • Είναι, επίσης, συχνό φαινόμενο να ζητούν συμβουλές από άλλους δράστες παρόμοιων εγκλημάτων, με στόχο τα «είδωλα» τους να δώσουν ιδέες αλλά και την έγκριση τους για τις πράξεις τους.
  • Τέτοιου είδους περιστατικά ωμής και ακατάσχετης βίας σίγουρα συνέβαιναν και στο παρελθόν. Στην εποχή όμως του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου τέτοια γεγονότα γίνονται άμεσα γνωστά σε όλον τον κόσμο, δημιουργείται ακόμα ένα κίνητρο στον διαταραγμένο δράστη. Γνωρίζει καλά πως όσοι διαβάσουν και δουν τα κατορθώματα του θα νιώσουν φόβο και δέος για την υπεροχή του. Δυστυχώς, η πληροφορία στην οποία έχουν πρόσβαση και άλλα άτομα με τις ίδιες τρομακτικές προθέσεις δημιουργεί τάσεις μίμησης. Θέτει όλες τις βάσεις, ώστε κάποιος επίδοξος μιμητής να μελετήσει τον τρόπο δράσης και να μιμηθεί, με τα ίδια τραγικά αποτελέσματα, μια παρόμοια πράξη θανάτου με τον δικό του μανδύα μίσους.
  • Ορισμένοι δράστες μάλιστα προβαίνουν σε δηλώσεις για τις προθέσεις τους να σκοτώσουν και να σκορπίσουν τον θάνατο είτε μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσα από δηλώσεις σε άλλα πρόσωπα.
  • Όταν κάποιος αποφασίσει πως θέλει να σκοτώσει, συνήθως έχει εύκολη πρόσβαση σε όπλα και σφαίρες. Για παράδειγμα, στις περισσότερες περιπτώσεις μαζικών θανάτων σε σχολεία, οι δράστες έχουν βρει το όπλο με το οποίο έχουν αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές από το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

 

article 1 mass shooting

 

Τι μπορούμε να κάνουμε σαν κοινωνία απέναντι σε αυτή την απειλή;

Ένα πρώτο βήμα, είναι να γίνουν τα μέρη, που επιλέγονται συνήθως από τους δράστες για τέτοιου είδους πράξεις μίσους, δύσκολα σε πρόσβαση με όπλο, μέσα από την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων, τον σωματικό έλεγχο και τη συχνή παρουσία αστυνομικών.

Ένα δεύτερο βήμα, είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για οπλοκατοχή, ειδικά στις χώρες όπως η Αμερική, όπου μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αγοράσει όπλο χωρίς άδεια. Για να μπορεί κάποιος να πάρει άδεια οπλοκατοχής θα πρέπει να περνάει από αυστηρούς ελέγχους.

Ένα τρίτο βήμα, θα είναι να κλείσουν όλοι ιστότοποι στους οποίους οι δράστες συνηθίζουν να ανεβάζουν μανιφέστα μίσους που δικαιολογούν τις πράξεις τους. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του μίσους και θα στερήσουν από τους δράστες την ευχαρίστηση πως οι πράξεις τους έχουν ουσιαστικό ιδεολογικό αντίκτυπο στην κοινωνία και να μην παίρνουν επιβεβαίωση. 

Ένα τέταρτο βήμα, είναι η διαμόρφωση της συμπεριφοράς των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει για οποιονδήποτε λόγο να γίνεται κοινοποίηση άρθρων που προάγουν τη βία ή βίντεο βίαιων πράξεων που δίνουν δύναμη στον δράστη, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι φυσιολογικές ή δικαιολογημένες.

Ένα πέμπτο βήμα -και πολύ σημαντικό - είναι να πάψουμε να αδιαφορούμε για όσους βρίσκονται δίπλα μας. Όπως προαναφέραμε, οι δράστες πριν προχωρήσουν στις πράξεις δημοσιοποιούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες τις προθέσεις τους. Όταν κάποιος δει τέτοια ανακοίνωση οφείλει άμεσα να κινητοποιήσει τις αρχές. Επίσης, αν ο γείτονας ή ένας φίλος μας φέρεται περίεργα και ασυνήθιστα, λέγοντας πως θέλει να κάνει κακό σε άλλους ανθρώπους ενημερώνουμε τους δικούς του ανθρώπους και αμέσως την αστυνομία.

Η παρέμβαση όμως δεν πρέπει να σταματάει μόνο σε αυτά τα βήματα. Η προστασία των παιδιών από τραυματικές συμπεριφορές και καταστάσεις που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου και συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία, είναι επιβεβλημένη. Ακούμε το παιδί του διπλανού διαμερίσματος να κλαίει σπαρακτικά, επειδή για ακόμα μια φορά δέχθηκε βία από τους γονείς του. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα αφτιά μας. Αντίθετα, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά ειδοποιώντας τις αρχές και να τα απομακρύνουμε από το κακοποιητικό τους περιβάλλον.

Η σημασία της παραπάνω μελέτης στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών των δραστών που προβαίνουν σε μαζικές δολοφονίες είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως, η παρέμβαση δεν πρέπει να σταματά εκεί. Είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε μέσα από κρατικές παρεμβάσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία να προλάβουμε τέτοια  περιστατικά, που σκορπούν τον θάνατο σε αθώους ανθρώπους και τον απέραντο πόνο στους δικούς τους που μένουν πίσω.

Melapus Team 

logo 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: