Έχουν βάση οι καθημερινές μας ανησυχίες; Οι ειδικοί απαντούν

23 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι συνηθισμένο όλοι να ανησυχούμε για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, την εργασία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και γενικότερα τη ζωή μας. Πολλές φορές μάλιστα το να ανησυχούμε για τα παραπάνω μας βοηθά στο να παίρνουμε καλύτερες και πιο προσεχτικές αποφάσεις.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων που ξεφεύγουν από την απλή καθημερινή ανησυχία και πάνε σε ένα άλλο επίπεδο, όπου το άγχος του τι θα συμβεί καταλαμβάνει σιγά-σιγά όλη τους τη ζωή. Αν η ανησυχία σας είναι καθημερινή, χωρίς βάση και δεν μπορείτε να την ελέγξετε, τότε ίσως πάσχετε Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή.

Τι εννοούμε με τη λέξη ανησυχία;

Όταν κάποιος αισθάνεται έντονο άγχος για κάποια κατάσταση ή γεγονός. Όλοι επηρεαζόμαστε σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό από το άγχος και ανησυχούμε για κάτι.

Όμως έχουν οι ανησυχίες μας πραγματικά βάση;

Σίγουρα θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι πολύ σπάνια γίνονται πραγματικά όλα τα πράγματα που μπορεί να μας ανησυχούν, να μας τρομάζουν ή να μας αγχώνουν. Μια πρόσφατη έρευνα μελέτησε ακριβώς αυτό και τα αποτελέσματα της παρουσιάζουν πραγματικό ενδιαφέρον.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Penn State, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν τις ανησυχίες τους καθημερινά για 10 ημέρες. Το παράδοξο και παράλληλα ενδιαφέρον της έρευνας είναι πως οι συμμετέχοντες έπασχαν από Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή. Κάθε απόγευμα διάβαζαν τη λίστα που είχαν φτιάξει προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι ανησυχίες τους είχαν γίνει πραγματικότητα. Σκέψεις (συνήθως 3-4 την ημέρα) για καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν σε διάστημα 30 ημερών, όπως να κοπεί κάποιος στις εξετάσεις του πανεπιστημίου, να πάρει τα αποτελέσματα των ιατρικών του εξετάσεων και να διαγνωστεί με καρκίνο ή να χάσει τη ζωή του σε ατύχημα ήταν κάποιες από τις απαντήσεις.

ARTICLE ANHSYXIA

Τα αποτελέσματα της έρευνας...

Είναι πραγματικά εντυπωσιακά καθώς σε συντριπτικό ποσοστό 91% καμία από τις ανησυχίες που δημιουργούσε έντονο άγχος στους συμμετέχοντες δεν έγινε πραγματικότητα. Ακόμα και στο υπολειπόμενο ποσοστό του 9% των ανησυχιών που τελικά συνέβησαν στα αλήθεια, το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο θα περίμενε κανείς.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν περίτρανα πως οι ανησυχίες μας στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία βάση. Ουσιαστικά εξαπατούν το μυαλό μας και το επιβαρύνουν άδικα με περιττή πληροφορία χωρίς νόημα...

Μια πάγια δικαιολογία των ατόμων που πάσχουν από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή είναι πως η ανησυχία που νιώθουν τους κάνει πιο προσεκτικούς και έτσι αποφεύγουν καταστάσεις που μπορεί να έχουν δυσάρεστες ή και επικίνδυνες εκφάνσεις στη ζωή τους με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ασφαλείς. Έτσι στο μυαλό τους οι ανησυχίες τους έχουν αξία.

Αν λάβουμε υπόψιν τα αποτελέσματα της έρευνας, η παραπάνω παραδοχή γκρεμίζεται ολοκληρωτικά. Βέβαια, η προαναφερόμενη έρευνα ήταν μικρή και οι συμμετέχοντες λίγοι. Τα ευρήματα της όμως είναι μια καλή αρχή, ώστε το ζήτημα να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον με στόχο όλοι μας αλλά και περισσότερο οι συνάνθρωποι μας που πάσχουν από ΓΑΔ, να μειώσουμε τη σημασία που δίνουμε σε όσα μας ανησυχούν και μας αγχώνουν. Έτσι θα χαρούμε περισσότερο τη ζωή και θα νιώσουμε απελευθερωμένοι. 

Melapus Team

logo 2

Ανησυχείτε υπερβολικά για τα πάντα; Μπείτε ΕΔΩ και αναζητήστε τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας που σας ταιριάζει μέσα από τη Melapus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: