Αναζητάτε χώρο στη σχέση σας;

04 Σεπτεμβρίου 2019

Η φράση «θέλω τον χώρο μου» είναι πολύ κοινή και χρησιμοποιείται συνήθως στα πλαίσια μιας σχέσης, για να περιγράψει το αίσθημα ανελευθερίας ή περιορισμού που βιώνει κάποιος. Είναι μια φράση που συνήθως πληγώνει τον αποδέκτη και μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στη σχέση. Χρησιμοποιείται για να μπορέσει κάποιος, ζητώντας τον χώρο του, να απομακρυνθεί από τη σχέση με σκοπό συνήθως τον χωρισμό ή σαν μια κραυγή προκειμένου να καταφέρει να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που επιθυμεί στη σχέση ώστε να μην οδηγηθεί στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα. Στην πρώτη περίπτωση, τα συναισθήματα τουλάχιστον στη μια πλευρά δεν είναι τόσο έντονα ή μπορεί να είναι ακόμα και ανύπαρκτα, ενώ στη δεύτερη υπάρχουν, απλά χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη σημασία για να αναθερμανθούν. 

Την συγκεκριμένη φράση την χρησιμοποιούν περισσότερο οι γυναίκες σε ποσοστό 31%, σύμφωνα με έρευνα για το θέμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες, ακόμα και αν δουλεύουν, δεν έχουν τόσο ελεύθερο όσο οι άνδρες να ασχοληθούν με τον εαυτό τους, καθώς θεωρούνται υπεύθυνες για την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών.

Η αναζήτηση του χώρου σε μια σχέση, έχει τη βάση της στην παιδική ηλικία. Αν οι γονείς σας έδειχναν αγάπη και στοργή και ήταν πάντα δίπλα σας, τότε είναι πιο σπάνιο να εκφράσετε ένα τέτοιο αίτημα. Επιπλέον, στις περιπτώσεις παιδιών που η αγάπη και στοργή των γονιών δεν ήταν κάτι σταθερό και δεδομένο, τότε ως ενήλικες δεν θα αντέχουν την απόρριψη και θα έχουν την ανάγκη να είναι διαρκώς με το σύντροφό τους.  Αν όμως συνέβαινε το αντίθετο, ειδικά στις περιπτώσεις παιδιών που εγκαταλήφθηκαν από τον έναν ή και τους δυο γονείς, η φράση αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρων στις σχέσεις τους. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, θεωρείτε τη στοργή και το συναισθηματικό δέσιμο αδυναμία, με το «θέλω τον χώρο μου» να είναι πάγιο αίτημα σας.

 

ARTICLE ZEYGARIA

 

Τι πραγματικά σημαίνει;

Η φράση «Θέλω τον χώρο μου», μπορεί να έχει 2 ερμηνείες.

1. Μπορεί να κάνατε κάτι ή πήρατε μια απόφαση πολύ σύντομα για ένα θέμα με αποτέλεσμα το άλλο σας μισό να μην κατανοεί την απόφαση σας ή να μην μπορεί να την υποστηρίξει ή απλά μπορεί να μην είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα. Το αποτέλεσμα είναι να γεμίσει άγχος και ανασφάλεια ή απλά να μην θέλει να την στηρίξει. Για παράδειγμα, αν του/της ζητήσατε να συγκατοικήσετε, είπε ναι αρχικά και λίγο αργότερα σας πει ότι θέλει χώρο, πάει να πει ότι συμφώνησε αρχικά για να μην σας στεναχωρήσει αλλά άλλαξε γνώμη στην πορεία γιατί δεν νιώθει το ίδιο έτοιμος/έτοιμη.

2. Μπορεί να σας αγνοεί πλέον και σιγά σιγά να θέλει να απομακρυνθεί. Γιατί όμως, ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν ιδανικά, μετά άλλαξαν και δεν ενδιαφέρεται πια; Είναι κάτι που οφείλει να σας απασχολήσει. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε στάδιο της σχέσης, είτε στην αρχή είτε και μετά από 2 χρόνια. Ίσως να μην μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του/της μέσα στη σχέση. Δείχνετε τον ίδιο ενθουσιασμό με πριν; Έχετε την πρόθεση να δείτε με ψυχραιμία και κατανόηση και τα δικά σας λάθη στη σχέση; Η αλλαγή στη σχέση μετά από το «θέλω τον χώρο μου» κρίνεται επιβεβλημένη, διαφορετικά η σχέση μπορεί να τελειώσει.

Θέλει χώρο; Τότε καλύτερα να επικεντρωθώ στον εαυτό μου

Η λάθος αντίδραση του αποδέκτη του «θέλω τον χώρο μου» είναι να απελπιστεί και παρά τα αίτημα να παραμείνει απελπισμένα προσκολημένος στον/στην σύντροφο. Δεν μπορεί και δεν θέλει να δεχθεί και να διαχειριστεί την απόρριψη και με πολύ μεγαλύτερη θέρμη από πριν αναζητά λύση που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αυτό όμως κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Μια πιο σωστή προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήστε και εσείς τον αντίστοιχο χώρο, για αυτοβελτίωση. Αναλύστε στο μυαλό σας όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, τι μπορεί να πήγε στραβά και εν τέλει αν μπορεί να συνεχίσει η σχέση σας.

Μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση;

Μπορεί λοιπόν κάποιος να σταματήσει να αναζητά γενικά και αόριστα τον χώρο του και να ευτυχίσει σε μια σχέση; Η απάντηση είναι θετική. Πως γίνεται; Μέσα από την επικοινωνία!

  • Διαχειριστείτε τα θέματα με τους γονείς σας και την παιδική σας ηλικία. Μόνο έτσι θα νιώσετε πραγματική απελευθέρωση και ο εαυτός σας σε μια σχέση. Φυσικά αυτό δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει μόνος του. Η επιλογή επιστημονικής βοήθειας από έναν πιστοποιημένο Ειδικό Ψυχικής Υγείας κρίνεται απαραίτητη. Δεν είναι εύκολο αλλά στο τέλος θα κατονοήσετε πως άξιζε η προσπάθεια.
  • Εκφράστε συγκεκριμένα αυτό που θέλετε και διασκεδάστε το χωρίς τύψεις. Το «θέλω τον χώρο μου» είναι μια φράση εξαιρετικά γενική που πληγώνει και μπερδεύει το άλλο σας μισό. Εναλλακτικά μπορείτε να πείτε «θέλω να κάνω κάτι για εμένα αυτό το Σαββατοκύριακο» ή «θέλω να βγω με τις φίλες μου απόψε».
  • Πείτε ακριβώς τι σας ενοχλεί και τι θέλετε να αλλάξει στη σχέση σας. Αν δεν το κάνετε εσείς ποιος θα το κάνει; Με ψυχραιμία και χωρίς αλληλοκατηγορίες, εκφράστε ακριβώς τι νιώθετε, δείτε αν μπορεί ο/η σύντροφος σας να σας το δώσει, έτσι ώστε να φανεί ξεκάθαρα αν η σχέση σας έχει μέλλον ή όχι. Είναι καλύτερο να ξέρετε παρά να διαιωνίζεται μια κατάσταση που δεν σας καλύπτει και δεν σας ευχαριστεί.
  • Ο πολύ χώρος δεν κάνει καλό, ειδικά αν θέλετε να παραμείνετε μαζί με τον/την σύντροφο σας. Αν λείπετε συχνά ή δεν επικοινωνείτε η σχέση θα αρχίζει να ξεφτίζει. Άλλωστε, ο σκοπός είναι να νιώθετε ο εαυτός σας μέσα στη σχέση και να τονώσετε την πολύτιμη επικοινωνία και όχι να την χάσετε ακόμα περισσότερο.
  • Τέλος, κάποιες φορές ο χώρος που μπορεί να πήρε κάποιος από το ζευγάρι, μπορεί να οδήγησε στην απομάκρυνση του. Κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, μπορεί και τα δύο μέλη του ζευγαριού να προχώρησαν σε άλλη σχέση. Αν το ζευγάρι αποφασίσει να επανασυνδεθεί, θα πρέπει να πει με ειλικρίνεια τι έκανε κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης, προκειμένου η νέα αρχή να αποτελείται από γερές βάσεις.

Όταν σε μια σχέση, υπάρχουν ακόμα αγάπη και συναισθήματα, η φράση «θέλω τον χώρο μου» μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα. Το ζευγάρι μπορεί να εντοπίσει θέματα και συμπεριφορές που δημιούργησαν το κενό και με από κοινού προσπάθεια να το μειώσουν ή ακόμα και να το εξαλείψουν. Από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε χωρισμό. Η αλλαγή όμως δεν είναι πάντα κακή, μπορει να φέρει κάτι καλύτερο ειδικά αν το άτομο επιλέξει τον δρόμο της αυτοβελτίωσης.

Melapus Team 

logo 2

Αναζητήστε και βρείτε τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας που σας ταιριάζει ΕΔΩ μέσα από τη Melapus

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: