Ποιο είδος ψυχοθεραπείας ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση μου;

25 Σεπτεμβρίου 2019

Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία που βοηθά στη διαχείριση ψυχολογικών ή συναισθηματικών προβλημάτων αλλά και κάποιων ψυχιατρικών διαταραχών. Στοχεύει στο να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση των βαθύτερων συναισθημάτων του ανθρώπου που μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται άγχος ή κατάθλιψη. Αυτό τον βοηθά στην διαχείριση της ζωής του με έναν πιο εποικοδομητικό και προσαρμοστικό τρόπο.

Η ψυχοθεραπεία συμβάλλει θετικά σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, τα οικογενειακά ζητήματα ή τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση του ζευγαριού.

 

article psychotherapy

 

Πότε πρέπει να σκεφτώ την Ψυχοθεραπεία;

Αν νιώθετε:

  • Αβοήθητος/η, έντονο αίσθημα θλίψης και ματαίωση.
  • Πως τα προβλήματα χειροτερεύουν παρά τις προσπάθειες σας.
  • Πως έχετε χάσει τη διάθεση για εργασία και κοινωνική ζωή.
  • Πως έχετε μεγάλη ανησυχία για το μέλλον και δεν βλέπετε καθόλου θετικά τις εξελίξεις, ενώ το μυαλό σας διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις.
  • Πως η συμπεριφορά σας έχει αλλάξει. Πίνετε υπερβολικά, κάνετε χρήση ουσιών ή έχετε αυξημένα νεύρα και επιθετικότητα.

Πόσα είδη ψυχοθεραπείας υπάρχουν;

Ψυχανάλυση

Πολλές φορές συγχέεται με την ψυχοθεραπεία αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό, ενώ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο που επηρεάζουν τα βιώματα της παιδικής ηλικίας τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Το άτομο που κάνει Ψυχανάλυση, ξαμπλώνει σε έναν καναπέ χωρίς να βλέπει τον Ειδικό και μιλάει για ότι τον απασχολεί. Η μη οπτική επαφή δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να πει όσα τον απασχολούν χωρίς να ντρέπεται και στον ειδικό να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός γίνεται.  

Διάρκεια θεραπείας: 2-5 χρόνια με 4-5 συνεδρίες την εβδομάδα. Διάρκεια συνεδρίας 60’.

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Αυτό το είδος ψυχοθεραπείας  στοχεύει στο πως θα γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση συγκεκριμένων συμπεριφορών που καθιστούν το άτομο μη λειτουργικό, στο παρόν. Σε συνδυασμό, όπου και όποτε χρειάζεται, μαζί με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε άτομα που παρουσιάζουν θέματα στην καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα μέσα σε αυτή.

Διάρκεια θεραπείας: χαρακτηρίζεται από σύντομη διάρκεια, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν λίγοι μήνες. Στη συγκεκριμένη θεραπεία, η δουλειά του θεραπεύομενου δεν σταματάει στο γραφείο του ειδικού αλλά συνεχίζεται και στο σπίτι του, με συγκεκριμένες τεχνικές.

Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία

Ουσιαστικά πρόκειται για μια θεραπεία με στοιχεία των 2 παραπάνω, δηλαδή της Γνωσιακής και της Ψυχαναλυτικής. Το άτομο αναγνωρίζει τις συμπεριφορές του, την προέλευση τους και μπαίνει σε μια διαδικασία εκπαίδευσης, ώστε να μην τις επαναλάβει. Η συγκεκριμένη θεραπεία δίνει στο άτομο την ευθύνη των αλλαγών της ζωής του.

Διάρκεια θεραπείας: είναι σύντομη, συνήθως μέχρι 24 συνεδρίες.

Συστημική Ψυχοθεραπεία

Αφορά άτομα που δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν επαρκώς στο πλαίσιο που τους περιβάλει, είτε αυτό είναι η οικογένεια είτε η δουλειά είτε το φιλικό περιβάλλον είτε το ταίρι τους μέσα σε μια σχέση. Όταν αυτό συμβαίνει όλα τα μέλη του περιβάλλοντος αυτού επηρεάζονται κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα με κίνδυνο το άτομο να αποβληθεί από τη στιγμή που αδυνατεί να προσαρμοστεί και να είναι παραγωγικό.

Διάρκεια θεραπείας: αναλόγως την περίπτωση καθώς έχει εφαρμογή σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις. Μπορεί να είναι και ομαδική, δηλαδή σε περίπτωση που αφορά οικογένεια τότε όλα τα μέλη της πρέπει να είναι παρόντα στις συνεδρίες και η συνεδρία διαρκεί 1 ώρα και 30’.

Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Βασίζεται στην πεποίθηση πως ο άνθρωπος γεννιέται μόνος και πως αυτό ακριβώς το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να λειτουργήσει θετικά και όχι μόνο αρνητικά, αν συνδεθεί με αυτό της ελευθερίας. Είμαστε μόνοι αλλά παράλληλα και ελεύθεροι να επιλέξουμε τις αξίες και τα νοήματα εκείνα με βάση τα οποία θα ζήσουμε τη ζωή μας.  Οι επιλογές είναι δικές μας όπως και οι συνέπειες που μπορεί να επέλθουν μετά.

Διάρκεια θεραπείας: ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση και η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου πενηντάλεπτη.

Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία

Η δημιουργός Marsha Linehan εισήγαγε τη συγκεκριμένη ψυχοθεραπεία σε άτομα με Οριακή Διαταραχή της Προσωπικότητας, με αυξημένο αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοτραυματικές συμπεριφορές. H συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ισορροπήσουν ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τους κόσμο. Πρωτίστως, δίνεται έμφαση στο να πάψει το άτομο να αποτελεί κίνδυνο στον εαυτό του και στους άλλους.

Διάρκεια θεραπείας: ανάλογα με την κατάσταση του θεραπεύομενου, ειδικά στις περιπτώσεις που κάνει κρίσεις τότε ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι ο ιδανικός.

Προσωποκεντρική Θεραπεία

Η συγκεκριμένη ψυχοθεραπεία προσπαθεί να ενώσει τις δυο μεγάλες ανάγκες του ατόμου, την αυτοπραγμάτωση και την αυτό-αποδοχή και αυτο-εκτίμηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη θεραπεία, η αυτοπραγμάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθά το άτομο να οδεύσει προς 3 κατευθύνσεις: τη διατήρηση, την ενίσχυση και τη διαφοροποίησή. Το «εγώ και το «εμένα» ακολουθούν και συνθέτουν ακόμα μια σημαντική έννοια αυτή της αυτό-εικόνας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πελάτης και οι ανάγκες του.

Σε αυτή την προσέγγιση η σχέση  θεραπευτή και θεραπεύμενου είναι στο επίκεντρο και είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέσα από τη θεραπεία, το άτομο βρίσκει την ισορροπία του αλλάζοντας το περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται. Το κάνει πιο ασφαλές, ενώ αναζητά την κατανόηση και την αποδοχή.

Διάρκεια θεραπείας: και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι συγκεκριμένη.

Διαπροσωπική Ψυχοθεραπεία

Εστιάζει στην ικανότητα του ατόμου να δημιουργήσει και να διατηρήσει διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή του με την ύπαρξη τους ή μη. Μπορεί να είναι και ατομική και έχει και εφαρμογή και σε περιπτώσεις ζευγαριών.

Διάρκεια θεραπείας: δεν ξεπερνά τις 16 εβδομάδες, αναλόγως την περίπτωση. Αρχικά, σε ένα πρώτο στάδιο δίνεται έμφαση στη διαχείριση της κρίσης που υπάρχει μεταξύ του ατόμου με όσους το περιβάλλουν (γονείς, σύζυγος κλπ). Έπειτα, η στόχευση επικεντρώνεται στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και της συμπεριφοράς του ατόμου μέσα σε αυτές.

 

article psychotherapeia

 

Θεραπεία Gestalt

Η σκέψη, το συναίσθημα και η πράξη είναι το επίκεντρο της θεραπείας Gestalt και αντιμετωπίζονται σαν σύνολο και όχι ξεχωριστά. Οι συζητήσεις περιορίζονται στο παρόν, ενώ οι συμπεριφορές αποδομούνται με το άτομο να μπορεί να δει πως αντιλαμβάνεται το ίδιο τον εαυτό του και πως οι γύρω του. Έτσι οδηγείται στο να αποδεχθεί τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι.

Θεραπεία σχημάτων

Εφαρμόζεται κυρίως σε περιστατικά βαριάς κατάθλιψης, σε άτομα με διαταραχές προσωπικότητας καθώς και σε άλλες περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων και διαταραχών. Η ψυχοθεραπευτική τεχνική είναι ένας συνδυασμός της Γνωσιακής, της Ψυχανάλυσης και της Ψυχοθεραπείας τύπου Gestalt. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα βιώματα της παιδικής ηλικίας και πως αυτά ορίζουν τη σσυμπεριφορά του ατόμου στο υπόλοιπο της ζωής του.

Δραματοθεραπεία

Συναισθήματα που δεν μπορούν εύκολα να ειπωθούν ρέουν μέσα από την δραματική τέχνη και τους ρόλους. Το άτομο μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, φεύγει από την κοινή αντίληψη του εαυτού του και απελευθερώνεται με στόχο να βγάλει από μέσα του αυτά που αισθάνεται.

Διάρκεια θεραπείας: Η διάρκεια ποικίλει καθώς εφαρμόζονται διαφορετικά μοντέλα από τους διάφορους θεραπευτές, ενώ υπάρχουν ανοιχτές και κλειστές ομάδες.

Συνθετική Ψυχοθεραπεία

Έχει στοιχεία από όλες όσες αναφέρθηκαν παραπάνω, ενώ ο θεραπευτής, ανάλογα με την περίπτωση διαμορφώνει εκείνος το ατομικό μοντέλο το οποίο θα ακολουθηθεί. Η συγκεκριμένη θεραπεία, μπορεί να καλύψει άτομα με σοβαρά αλλά και με καθημερινά προβλήματα, όπως το άγχος της καθημερινότητας, οι διαπροσωπικές σχέσεις κλπ.

Κάνω Ψυχοθεραπεία: τι προσδοκίες να έχω;

Η Ψυχοθεραπεία δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το άτομο μοιράζεται με έναν άγνωστο πολύ σημαντικά πράγματα της ζωής του, προβλήματα που τον απασχολούν, μυστικά και άλλες άγνωστες πτυχές του, θυμάται ξανά αρνητικά περιστατικά της ζωής και τα αναλύει προκειμένου να τα αποδομήσει και να τα καταλάβει με στόχο να τα αφήσει πίσω του και να προχωρήσει.

Είναι ΟΜΩΣ μια διαδικασία που μπορεί να αλλάξει τη καθημερινότητα του ανθρώπου και τον τρόπο που σκέφτεται για τον εαυτό του αλλά και τους άλλους και να τον βοηθήσει να ανακαλύψει νέους τρόπους διαχείρισης των θεμάτων που τον απασχολούν με στόχο μια καλύτερη ζωή.

Melapus Team

logo 2

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε Ψυχοθεραπεία; Μπείτε στη Melapus και αναζητήστε ΕΔΩ τον ιδανικό ειδικό Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: