Η επένδυση στην Ψυχική Υγεία είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

09 Οκτωβρίου 2019

Η ψυχική υγεία ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα θέμα ταμπού στη χώρα μας και όχι μόνο, το οποίο όμως αναθεωρήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με φοβερή ψυχολογική και συναισθηματική πίεση που σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς οδήγησε και σε μη αναστρέψιμα γεγονότα. Ακόμα και τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, πολλοί άνθρωποι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία χωρίς όμως να αναζητήσουν βοήθεια και κυρίως εξαιτίας του στίγματος.

Διανύοντας το 2020, παρ’ όλες τις αρκετές αξιόλογες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα, υπάρχει κόσμος που υποφέρει και δεν πάει στον ειδικό για να μην χαρακτηριστεί «τρελός».

Σου φαίνεται τρελό;

 • Τρελό είναι να έχεις αγχώδη διαταραχή και να ζεις με ένα συνεχές ανεξέλεγκτο άγχος που να σε εμποδίζει να δουλέψεις σωστά, να κοινωνικοποιηθείς και να χαρείς τη ζωή... γιατί πιστεύεις ότι «το έχεις» και ότι δεν χρειάζεσαι βοήθεια!
 • Τρελό είναι να παθαίνεις κρίσεις πανικού και να νομίζεις ότι είναι φυσιολογικό...
 • Τρελό είναι να συνειδητοποιείς ότι βυθίζεσαι στην κατάθλιψη (στα πρώιμα στάδια) και να εξακολουθείς να αρνείσαι να δεις έναν ειδικό γιατί κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει.
 •  Τρελό είναι να νιώθεις μόνος/μόνη, να μην στεριώνεις σχέση ή όλες οι σχέσεις σου να χαλάνε μαγικά και να πιστεύεις ότι φταίνε μόνο οι άλλοι και ότι εσύ δεν χρειάζεται να το δουλέψεις!
 •  Τρελό είναι να περνάς μία τραυματική εμπειρία (απώλεια, χωρισμό, αρρώστια κ.α.) και να νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις καλύτερα μόνος/η σου απ’ ότι να μιλήσεις σε κάποιον που μπορεί να σε υποστηρίξει. Και όχι δεν είναι οι φίλοι σου ειδικοί ...επιστημονικά αποδεδειγμένα!
 •  Τρελό είναι ένας δικός σου άνθρωπος – που αγαπάς και θέλεις να είναι καλά -  να περνάει δύσκολα και να μην τον ενθαρρύνεις ή ακόμα και να τον αποτρέπεις από το να ζητήσει βοήθεια γιατί ντρέπεσαι για αυτόν/ήν!

Και πόσα πιο σοβαρά «τρελά» συμβαίνουν ακόμα και καταστρέφουν ολόκληρες ζωές...

Το στίγμα, ο φόβος και η ελλιπής ενημέρωση συνθέτουν ένα τοπίο τρόμου και μη πρόσβασης σε θεραπεία, σε μια εποχή όπου ο Ψυχολόγος, ο Ψυχίατρος και ο Παιδοψυχίατρος είναι μόλις ένα "κλικ" μακριά και πραγματικά δεν θα έπρεπε κανείς να νιώθει ότι η επίσκεψη σε αυτόν διαφέρει από το να πάει στο γιατρό γιατί τον πονάει το στομάχι του.

Για να καταλάβεις το μέγεθος και πόσο σημαντικό είναι η μέριμνα της ψυχικής υγείας:

Πρόσφατη μελέτη έδειξε την μεγάλη αύξηση στην εμφάνιση τουλάχιστον ενός επεισοδίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής, ενώ στον γενικότερο πληθυσμό η αύξηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή:

Το 2008 το ποσοστό ήταν 3,3%, ενώ το 2013 αυξήθηκε στο 12,3%.

Επιπλέον, το 6% του πληθυσμού της Ελλάδας υποφέρει από κρίσεις πανικού, ένα ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί όσο περνούν τα χρόνια κατά 30% από τη στιγμή που το περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται δεν βελτιώνεται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ακριβής αριθμός των αυτοκτονιών παγκοσμίως είναι αδύνατον να υπολογιστεί, αφού πολλοί συγγενείς αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο θάνατος ενός δικού τους ανθρώπου προήλθε από αυτοκτονία.

Τέλος, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις (ανεργία, οικονομικές δυσκολίες, άγχος κ.α.), η έννοια της συντροφικότητας και της οικογένειας έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές που έχουν προκαλέσει ανασφάλεια και συναισθηματικά κενά, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Τα προβλήματα σχέσεων πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν αφού καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψυχικής ενέργειας και μπορεί να φέρουν βαθιά θλίψη και οδύνη.

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζεις τη ψυχική σου υγεία και να ενημερώνεσαι:

 • Γιατί το να προσέχεις την ψυχική σου υγεία έχει ευεργετικές συνέπειες και στη σωματική σου υγεία.
 • Η ποιότητα ζωής σου θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση για τους στόχους σου.
 • Γιατί θα αυξηθεί η παραγωγικότητα σου σε όλους τους τομείς, με άμεσα οικονομικά οφέλη.
 • Γιατί η σχέση σου με τον/την σύντροφο και τα παιδιά σου θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Επιπλέον, με το να διαχειριστείς κάποιο ψυχολογικό θέμα, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου συνδρόμου στα παιδιά σου στο μέλλον.
 • Γιατί θα μειώσεις τα επίπεδα επιθετικότητας (π.χ. λόγω άγχους) που μπορεί να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα θυμού και βίας με απρόβλεπτες συνέπειες.
 • Γιατί ένα βήμα προς την ψυχική υγεία μεταφράζεται σε πολλά θετικά βήματα προς μια πιο ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή.

Και ναι! Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού θα χρειαστεί να μοιραστείς με έναν άγνωστο πολύ σημαντικά πράγματα της ζωής σου, προβλήματα που σε απασχολούν, να αποκαλύψεις μυστικά και να αναλύσεις άγνωστες πτυχές σου που δεν σου είναι εύκολο. Αλλά θα το κάνεις! Γιατί αυτός ο «άγνωστος» ξέρει και θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα για να σε κάνει πιο δυνατό/ή έτσι ώστε να ξυπνήσεις τον υπερήρωα μέσα σου και να ζήσεις το σήμερα και το αύριο όσο καλύτερα γίνεται πατώντας γερά στα δικά σου πόδια!

Και μπορεί να το διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο και να λες από μέσα σου «Ευτυχώς που εγώ είμαι καλά...» και καλά κάνεις αν είναι έτσι, αλλά οφείλεις να ενημερωθείς και να ξέρεις αν χτυπήσει. Και όχι μόνο για σένα, αλλά και για όσους αγαπάς και νοιάζεσαι! Αξίζει!

Melapus Team 

logo 2

 

Αναζητάς έναν πιστοποιημένο ειδικό ψυχικής υγείας; Θέλεις να νιώσεις ασφαλής και να κάνεις τη συνεδρία σου είτε στο ιατρείο/γραφείο του ειδικού είτε διαδικτυακά διατηρώντας την ανωνυμία σου; Μπες ΕΔΩ και βρες μέσα από τη Melapus τον ειδικό που σου αξίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: