"Δεν είμαι καλά αλλά δεν θέλω να πάω σε Ψυχολόγο γιατί..."

07 Νοεμβρίου 2019

Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να λέει για ένα μέλος της οικογένειας του, φίλο ή έναν συνάδελφο του ότι «περνάει δύσκολα», «δε νιώθει καλά ψυχολογικά», «δεν θέλει να πάει στον Ψυχολόγο γιατί δεν πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει πραγματικά» κ.α.  Σίγουρα πολλές.

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι που κάποιος/κάποια αποφεύγει να καθίσει στην καρέκλα του Ψυχιάτρου/Ψυχολόγου;

«Θα νομίζουν ότι τρελάθηκα»

Ίσως ο κυριότερος λόγος. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και θάρρος να διαχειριστούμε συναισθήματα που μας έχουν προκαλέσει πόνο και τραύματα και να ξεφύγουμε από τα "ψυχικά σημάδια" που μας έχουν αφήσει.  

«Προτιμώ να μιλάω στους φίλους μου»

Σίγουρα δεν είναι καθόλου κακό να μιλάτε στους φίλους ή στην οικογένεια σας και να βρίσκετε την υποστήριξη και την αγάπη, όταν βιώνετε δύσκολες στιγμές. Όμως η σχέση μεταξύ θεραπεύομενου και θεραπευτή είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο παρέχει επιστημονική υποστήριξη, αλλά βοηθά το άτομο, μέσα από τις προκλήσεις τις ψυχοθεραπείας, να γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό του. Επιπλέον, ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος είτε αυτό αφορά τη σχέση σας, την οικογένεια σας ή κάτι άλλο.

«Κοστίζει. Έχω οικογένεια και δεν μπορώ να ξοδέψω χρήματα για εμένα»

Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης είναι μια δικαιολογία συχνή και πολλές φορές πραγματική. Όμως σκεφτείτε το πόσο θα αλλάξει τη ζωή σας και πόσο θετικά θα επηρεάσει και την λειτουργικότητα της οικογένειας σας.

ARTICLE

«Το χωριό είναι μικρό. Μπορεί η Ψυχολόγος να με σχολιάσει και όλοι να μάθουν αυτό που μου συμβαίνει»

Οι Ψυχολόγοι, οι Ψυχίατροι και Παιδοψυχίατροι δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο και δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν τίποτα που αφορά τη ζωή και τη ταυτότητα του ασθενή και των οικείων του, ούτε καν στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Ακόμα και αν η εχεμύθεια δεν έχει ζητηθεί από τον θεραπεύομενο, ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι υποχρεωμένος να την τηρήσει.

Αν όμως για άλλους λόγους δεν θέλετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό που βρίσκεται κοντά σας, η τεχνολογία μπορεί να φέρει στην οθόνη του υπολογιστή σας, μέσω της διαδικτυακής συνεδρίας με βίντεο κλήση, τον ειδικό της επιλογής σας είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό (www.melapus.com).

«Είναι ένας άγνωστος. Πως θα εμπιστευτώ το πρόβλημα μου σε έναν άνθρωπο που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου;»

Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αυτό το συναίσθημα όμως θα φύγει μετά την πρώτη συνεδρία. Ο ειδικός, μέσα από την θεραπευτική διαδικασία και τη χρήση ειδικών θεραπευτικών τεχνικών, μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά και επιστημονικά και αφού το κατανοήσετε θα μετατραπεί στον πιο δικό σας άνθρωπο. 

«Δε νομίζω πως το να μιλήσω για όσα μου συμβαίνουν θα μου δώσει λύση. Ίσως τα μεγεθύνω ακόμα περισσότερο στο μυαλό μου και γίνω ακόμα χειρότερα»

Αντιθέτως το να μιλήσετε για τις δυσκολίες και διάφορα θέματα που σας απασχολούν με έναν άνθρωπο που δεν θα σας ασκήσει κριτική και θα είναι επιστημονικά αντικειμενικός, θα βοηθήσει πολύ στο να τα ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας και να τα διαχειριστείτε στη πορεία. Η Ψυχοθεραπεία άλλωστε είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο, δεν δίνει απλά την ώθηση να εκφράσει κάποιος όσα τον απασχολούν, τον φοβίζουν ή τον βασανίζουν, αλλά τον βοηθά να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης.

«Πήγα μια φορά σε Ψυχολόγο και δεν μου άρεσε»

Το να βρεθεί ο ιδανικός ειδικός μπορεί να μην είναι τόσο απλό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος Ψυχολόγος ή Ψυχίατρος δεν θα σας βοηθήσει. Οι ειδικοί Ψυχικής υγείας είναι όπως ακριβώς όπως όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Αλήθεια, αν σας χαλούσε για π.χ. το αυτοκίνητο, και κάποιος μηχανικός δεν κατάφερνε να σας το φτιάξει, θα το αφήνατε χωρίς επισκευή; Γιατί να κάνετε κάτι τέτοιο με τη ψυχική σας υγεία;

Σίγουρα το να κάνετε το βήμα προς την αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όμως, εφόσον το κάνετε σίγουρα θα ανταμειφθείτε μέσα από τη σκληρή δουλειά με τον εαυτό σας. 

Melapus Team 

logo 2

Βρείτε τον ιδανικό ειδικό ψυχικής υγείας για εσάς μέσα από τη Melapus. Ψυχίατροι και πιστοποιημένοι Ψυχολόγοι, είναι ΕΔΩ για να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τον πραγματικό εαυτό σας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: