Mελέτη αλλάζει τα δεδομένα σε διαταραχή ιδεοψυχαναγκαστικού φάσματος

20 Νοεμβρίου 2019

ΑΓΧΟΣ: μια λέξη που όλοι λίγο έως πολύ χρησιμοποιούμε καθημερινά. Προέρχεται από τη λέξη «άγχω» που είναι το σφίξιμο στο λαιμό. Είναι ένα συναίσθημα γνωστό που όλοι έχουμε βιώσει, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, ενώ μπορεί να φτάσει στο σημείο να εξουσιάζει κάθε πτυχή της ζωής και δραστηριότητας. Από αποτελέσματα ερευνών έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως 1 στους 5 ανθρώπους θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια Διαταραχή Άγχους. Οι συγκεκριμένες διαταραχές χωρίζονται σε πρωτοπαθείς (κρίση πανικού, φοβίες μετατραυματικού στρες κ.α.) και δευτεροπαθείς (αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής νόσου), όμως κάποιες φορές μπορεί να μην είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.  

Τα πρώτα σημάδια του άγχους:

Οι διαταραχές του άγχους επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ηρεμία μας, μέσα από αυτά τα πρώτα γενικά συμπτώματα:

  • Υπερβολική ανησυχία: που σημαίνει πως η ανησυχία μας είναι υπέρμετρη σε σχέση με το θέμα που μας απασχολεί.
  • Υπερβολική εγρήγορση: όταν ένας κίνδυνος είναι πραγματικός αυτή η αντίδραση είναι χρήσιμη, όταν όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται τότε είναι φοβερά κουραστική.
  • Κούραση: ακόμα και μετά από μια απλή, καθημερινή και εύκολη δραστηριότητα.
  • Διάσπαση προσοχής: κάτι που επηρεάζει σημαντικά τον τομέα της δουλειάς και του σχολείου, στην περίπτωση των παιδιών.
  • Έντονος εκνευρισμός: ειδικά όταν ένα άτομο βρίσκεται στη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου.
  • Πεσμένη διάθεση για κοινωνικές δραστηριότητες: σχετίζεται άμεσα με το κοινωνικό άγχος.
  • Διαταραχές στον ύπνο: όπως η αϋπνία.

Διαβάστε περισσότερα για τις Διαταραχές Άγχους ΕΔΩ 

Σε πανεπιστήμιο της Γιούτα πραγματοποιήθηκε μια νέα μελέτη η οποία ρίχνει φως σε μια από τις αγχώδεις διαταραχές, που έχει μείνει ανεξιχνίαστη αυτή της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής. Συγκεκριμένα, μετά από πειράματα σε ποντίκια, ανακαλύφθηκε μια νέα σειρά κυττάρων του εγκεφάλου της σειράς Hoxb8, κύτταρα που συνδέονται με την εμφάνιση της τριχοτιλλομανίας, η οποία εντάσσεται στο φάσμα της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής. Τα ποντίκια με απενεργοποιημένα μικρογλοία σειράς Hoxb8, παρατηρήθηκε από τους επιστήμονες, ότι καθάριζαν σε υπερβολικό βαθμό το σώμα τους, συμπεριφορά που παρατηρείται στην τριχοτιλλομανία.  Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της συγκεκριμένης ανακάλυψης είναι πως τα θηλυκά ποντίκια λόγω των ορμονών είχαν περισσότερο άγχος και παρουσίαζαν εντονότερα συμπτώματα ΙΨΔ σε σύγκριση με τα αρσενικά.

ARTICLE

Τι είναι η τριχοτιλλομανία;

Όταν μιλάμε για τριχοτιλλομανία, αναφερόμαστε σε επαναλαμβανόμενο τράβηγμα τριχών από τα μαλλιά, τις βλεφαρίδες, τα χέρια, τα φρύδια ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Εντάσσεται στο ιδεοψυχαναγκαστικό φάσμα και συγκεκριμένα στις διαταραχές ελέγχου και παρορμήσεων.

Το άτομο τραβάει τις τρίχες του άλλες φορές ασυνείδητα και άλλες συνειδητά. Για παράδειγμα εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά, όταν αισθάνεται πλήξη και αναζητά αντικείμενο απασχόλησης ή όταν ασχολείται χαλαρά με κάτι (διάβασμα, τηλεόραση, ομιλία στο τηλέφωνο) ή όταν νιώθει δυσφορία και έντονο στρες (Διαβάστε περισσότερα για την τριχοτιλλομανία ΕΔΩ).

Τι αντίκτυπο έχει αυτή η ανακάλυψη στους ανθρώπους;

Το άγχος δεν είναι μια απλή υπόθεση για όσους το βιώνουν. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι έντονες και μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλα τα πεδία της κάνοντας πολλές φορές τον άνθρωπο ακόμα και μη λειτουργικό. Η σύνδεση του άγχους με δυσλειτουργικά μικρογλοία μπορεί να φέρει νέες και μεγαλύτερες εξελίξεις που θα ανακουφίσουν τα άτομα με τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή που είναι πραγματικά βασανιστική για όσους τη βιώνουν και, ενώ προσπαθούν πολλές φορές δεν καταφέρνουν να την περιορίσουν για να έχουν μια καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής.

Melapus Team 

logo 2

Πάσχετε από τριχοτιλλομανία ή από κάποια άλλη διαταραχή ιδεοψυχαναγκαστικού φάσματος; Αναζητήστε και βρείτε τον ιδανικό Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο ΕΔΩ μέσα από τη Melapus.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: