Αυτοκτονία: Αύριο μπορεί να είναι ένας δικός σου άνθρωπος

10 Σεπτεμβρίου 2019

Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτοκτονία σε όλο τον κόσμο. Η αυτοκτονία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος θανάτου σε ηλικίες από 10-24 ετών και ο 10ος συνολικά για ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, ηλικία, φυλή, οικονομική κατάσταση και κοινωνικά κριτήρια.

Μπορεί να συμβεί σε εσένα, σε εμένα, στον σύζυγο, στον φίλο και στον συγγενή...

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες αυτοχειρίας είναι:

 • Η διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας
 • Το οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας.
 • Περιστατικά φυσικής ή σεξουαλικής κακοποίησης.
 • Μια κακή παιδική ηλικία με βιώματα κακοποίησης, παραμέλησης και βίας.
 • Κάποια απώλεια (γονέα, συζύγου, παιδιού).
 • Η Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.
 • Η εύκολη πρόσβαση σε τρόπους βλάβης του εαυτού ή μέσα, όπως όπλα, μαχαίρια κ.λπ.
 • Δυσκολίες στην αντιμετώπιση, διαχείριση και κατανόηση του σεξουαλικού προσανατολισμού.
 • Μια φυσική ασθένεια ή αναπηρία.
 • Ένα διαζύγιο ή προβλήματα με το νόμο.
 • Ένα τραυματικό συμβάν.

ARTICLE AYTOKTONIA2

Ποιοι κάνουν πιο συχνά το απονενοημένο διάβημα, οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Δυστυχώς τη θλιβερή πρωτιά κατέχουν οι άνδρες. Μάλιστα είναι 3 φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν, σε σχέση με τις γυναίκες.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το βήμα;

Το θέμα των αυτοκτονιών είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, ειδικά στο κομμάτι του τι μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο να βάλει τέλος στη ζωή του. Στην περίπτωση των ανδρών κάποιοι από τους λόγους είναι:

 • Πολλοί άνδρες, λόγω νοοτροπίας, αρνούνται να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν όσα τους απασχολούν με τον φόβο, ότι μπορεί να χαρακτηριστούν αδύναμοι ή "τρελοί";
 • Δεν αναζητούν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Αντίθετα, αποκρύπτουν το πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος δεν βλέπουν καμία άλλη λύση.
 • Προβλήματα στη δουλειά, οικονομική στενότητα ή ανεργία εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Ειδικά στις κοινωνίες όπου υπάρχει η αντίληψη, ότι ο άνδρας είναι αυτός που πρέπει να παρέχει στην οικογένεια του. Πολλές φορές, οι γύρω του δεν συνειδητοποιούν πως είναι μια τεράστια ευθύνη στις πλάτες του κάθε άνδρα, που μπορεί να μην έχει το κουράγιο να τη σηκώσει.

ARTICLE AYTOKTONIA1

Αναφορικά με τις γυναίκες:

Οι αυτοκτονίες ξεπερνούν τους θανάτους των γυναικών, από άλλα αίτια, κατά 10 φορές περισσότερο. Όμως γιατί αυτοκτονούν;

 • Ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας είναι η κατάθλιψη.
 • Μια εγκυμοσύνη ή η μητρότητα με τις επιπλέον ξαφνικές ευθύνες που φέρει, αποτελούν λόγοι που μπορούν να αυξήσουν την αυτοκτονική τάση μιας γυναίκας.
 • Μάλιστα, Γυναίκες που δεν έχουν καταφέρει να τεκνοποιήσουν αυτοκτονούν 2 φορές περισσότερο, από εκείνες που έχουν παιδιά.
 • Θέματα που αφορούν την οικογένεια ή τις σχέσεις με τον σύντροφο/σύζυγο μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοκτονία.
 • Κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χώρα που διαμένουν (οι Ινδές γυναίκες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αυτοκτονούν 2 φορές περισσότερο), με τις αδικίες που μπορεί να συμβαίνουν σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους στη δουλειά, αναφορικά με το μισθολόγιο και στην κάλυψη σημαντικών θέσεων, μπορεί να κάνουν την αυτοκτονία να φαίνεται μια εύκολη λύση.

Αυτοκτονία και Ψυχική ασθένεια-διαταραχή

Σε συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το 90%, οι άνθρωποι που κάνουν κάποια απόπειρα ή αυτοκτονούν πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια ή διαταραχή. Οι διαταραχές του συναισθήματος όπως είναι η κατάθλιψη, αποτελούν τον βασικότερο ύποπτο.

Σοβαρές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία, ενώ μετά ακολουθούν οι διαταραχές προσωπικότητας, οι διαταραχές πανικού, ενώ επιβάλλεται να αναφέρουμε πως ο αλκοολισμός και η κατάχρηση ουσιών μπορεί να οπλίσουν τον αυτόχειρα.

Αυτό που πρέπει όμως να διαχωριστεί και να αποσαφηνιστεί είναι πως το γεγονός ότι κάποιος πάσχει από διαταραχή δεν σημαίνει πως θα οδηγηθεί και στην αυτοχειρία...

article 3

Μπορώ να προλάβω την αυτοκτονία;

Αν δείτε σε έναν δικό σας άνθρωπο τα εξής σημάδια:

 • Μιλά συχνά για αυτοκτονία.
 • Ψάχνει να αγοράσει μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για αυτό το σκοπό.
 • Επικεντρώνεται με ασυνήθιστο τρόπο στην ιδέα του θανάτου.
 • Έχει χάσει τη διάθεση του για ζωή, προτιμά την απομόνωση και δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
 • Δεν θεωρεί πως είναι άξιος/άξια να ζει.
 • Οργανώνει όσα του ανήκουν μέσα από διαθήκες κλπ.
 • Μετά από ένα διάστημα βαθειάς κατάθλιψης και πόνου ξαφνικά δείχνει ήρεμος/ήρεμη και γαλήνιος. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι προμήνυμα πως έχει πάρει τη απόφαση του.
 • Κάνει κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ.

Μπορείτε να εκφράσετε αρχικά την ανησυχία σας: σε μια ήρεμη στιγμή, μπορείτε να πείτε απλά τι αισθάνεστε. Μπορείτε να ρωτήσετε, πως νιώθει και για πόσο καιρό νιώθει έτσι, πως επιθυμεί να τον στηρίξτε και αν έχει σκεφθεί να αναζητήσει βοήθεια. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνετε τι περνάει. Μπορεί όντως να μην καταλαβαίνετε ακριβώς τι περνάει αλλά σίγουρα έχετε την πρόθεση να βοηθήσετε που είναι το πιο σημαντικό.

Να είστε ο εαυτός σας, να ακούσετε με προσοχή όλα όσα έχει να σας πει, ενώ μπορείτε να τον ενθαρρύνετε λέγοντας πως το αίσθημα που νιώθει με την κατάλληλη βοήθεια, θα περιοριστεί και θα πάψει κάποια στιγμή να το αισθάνεται.

Μην είστε αυστηρός/ή, μην τσακωθείτε μαζί του, μη πανικοβληθείτε. Τέλος, μη κατηγορείτε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα αν ο σύζυγος σας πάσχει από κατάθλιψη που έχει εντείνει τον αυτοκτονικό ιδεασμό, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μαγικό που θα τον απαλλάξει από αυτό συναίσθημα, που είναι βέβαιο πως θα το θέλατε, μπορείτε όμως να τον παροτρύνετε να αναζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα και να είστε ουσιαστικά παρών για εκείνον στον αγώνα του.  

ARTICLE

#nostigmaingreece

Αν και η τεχνολογία πλέον, έχει φέρει πιο κοντά από ποτέ τον ειδικό ψυχικής υγείας με όλους όσους τον χρειάζονται, με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς πως αν δεν υπήρχε ακόμα το στίγμα που ακολουθεί τη διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά και δεν θα έχαναν τόσοι χιλιάδες συνάνθρωποι μας τη ζωή τους (Διαβάστε περισσότερα για το στίγμα στο άρθρο της Melapus με τίτλο: "Στίγμα: η Ενημέρωση αντίδοτο στην προκατάληψη!").

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό Συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές «Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν τρεις ζωές: τη δημόσια, την ιδιωτική και τη μυστική».

Σε αυτή τη μυστική ζωή ίσως να κρύβεται και η ιδέα της αυτοκτονίας...

Ανησυχείς πως κάποιος δικός σου άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται την αυτοκτονία;

Μην αφήνεις όσους αγαπάς να απομονωθούν.

Συζήτησε μαζί τους.

Δείξε πόσο τους νοιάζεσαι έμπρακτα αναζητώντας επιστημονική βοήθεια ΕΔΩ μέσα από τη Melapus.

 

Melapus Team 

logo 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: