Επηρεάζει η γονεϊκή αγάπη τα παιδιά; Τι λένε οι έρευνες;

26 Αυγούστου 2019

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο τίτλο, σίγουρα έρχονται στο μυαλό του αναγνώστη τα παιδικά του χρόνια, οι όμορφες στιγμές στοργής, αγάπης και φροντίδας που πέρασε στην αγκαλιά των γονιών του. Για κάποιους άλλους αναγνώστες όμως, οι αναμνήσεις μπορεί να μην είναι οι ίδιες. Μπορεί οι γονείς τους να μην τους έδειχναν τόση αγάπη, να ήταν απόμακροι ή ακόμα και κακοποιητικοί. Πόσο όμως επηρεάζει η αγάπη των γονιών την εξέλιξη των παιδιών τους στη μετέπειτα ζωή τους;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξε μέσα από τα συμπεράσματα της, πως οι γονείς που δείχνουν αγάπη στα παιδιά τους, μπορεί να αλλάξουν τα νευρικά κυκλώματα των παιδιών τους γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει θετικά την υγεία τους καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Από την άλλη, οι τραυματικές εμπειρίες, όπως η κακοποίηση ή παραμέληση δημιουργούν ένα σημαντικό, ψυχικό φορτίο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού αλλά και τη ζωή του συνολικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η έλλειψη στοργής και αγάπης από τους γονείς αυξάνει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα των παιδιών στην ενήλικη ζωή.

Επιπλέον, σε άλλη έρευνα του 2013, που πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα, αποδείχθηκε πως υπάρχει στενή βιολογική σχέση κακοποίησης/παραμέλησης/τραυματικών εμπειριών κατά την παιδική ηλικία και κακής υγείας στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.  

 

anaptyxh synaisthimatikou desmou

 

Ποιες μπορεί να είναι οι σωματικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις;

Το τοξικό στρες και άγχος μιας κακής παιδικής ηλικίας μπορεί να δημιουργήσει κατά την ενήλικη ζωή:

Κάποιες από τις σωματικές επιπτώσεις:

  • Ανεβασμένη χοληστερίνη.
  • Καρδιολογικές παθήσεις.
  • Μεταβολικό σύνδρομο.

Κάποιες από τις ψυχολογικές επιπτώσεις:

  • Εκδήλωση κατάθλιψης από μικρής έως μεγάλης εμβέλειας.
  • Εκδήλωση Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής.
  • Κίνδυνος εμφάνισης Διπολικής Διαταραχής.
  • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.
  • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.
  • Προβλήματα συμπεριφοράς.

Σε άλλη μελέτη μεγάλης εμβέλειας που ακολούθησε, άτομα από όταν ήταν παιδιά μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία είχαν βιώσει τραυματικές εμπειρίες κατά τη παιδική ηλικία, βρέθηκαν σε ποσοστό 80% να πληρούν τα κριτήρια εκδήλωσης 1 τουλάχιστον διαταραχής στην ηλικία των 21 ετών.

Επιπλέον, ένας σημαντικός κίνδυνος για τους ενήλικες που είχαν μια ταραγμένη παιδική ηλικία, είναι ο εθισμός τους, κάποιες φορές και από την εφηβεία, στο αλκοόλ και στη χρήση ουσιών. Έρευνες μάλιστα για το θέμα, έχουν δείξει πως τα 2/3 των ατόμων που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης ουσιών, έχουν βιώσει κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής, όταν ήταν παιδιά και έκαναν χρήση, στην προσπάθεια τους να μην σκέφτονται τα όσα βίωσαν.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Το ιδανικότερο μοντέλο γονεϊκότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εκείνο που συνδυάζει υψηλά επίπεδα αγάπης, στοργής και φροντίδας με υψηλά επίπεδα πειθαρχίας. Σε άλλη έρευνα για το θέμα, παιδιά που είχαν μεγαλώσει με βάση αυτό το μοντέλο, σε ποσοστό 46% είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, 39% μείωση στην εμφάνιση παθολογικού άγχους και 68% πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια διαταραχή που σχετίζεται με την πρόσληψη τροφής.

Όπως γίνεται κατανοητό η σημασία της αγάπης και της φροντίδας των γονιών προς τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντική κατά την παιδική ηλικία αλλά και για την ενήλικη ζωή. Επηρεάζει το σώμα, την ψυχή, την προσωπικότητα και γενικότερα την πορεία του ανθρώπου. Τέλειος γονέας σίγουρα δεν υπάρχει, για αυτό δεν πρέπει να κοιτάμε την τελειότητα αλλά τι μπορεί να προσφέρει στην οικογένεια μας όμορφες αναμνήσεις και πολύτιμες στιγμές.

Melapus Team 

logo 2

Βρείτε τον πιστοποιημένο Ειδικό Ψυχικής Υγείας που σας ταιριάζει ΕΔΩ μέσα από την πλατφόρμα της Melapus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: