Ποια είναι τα 10 γεγονότα που δημιουργούν το μεγαλύτερο στρες στον άνθρωπο;

15 Οκτωβρίου 2019

Πολλοί άνθρωποι όταν νιώθουν στρες πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να το ξεπεράσουν. Τα συναισθήματα που το ακολουθούν αρκετές φορές κατακλύζουν τη ζωή τους και είναι τόσο έντονα που νομίζουν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να μειωθούν και να είναι διαχειρίσιμα.

Τι είναι όμως το στρες;

Το στρες μπορεί να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε ένα παροδικό γεγονός αλλά ενδέχεται να εξελιχθεί και σε κάτι χρόνιο. Το χρόνιο στρες σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και στην κατάθλιψη.

Και ποια είναι η διαφορά του με το άγχος;

Η διαφορά του άγχους με το στρες είναι πως το άγχος είναι ένα βαθύ εσωτερικό συναίσθημα που συνδέεται με τον φόβο σε αντίθεση με το στρες όπου είναι ένα εξωτερικό ερέθισμα που παρενοχλεί την «ησυχία» του ανθρώπου με μια χαμηλότερη συχνότητα. Η ενόχληση που νιώθει κάποιος όταν αγχώνεται είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με το στρες (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Melapus με τίτλο: Αγχώδεις Διαταραχές: όταν το άγχος καταλαμβάνει τη ζωή μας).

Ποια είναι τα 10 γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου που του δημιουργούν περισσότερο στρες;

Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν αυτά είναι:

  • Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, του/της συζύγου-συντρόφου, του γονέα ή ενός εγκάρδιου φίλου.
  • Ένα διαζύγιο.
  • Ένας απροσδόκητος χωρισμός.
  • Η φυλάκιση.
  • Ο θάνατος ενός ατόμου από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.
  • Κάποια σοβαρή σωματική βλάβη ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια.
  • Ένας γάμος. Και όμως μπορεί να φαίνεται οξύμωρο καθώς όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι δυσάρεστα γεγονότα και ακολουθούνται από στενάχωρα συναισθήματα. Όμως κάθε νέα εμπειρία, αν και ευχάριστη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες.
  • Η απόλυση από την εργασία.
  • Η συμφιλίωση μεταξύ συζύγων ή μακροχρόνιων συντρόφων. Ακόμα μια έκπληξη της λίστας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο φόβος ότι μπορεί να έρθει μια καινούρια ένταση που μπορεί να οδηγήσει στο χωρισμό ανεβάζει τα επίπεδα του στρες.
  • Η συνταξιοδότηση.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά γεγονότα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα στρες στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως επίσης η παραπάνω σειρά μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

article stresogona gegonota

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες;

Κάντε συχνά διαλείμματα!

Το οικογενειακό περιβάλλον σας δημιουργεί ένταση; Μήπως εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον; Ένα μικρό, ολιγόλεπτο διάλειμμα μπορεί να σας βοηθήσει. Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο στον καθαρό αέρα, μια ζεστή κούπα τσάι ή μια λιχουδιά θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Μην στερείστε τον ύπνο και τη σωστή διατροφή!

Ένα οργανωμένο πρόγραμμα ύπνου, με βάση τις ώρες που νιώθετε ότι χρειάζεστε για να είστε ξεκούραστη/ος και ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, θα ενισχύσουν τη διάθεση σας αλλά και την άμυνα σας απέναντι στο στρες.

Αναγνωρίστε όλα όσα έχετε καταφέρει!

Οι στρεσογόνες καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα όταν μια κοπέλα έχει λάβει ένα μήνυμα από τον σύντροφο της ότι χωρίζουν, είναι λογικό την επόμενη ημέρα στη δουλειά να μην έχει καμία διάθεση να αποδώσει, ενώ ενδέχεται να βιώνει και το συναίσθημα πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλά ή πως δεν είναι άξια για τίποτα. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους αξιολογήσεις του εαυτού σας, καταγράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα και αν δεν είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε, ρωτήστε τους δικούς σας ανθρώπους να το κάνουν για εσάς. Είναι βέβαιο πως θα πάψετε να αδικείτε τόσο πολύ τον εαυτό σας.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει!

Μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας, ίσως έχετε ξεχάσει να φροντίζετε τον εαυτό σας. Βρείτε μια ασχολία η οποία θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που επιμένουν ότι δεν έχουν χρόνο για χαλάρωση... ακόμα και 5-10 λεπτά κλείσιμο των ματιών, με παράλληλη εφαρμογή τεχνικών αναπνοής μπορεί να κάνει θαύματα.

Μην κολλάτε στα μικρά πράγματα!

Καταγράψτε τις καταστάσεις που ανεβάζουν τα επίπεδα του καθημερινού σας στρες. Αλήθεια πρέπει να σας αγχώνουν τόσο;

Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Η συμβολή ενός πιστοποιημένου ειδικού στη διαχείριση του στρες είναι μια επιστημονική και σοφή επιλογή.

Όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε στο μέλλον μια από τις καταστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας είναι πως θα ζούμε καλύτερα αν μειώσουμε το στρες στη ζωή μας.

Γιατί όπως είχε πει ο Κικέρωνας:

«Μια ευτυχισμένη ζωή έχει να κάνει με τη γαλήνη του νου»

Melapus Team 

logo 2

Νιώθετε πως το στρες έχει καταλάβει για τα καλά τη ζωή σας; Νιώθετε πως δεν χαίρεστε πλέον τη ζωή; Μπείτε ΕΔΩ και βρείτε μέσα από τη Melapus τον ειδικό που θα σας βοηθήσει να αφήστε πίσω σας αυτά τα συναισθήματα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: