Έλληνες Επιστήμονες πίσω από σημαντική ανακάλυψη για τη Σχιζοφρένεια

21 Οκτωβρίου 2019

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να αποκασταστήσουν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα τη διαταραχή της εργαζόμενης μνήμης, διαταραχή που αποτελεί ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, μιας ασθένειας που απασχολεί περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Άτομα με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας και έλλειψη λειτουργικότητας σε διάφορους τομείς της ζωής τους (προσωπικές σχέσεις, εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία). Συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι παραισθήσεις στην ακοή, οι οπτικές ψευδαισθήσεις, η ασυνάρτητη και ασύνδετη ομιλία. Επίσης, ασθενείς με σχιζοφρένεια εμφανίζουν διαταραχές των συναισθημάτων, επιθετικότητα, παρανοϊκές ιδέες, έντονη εσωστρέφεια, παθητικότητα, διάσπαση προσοχής, έλλειψη κριτικής ικανότητας και γενικότερα αποδιοργάνωση του εαυτού τους (διαβάστε επίσης, Τι ακούει ένας ασθενής με ακουστικές ψευδαισθήσεις ΕΔΩ!.

Τα συμπτώματα σχιζοφρένειας μπορεί άλλοτε να εμφανίζονται κατά διαστήματα και άλλοτε να είναι συνεχώς ορατά, έχοντας και στις δύο περιπτώσεις ποσοτικές και ποιοτικές διακυμάνσεις. Γι’ αυτό, ο κλάδος της Ψυχιατρικής εντάσσει τη σχιζοφρένεια στις σοβαρότερες ψυχώσεις.

article anakalypsh

Η διαταραχή της εργαζόμενης μνήμης είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργικότητα του ατόμου, καθώς το βοηθά σε βασικές καθημερινές λειτουργίες που αφορούν συνολικά το πλαίσιο της ζωής του. Ουσιαστικά βοηθά στο να αντιληφθούμε, να επεξεργαστούμε και να αποθηκεύσουμε κάθε καθημερινή πληροφορία, όπως είναι η λίστα με τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ, οι υποχρεώσεις που έχουμε κατά την απασχόληση μας κλπ.  Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Zuckerman που πέτυχαν να αποκαταστήσουν τη συγκεκριμένη διαταραχή με επικεφαλής καθηγητές τους κ.κ. Ιωσήφ Γκόγκο και Σταύρο Λομβαρδά, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο περιοδικό “Neuron” τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μέχρι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για αρκετά συμπτώματα της σχιζοφρένειας, τα οποία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς, για τη διαταραχή της εργαζόμενης μνήμης δεν υπήρξε καμία υποσχόμενη εξέλιξη. Οι επιστήμονες έδωσαν σε πειραματόζωα ένα φάρμακο που προοριζόταν για ασθενείς που υπέφεραν από Λευχαιμία και κατάφεραν να αποκαταστήσουν την εργαζόμενη μνήμη τους.

Η έρευνα έχει μέλλον ακόμα, όμως η αποκατάσταση της συγκεκριμένης διαταραχής σε άτομα με σχιζοφρένεια τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο που θα βελτιώσει την καθημερινή τους λειτουργικότητα. Μάλιστα δε μιλάμε για απλή καλυτέρευση αλλά για θεαματικά αποτελέσματα, πράγμα που δημιουργεί ελπίδα και εξαιρετικά αυξημένες προσδοκίες στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια και στα μέλη των οικογενειών τους.

Melapus Team

logo 2

Μπείτε στη Melapus και βρείτε τον Ειδικό Ψυχικής Υγείας που σας ταιριάζει Εύκολα, Γρήγορα και με Ασφάλεια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: