Γιατί οι γονείς κρύβουν την ψυχική νόσο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο παιδί;

17 Σεπτεμβρίου 2019

«Θα τα καταφέρεις. Δεν υπάρχει λόγος να πας στον γιατρό».

«Θα σε βοηθήσουμε εμείς. Αν πας στον Ψυχίατρο θα σε λένε τρελό».

«Αν πας στον Ψυχίατρο θα σου δώσει φάρμακα και θα σου καταστρέψει τη ζωή».

«Γιατί σκέφτεσαι έτσι; Προσπάθησε να κάνεις ότι και τα άλλα παιδιά».

«Έχεις την οικογένεια και τους φίλους σου. Δεν χρειάζεσαι γιατρό».

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 φάνηκε πως,  πάνω από το 50% των γονέων αρνούνται να δεχθούν πως το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή.

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι για πολλούς το μεγαλύτερο δώρο. Μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη. Ο γονέας με το που αντικρίζει το παιδί του, αμέσως έρχονται στο μυαλό του οι πιο όμορφες εικόνες και επιθυμεί το καλύτερο για το μέλλον του. Όταν ο χρόνος κυλάει και το παιδί μπορεί να εμφανίσει κάποιο θέμα που ενδεχομένως να εμπίπτει στο γνωστικό ή στο ψυχιατρικό φάσμα, τότε η σκέψη αυτή επηρεάζεται σημαντικά. Κάποιοι αντιδρούν με άμεση αναζήτηση διάγνωσης και αντιμετώπισης, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να κρύψουν όσο γίνεται “κάτω από τα χαλί”, το θέμα μέχρι να μην πηγαίνει άλλο.

Άλλωστε σαν από θαύμα το παιδί μπορεί να το ξεπεράσει και από μόνο του!

Η σκέψη-ψευδαίσθηση αυτή τους γεμίζει παρηγοριά, ενώ παράλληλα το παιδί χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, ανήμπορο να καταλάβει τον λόγο που οι γονείς του προσπαθούν να αποκρύψουν απεγνωσμένα αυτό που του συμβαίνει. Το φορτίο που πέφτει στις πλάτες του παιδιού είναι, κάποιες φορές, πραγματικά ασήκωτο. Θέματα που θα μπορούσαν κατά την πρώιμη παιδική ηλικία να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα, όσο το παιδί μεγαλώνει και μπαίνει στην εφηβεία, γιγαντώνονται.

Ακόμα και στις ημέρες μας, όπου η πρόσβαση στη ψυχική υγεία έχει γίνει πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν, είναι πολλοί οι γονείς που αρνούνται να παραδεχθούν όχι μόνο στους γύρω τους αλλά ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό, πως το παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα σε σχέση με την ψυχολογία τους ή κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή. Ακόμα και όταν η συμπεριφορά των παιδιών τους αγγίζει τα όρια του τρομαχτικού, παίζουν έναν ρόλο, ρίχνοντας το φταίξιμο στην ηλικία τους, ή στο γεγονός ότι τα έχουν κακομάθει.

article paidi

Το να αγαπούν οι γονείς τα παιδιά τους χωρίς όρια, είναι κάτι αναμενόμενο. Όμως ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που τους κάνουν να μην θέλουν κανείς να μάθει τι πραγματικά αντιμετωπίζει το παιδί τους;

  • «Με το να παραδεχθώ ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μου είναι σα να παραδέχομαι ότι κάτι δεν πάει καλά και με τον ίδιο μου τον εαυτό»: Για κανέναν δεν είναι εύκολο να δεχθεί πως υπάρχει κάποιο θέμα και συνήθως θέλει χρόνο. Πόσο μάλλον για έναν γονέα, να αποδεχθεί το γεγονός πως στο παιδί του συμβαίνει κάτι που μπορεί να χαλάσει, τουλάχιστον στο μυαλό τους, το απόλυτο τοπίο ευτυχίας που προείπαμε. Έχοντας ένα παιδί με πρόβλημα, δεν σημαίνει πως είναι πρόβλημα! Αντίθετα, με ψυχραιμία και ισορροπία, μπορείτε να ανακαλύψετε πως η αντιμετώπιση του, ίσως είναι πολύ πιο απλή από ότι φαντάζεστε. Είναι φυσικό να μην γνωρίζετε τα πάντα και να μην μπορείτε να το βοηθήσετε και είναι παράλληλα σωστό να αναζητήσετε αυτόν που μπορεί να το κάνει.
  • «Όσοι το μάθουν θα πουν πως είμαι κακός γονιός»: η διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς του παιδιού και της ύπαρξης κάποιας ψυχικής νόσου ή συνδρόμου που ενεργοποιεί κάποιες συμπεριφορές ή ξεσπάσματα είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν είναι η πρέπουσα, αυτό μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή του μοντέλου διαπαιδαγώγησης. Όμως στην περίπτωση που υπάρχει κάποια ψυχική ασθένεια, τότε δημιουργούνται χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο του παιδιού, όπου σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αν κάποιος είναι καλός ο κακός γονιός.
  • «Μια ενδεχόμενη διάγνωση θα καταστρέψει τη ζωή του παιδιού μου. Θα παίρνει φάρμακα για όλη του τη ζωή»: όπως προείπαμε, είναι πολύ δύσκολο για έναν γονέα να αναγνωρίσει κάποια θέματα συμπεριφοράς που πηγάζουν από κάποιο σύνδρομο ή ψυχική ασθένεια στο παιδί. Τον πονάει και η σκέψη ότι τελικά δεν είναι όλα τέλεια όπως θα ήθελε τη στιγμή που το κράτησε στα χέρια του. Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμα πιο δύσκολο το παιδί να παραμένει χωρίς την κατάλληλη βοήθεια για την περίπτωση του, ειδικά αν το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιες ήπιες παρεμβάσεις που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το θέμα συμπεριφορικά. Αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να διευκρινιστεί, ότι οι γιατροί που έχουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά παιδιών δεν δίνουν καθόλου εύκολα φάρμακα παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητο, με στόχο να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους και να βελτιώσουν τη ζωή τους γενικότερα.
  • «Είναι πολλά τα χρήματα»: σίγουρα οι εποχές είναι δύσκολες και πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα. Για τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να αναζητήσετε κρατική βοήθεια, μέσα από κάποια υπηρεσία του Δήμου που διαμένετε. Αν δεν το κάνετε, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να σας κοστίσει πολύ περισσότερο στο μέλλον και το κόστος μπορεί να μην είναι μόνο οικονομικό.

Η αγάπη των γονιών προς το παιδί τους είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ψυχική νόσος, επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας και από τη στιγμή που η νόσος υπάρχει το όνειρο μιας τέλειας ζωής απομακρύνεται μεν αλλά δεν εξανεμίζεται. Με τη διάγνωση σίγουρα δεν έρχεται και το τέλος του κόσμου. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται το πρόβλημα και ξεκινά άμεσα η πορεία της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης του κάτι που μπορεί να φέρει ανακούφιση στο παιδί και θα αποτελέσει ακόμα ένα δείγμα, και μάλιστα σημαντικό, αγάπης, φροντίδας και στοργής. Με την καλύτερη δυνατή διαχείριση μπορεί να επιτευχθεί μια καλή ποιότητα ζωής και για την οικογένεια αλλά και για το παιδί που είναι το ζητούμενο.

Melapus Team 

logo 2

 

Μήπως το παιδί σας έχει αλλάξει; Πιστεύετε πως ίσως αντιμετωπίζει κάποιο θέμα με την ψυχολογία του; Αναζητάτε έναν πιστοποιημένο Ψυχολόγο ή Παιδοψυχίατρο; Βρείτε τον κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας ΕΔΩ μέσα από την Melapus. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: