Μαζί αλλά... μόνοι! Τι κάνει τα παντρεμένα ζευγάρια να απομακρύνονται;

19 Σεπτεμβρίου 2019

Στο ξεκίνημα του γάμου το ζευγάρι έχει πολλά όνειρα, αγάπη, στοργή και διάθεση για προσπάθεια. Πολλές φορές, χωρίς ούτε καν να το καταλάβουν, δημιουργείται ένα συναισθηματικό κενό, το οποίο πολλές παίρνει σημαντικές διαστάσεις και απομακρύνει σιγά σιγά το ζευγάρι.

Πως δημιουργείται άραγε αυτό το κενό;

Δεν τον/την αφήνετε σε ησυχία και η κριτική γίνεται συνήθεια

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες ενοχλητικές συνήθειες. Στην αρχή της συμβίωσης συγχωρούνται. Στην πορεία όμως αρχίζουν να ενοχλούν και να δίνεται σε αυτές μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι πριν. Για να υπάρχει ισορροπία θα πρέπει τα αρνητικά σχόλια να συνοδεύονται και με θετικά, διαφορετικά θα υπάρχει αρνητισμός και διαρκώς καβγάδες. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε 8 θετικά σχόλια και 2 αρνητικά την ημέρα.

Φέρνετε το στρες άλλων εξωτερικών υποθέσεων στο σπίτι

Σίγουρα το άγχος της δουλειάς είναι μεγάλο και υπάρχουν πολλές ακόμα υποθέσεις που χρειάζονται την προσοχή, την υπομονή και τον χρόνο σας. Επιπλέον, όταν επιστρέφετε στο σπίτι τα παιδιά ίσως να μην σας αφήνουν σε ησυχία καθώς έχουν ανάγκη την αγάπη σας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να παραμερείτε τη σχέση σας. Η ένταση της δουλειάς πρέπει να μένει έξω από την πόρτα ή να περιορίζεται στη σύντομη απάντηση της ερώτησης: «πως ήταν η μέρα σου;».

Οι γυναίκες συμπεριφέρονται στον σύζυγο σα να είναι παιδί

Το ότι μια γυναίκα μπορεί εκτός που την εργασία της να είναι και η εκείνη που κυριαρχεί στο σπίτι, από τη στιγμή που το περιποιείται περισσότερο ίσως/ή μόνο εκείνη καθώς και τα παιδιά, δεν σημαίνει πως πρέπει να μιλάει και να φέρεται με τον ίδιο τρόπο και τόνο με τα παιδιά της. Αν κάτι που κάνει την ενοχλεί οφείλει να το συζητήσει μαζί του και όχι να τον μαλώσει λες και είναι παιδί. Η δεύτερη αντιμετώπιση σίγουρα μεγαλώνει το κενό και δίνει στη σύζυγο έναν ρόλο ανώτερο τον οποίο δεν χρειάζεται να έχει.

Πιστεύετε ότι θα είναι δίπλα σας για πάντα

Πολλά ζευγάρια πιστεύουν πως μπορεί να έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους αλλά αφού μεγαλώσουν τα παιδιά θα την ξαναβρούν. Αυτή η τακτική όμως είναι λάθος. Υπάρχει ο κίνδυνος, όταν φτάσει εκείνη η ώρα να έχουν απομακρυνθεί τόσο πολύ που να νιώθουν 2 ξένοι.

Έχετε μειώσει τις σεξουαλικές επαφές

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το ζευγάρι δεν μπορεί να συγχρονιστεί σε σχέση με τη στιγμή και τη διάθεση για επαφή. Μάλιστα κάποιες φορές οι γυναίκες απορρίπτουν με άσχημο τρόπο τον σύζυγο όταν εκείνος θέλει να έρθει σε επαφή μαζί τους κάνοντας το να νιώθει άσχημα και να απομακρύνεται. Το σεξ δεν είναι το παν αλλά είναι μια ουσιαστική πράξη με την οποία δείχνει το ζευγάρι την αγάπη, τη στοργή και το πόσο ποθεί ο ένας τον άλλον.

Έχετε σταματήσει να μάχεστε να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή

Δεν έχετε τη διάθεση ούτε καν να τσακωθείτε. Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι πλέον έχετε εγκαταλείψει εντελώς την προσπάθεια.

article zeygaria

Ο/η σύντροφος σας παύει να είναι η προτεραιότητα σας

Όταν οι φίλοι, η δουλειά σας, οι συγγενείς ακόμα και ο απέναντι γείτονας σας απασχολεί περισσότερο από ότι ο/η σύζυγος σας τότε κάτι πηγαίνει πολύ στραβά και χρειάζεται, εφόσον πιστεύτε ότι ακόμα το θέλετε, να ανακτήσετε τον έλεγχο της σχέσης σας. 

Δεν κάνετε πλέον κοινές δραστηριότητες

Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω δεν θυμάστε καν την τελευταία βραδιά που βγήκατε ραντεβού. Η ρουτίνα χτυπάει αλύπητα τη σχέση και εσείς δεν κάνετε τίποτα για να την σταματήσετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι κοστοβόρο ή υπερβολικό. Μια απλή και μικρή προσπάθεια μπορεί να φτάσει πολύ μακριά στα μάτια του άλλου σας μισού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειωθεί το κενό

Εντοπίστε την βαθύτερη πληγή που το δημιουργεί 

Στο σημείο αυτό είναι καλό να το κάνετε με τη βοήθεια ενός Ειδικού Ψυχικής Υγείας, καθώς πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει σε προστριβές και ρίξιμο ευθυνών και από τις δυο πλευρές. Αναγνωρίστε τα λάθη σας, δείτε με μια άλλη ματιά αυτά που σας ενοχλούν στον σύντροφο σας και σκεφτείτε: για ποιο λόγο ο/η σύζυγος μου φέρεται έτσι; Για παράδειγμα, αν είναι διαρκώς θυμωμένος/η, μπορεί να οφείλεται ακριβώς στην κατάσταση της μεταξύς σας σχέσης.

Αντισταθείτε στη διάθεση σας να απαντήσετε με νεύρα αρνητισμό και κακή διάθεση

Τη στιγμή που θέλετε να κάνετε τα παραπάνω, σκεφτείτε τα θετικά του συζύγου σας και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας. Άλλωστε ο στόχος είναι να μειώσετε το κενό όχι να το κάνετε μεγαλύτερο.

Βρείτε χρόνο και τρόπο να επανασυνδεθείτε

Πέρα από το να βγείτε για ποτό ή φαγητό, μπορείτε να κάνετε πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μαζί. Ότι σας εκφράζει και πιστεύετε πως μπορεί να σας φέρει κοντά.

Υπενθυμίστε του πόσο μεγάλη σημασία έχει για εσάς

Θα μου πείτε ότι είναι δεδομένο. Και όμως δεν είναι! Μπορεί να είστε χρόνια παντρεμένοι και να έχετε περάσει πάρα πολλές εμπειρίες μαζί. Το να το ακούει όμως συχνά από τα χείλη σας έχει τη σημασία του και ενισχύει το αίσθημα της ένωσης. Οι πράξεις όμως έχουν και αυτές τη δική τους βαρύτητα. Μη μείνειτε μόνο στα λόγια.

Επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο ειδικό ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Φωτεινή Ι. Παπαγιάννη η θεραπεία ζεύγους: Είναι μια προσπάθεια να κατανοήσει ένας άνθρωπος τον εαυτό του και τον σύντροφό του με έναν τρόπο ειλικρινή και βαθύ. Ένα ζευγάρι έρχεται για θεραπεία συνήθως όταν το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη διάσταση και πονάει πολύ. Τα θέματα που φέρει στον θεραπευτή είναι συναισθήματα απόγνωσης και θυμού, δυσκολίες στην επικοινωνία, συγκρούσεις, διάσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και τους στόχους του καθενός, έλλειψη διάθεσης για συνεργασία, αρνητικοί τρόποι έκφρασης αναγκών (παράπονα, κριτική, έλεγχος), σεξουαλικά προβλήματα, απιστία και παρεμβολή τρίτων στη σχέση. Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για το ζευγάρι να διερευνήσει τα θέματα που το ίδιο επιθυμεί, πριν αυτά κλιμακωθούν και γίνουν κρίση ή αδιέξοδο. Αποκτώντας μια πιο συναισθηματική οπτική για την πραγματικότητα της σχέσης, μέσα πάντα από τη διαφορετικότητα του καθενός, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη από κοινού, μπορεί να γίνει η μετακίνηση σε νέους ρόλους, να βρεθούν νέες λύσεις και δυνατότητες σε παλιά προβλήματα, να επιφέρουν αλλαγές και να πάρουν αποφάσεις. Μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν μαζί ή να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους, αφού, όμως, πρώτα προσδιορίσουν εκ νέου τις βασικές τους αξίες, τις ελπίδες και τα αποθέματά τους, με ρεαλισμό και ευαισθησία, ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά. Η αξία της θεραπείας είναι μεγάλη και στις δύο περιπτώσεις.

Για να μην σας αντιπροσωπεύει η φράση της ηθοποιού  Joan Collins: «Πιστεύω πολύ στον γάμο, ήδη έχω παντρευτεί τρεις φορές» και να μπορέσετε να ευτυχίσετε με την πρώτη θα είναι καλό να ανοίξετε τα αφτιά σας, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του άλλου σας μισού και να κλείσετε το κενό που υπάρχει, ώστε στο τέλος να μην πέσετε μέσα.

Melapus Team 

logo 2

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σχέση σας; Βρείτε τον ειδικό ψυχικής υγείας που σας ταιριάζει ΕΔΩ μέσα από τη Melapus. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: