Σ' αγαπώ... Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το πω;

05 Δεκεμβρίου 2019

Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα σε μία νέα σχέση είναι η εκδήλωση των συναισθημάτων και ειδικά το πότε πρέπει ή δεν πρέπει να πούμε το πολυπόθητο «σ’ αγαπώ».

Αυτές τις δύο μικρές λέξεις που με ένα μοναδικό τρόπο μπορούν να προκαλέσουν απεριόριστη χαρά αλλά και θλίψη.

Η Helen Fisher, διάσημη ανθρωπολόγος για την έρευνα που έχει κάνει πάνω στο θέμα της χημείας της αγάπης, υπέβαλλε έναν αξιοσημειωτο αριθμό ερωτευμένων ανθρώπων να κάνει μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, αφού οι ομοιότητες  ενός ερωτευμένου ατόμου με ένα εθισμένο στα ναρκωτικά ήταν εξαιρετικά πολλές.

Συνήθως όταν μας «χτυπάει» ο έρωτας τα συναισθήματά μας μπαίνουν στο μεγεθυντικό φακό και μας κατακλύζουν.

 

Παρόλα αυτά, ο καθένας βιώνει διαφορετικά  αυτή τη κατάσταση, ανάλογα με την ηλικία, τις περιστάσεις αλλά και το παρελθόν του. Ο έρωτας μπορεί να μας χτυπήσει τη πόρτα παραπάνω από μία φόρα και πάντα θα είναι διαφορετικά -και γιατί όχι και καλύτερα;

Ακόμα και αν έχουμε ερωτευτεί στο παρελθόν, η νέα αγάπη θα είναι συναρπαστική και θα μας φέρει πρωτόγνωρα συναισθήματα, αφού σηματοδοτεί μια νέα αρχή, μια νέα περιπέτεια ανακάλυψης του συντρόφου μας αλλά και του εαυτού μας.  

Όσο συναρπαστικά και αν είναι όμως όλα αυτά τα νέα συναισθήματα δεν παύουν να μας φοβίζουν και όταν έρχεται η στιγμή που αναρωτιόμαστε αν είναι αγάπη και αν πρέπει να το εκδηλώσουμε περνάνε χίλιες δυο σκέψεις από το μυαλό μας...

Αισθάνεται το ίδιο και ο/η συντροφός μου;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να του/της το πω;

Μήπως είναι πολύ νωρίς;

Κι αν είναι απλά ενθουσιασμός;

Και μετά τι γίνεται;

 

Και πολλά ακόμη ερωτηματικά...

love1

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει μαγική συνταγή και κανείς δεν μπορεί να κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μοιραστούμε αυτό το συναίσθημα με τον/την σύντροφό μας, γιατί η κάθε σχέση δεν λειτουργεί το ίδιο.

Όπως είπε όμως και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.»

Κι επειδή είμαστε γενναίοι... 

Παρακάτω είναι μερικές ενδεικτικές συμβουλές ειδικών για το πότε να πούμε ή να μην πούμε για πρώτη φορά το «σ’ αγαπώ».

Να το πούμε όταν:

 • Είμαστε βέβαιοι για τα συναισθήματα μας. Η αγάπη χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, να γνωρίσει ο ένας τον άλλον καλύτερα, να μοιραστεί το ζευγάρι βαθύτερους προβληματισμούς και φόβους, αλλά και να δοκιμαστεί σε διάφορες καταστάσεις τόσο χαράς όσο και λύπης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να αγαπήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του συντρόφου μας – θετικά & αρνητικά- για να έχουν αξία οι δύο αυτές λέξεις.
 • Έχει περάσει κάποιο διάστημα. Φυσικά, δεν υπάρχει ο τέλειος χρόνος για να πούμε το «σ΄αγαπώ», αφού η κάθε σχέση διαφέρει. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι 3-6 μήνες είναι ένα καλό διάστημα να περιμένουμε, έτσι ώστε να δώσουμε αρκετό χρόνο για να γνωρίσουμε τον άλλον, να διατηρήσουμε τα όριά μας και να δημιουργήσουμε ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας.
 • Ο εγωισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Η αγάπη είναι αληθινή όταν νοιαζόμαστε ουσιαστικά για τον/τη σύντροφό μας. Αυτό σημαίνει ότι τα θέλω μας δεν συνδέονται με εγωιστικές προσδοκίες. Δίνουμε το χώρο και το χρόνο ο ένας στον άλλον να είναι καλά με τον εαυτό του, να ασχολείται με δραστηριότητες που τον/την ευχαριστούν και κατ’ επέκταση να νιώθει ελεύθερος/η μέσα στη σχέση. Έτσι εξελίσσεται το άτομο σαν οντότητα, αλλά και ο δεσμός μεταξύ του ζευγαριού γίνεται πιο δυνατός.
 • Το «εγώ» έχει αρχίσει γίνεται «εμείς». Είναι από τα πρώτα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το ζευγάρι αρχίζει και λειτουργεί σαν ομάδα. Οι ομάδες θέτουν κοινούς στόχους, συνεργάζονται και κάνουν μαζί σχέδια για το μέλλον. Είναι ένα από τα πιο έντονα σημάδια ότι τα πράγματα είναι σοβαρά...
 • Το ένστικτό μας λέει να προχωρησουμε. Όλοι πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας περισσότερο. Εάν πιστεύετε και αισθάνεστε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, ίσως τελικά είναι η κατάλληλη στιγμή και δεν χρειάζεται περαιτέρω αμφισβήτηση και υπερανάλυση. 
 • Είστε ο πρώτος άνθρωπος που καλεί ο/η σύντροφός σας για να μοιραστεί ένα νέο...
  Βρίσκεστε στη κορυφή της λίστας για το τι θα κάνει το Σαββατοκύριακο...
  Περιμένει πώς και πώς να δείτε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά μαζί...
  Κάνετε και εσείς το ίδιο...
  Τότε η σχέση έχει ανέβει επίπεδο (σούπερ-σχέση όπως λένε και οι ερευνητές), αφού εκτός από το ερωτικό δέσιμο έχει περάσει και στο πιο δύσκολο κομμάτι που είναι το φιλικό. Ο ένας γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του άλλου... Αυτό είναι από τις πιο ισχυρές ενδείξεις αγάπης μεταξύ του ζευγαριού.
 • Έχει γίνει η γνωριμία με τους φίλους και τους συγγενείς. Το να θέλουμε να παρουσιάσουμε τον/τη σύντροφό μας στο κοινωνικό μας περιβάλλον είναι ένα τεράστιο βήμα γιατί σημαίνει ότι βλέπουμε αυτή τη σχέση υπεύθυνα και είμαστε διατεθειμένοι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο συναισθηματικά, αφήνοντας τον/την αγαπημένο/η μας να δει κι άλλα κομμάτια του εαυτού μας.
 • Τα σημάδια δείχουν ότι είναι αμοιβαία τα αισθήματα. Η έκφραση της αγάπης όμως είναι κάτι διαφορετικό. Σίγουρα το να ακούσουμε το «κι εγώ σε αγαπώ» είναι ότι πιο όμορφο, αλλά και να μην το ακούσουμε δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, αφού δεν σημαίνει ότι ο/η συντροφός μας αισθάνεται κάτι λιγότερο. Ίσως δεν είναι έτοιμος/η ακόμα να το πει. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι οι πράξεις...Είναι εκεί για εμάς στις δύσκολες στιγμές; Νιώθουμε τη λαχτάρα του/της; Νοιάζεται ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα; Θέλει να περνάει χρόνο μαζί μας; (Πιάσατε το νόημα!)

Όπως είπε άλλωστε και ο Έμερσον: «Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει έναν τόνο θεωρίας.».

 

 • Υπάρχει εμπιστοσύνη. Είναι εύκολο να την «πατήσουμε» με κάποιον/α, αλλά η αγάπη είναι διαφορετική, αφού βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη... και η εμπιστοσύνη κερδίζεται σιγά σιγά. Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον/α που δεν γνωρίζετε άρα ουτε να τον/την αγαπάτε. Ωστόσο, τα συναισθήματα της αληθινής αγάπης αρχίζουν να εμφανίζονται καθώς χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ μας με το να θέλουμε το συμφέρον του/της συντρόφου μας, αλλά και να νιώθουμε άνετα να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μεταξύ μας.
 • Νιώθουμε ότι θα «εκραγούμε» αν δεν το πούμε! Όταν νιώθουμε κάτι βαθιά μέσα στη καρδιά μας, απλά το ξέρουμε και θέλουμε να το φωνάξουμε, να το μοιραστούμε και να βιώσουμε μαζί με τον/την σύντροφό μας αυτές τις στιγμές απόλυτης ευτυχίας. Γιατί η αγάπη είναι ευτυχία και εκφράζοντάς τη, νιώθουμε πιο δυνατοί και σίγουροι σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

love3

Να μην το πούμε:

 • Αν νιώθουμε υποχρέωση επειδή μας το είπε ο/η συντρόφός μας.
 • Όταν είμαστε σε ένταση.
 • Όταν είμαστε μεθυσμένοι.
 • Πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική πράξη.
 • Μπροστά στους γονείς του/της συντρόφου μας.
 • Για να τον/την επαινέσουμε για κάτι που έκανε.
 • Σε γάμο άλλου ζευγαριού.
 • Σε μήνυμα.
 • Αν είναι πολύ νωρίς (π.χ. στα πρώτα ραντεβού).

love3 1

Ποιος θα το πει πρώτος;

Κάποιος πρέπει να πάρει τη πρωτοβουλία! Αν είμαστε φοβισμένοι και περιμένουμε πότε θα μας πει ο/η σύντροφός μας τις δύο λεξούλες, πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι  πιθανό να έχει τον ίδιο δισταγμό μ’ εμάς, όχι επειδή δεν το αισθάνεται, αλλά επειδή θέλει να «σιγουρευτεί» αν νιώθουμε κι εμείς το ίδιο.

Όσον αφορά τις ετεροφιλικές σχέσεις, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι γυναίκες  -επειδή θεωρούνται πιο εκδηλωτικές-  θα το ομολογήσουν πρώτες, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα οι άνδρες είναι αυτοί που κανουν την πρώτη αυτή κίνηση.  Κατά μέσο όρο μάλιστα λένε το «σ’ αγαπώ» 6 εβδομάδες νωρίτερα από τις γυναίκες. Οι ειδικοί το αιτιολογούν στο οτι οι άντρες είναι πιο αυθόρμητοι, ενώ οι γυναίκες πιο προστατευτικές όσον αφορά τα συναισθήματά τους.

do you love her

Παρόλα αυτά στην εποχή μας, το φύλο δεν έχει μεγάλη σημασία για το ποιος θα το πει πρώτος, αλλά περισσότερο ο χαρακτήρας και τα βιώματα του καθενός. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο «ανοιχτοί» και άλλοι πιο «κλειστοί». Και τα δύο είναι απόλυτα αποδεκτά.

Η αγάπη μπορεί να είναι περίπλοκη και δύσκολη πολλές φορές, ειδικά αν έχετε πληγωθεί στο παρελθόν. Είναι λάθος όμως να αφήσετε το φόβο της απόρριψης ή της απογοήτευσης να σας κρατήσει μακριά από την ευτυχία.  

Επίσης, το να πείτε το «σ’ αγαπώ» στον/στην συντρόφό σας δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη υπόθεση. Ουσιαστικά λέτε: «Είσαι σημαντικός/ή για μένα, σε νοιάζομαι, είμαι δίπλα σου ότι και να γίνει, υπολογίζω σε σένα, με κάνεις ευτυχισμένο/η και κάνεις τη ζωή μου καλύτερη!»

« Η αγάπη είναι μία προσωρινή τρέλα. Εκρήγνυται όπως το ηφαίστειο και μετά καταλαγιάζει. Και όταν καταλαγιάσει πρέπει να πάρεις μία απόφαση. Πρέπει να σκεφτείς αν οι ρίζες σας έχουν γίνει τόσο δεμένες που είναι ασύλληπτο πως κάποτε ζούσατε χώρια. Γιατί αυτό είναι αγάπη. Η αγάπη δεν είναι παγερή, δεν είναι ο ενθουσιασμός, δεν είναι οι υποσχέσεις για αιώνιο πάθος. Είναι απλά η «αγάπη» που κάθε ένας από εμάς μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι την έχουμε.

Η αγάπη από μόνης της είναι αυτό που μένει όταν ο έρωτας έχει περάσει, και αυτό είναι μία τέχνη και ένα τυχαίο γεγονός. Η μητέρα σου και εγώ το είχαμε, είχαμε ρίζες που μεγάλωναν από κάτω μας και όταν όλα τα φύλλα έπεσαν από τα κλαδιά μας, ανακαλύψαμε ότι ήμασταν ένα δέντρο και όχι δύο.» -Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

love4

Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι δεν μπορείτε να διαχειρστείτε τα συναισθήματά σας, δεν χρειάζεται να αγωνίζεστε μόνοι σας. Μερικές φορές το να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό θα σας προσφέρει την εξωτερική οπτική που χρειάζεστε για  να μπορέσετε να προχωρήσετε με μεγαλύτερη σιγουριά σε ότι κάνετε.

 Ψάχνετε πιστοποιημένο Ειδικό Ψυχικής Υγείας; Θέλετε να κάνετε συνεδρία είτε από κοντά, είτε διαδικτυακά ανώνυμα και με ασφάλεια; Μπείτε στη πλατφόρμα της Melapus και κλείστε εύκολα και γρήγορα το ραντεβού σας με τον ειδικό που επιθυμείτε ΕΔΩ

Melapus Team 

logo 2

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: