Μάνα! Ένα πρόσωπο που αξίζει να γιορτάζουμε κάθε μέρα του χρόνου

07 Μαΐου 2020

Ημέρα της μητέρας 2020

Η σύλληψη!

Οι μελλοντικοί γονείς βλέποντας το θετικό αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, κατακλύζονται από συναισθήματα ενθουσιασμού, χαράς αλλά και άγχους καθώς, για όσες γίνονται για πρώτη φορά μανούλες, είναι μια εντελώς άγνωστη κατάσταση. Το σώμα και  η διάθεση αλλάζουν, το αίσθημα ευθύνης γιγαντώνεται και η ανυπομονησία για το νέο μέλος μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Το μεγαλύτερο βάρος όμως πέφτει αναπόφευκτα στις πλάτες της μητέρας. 

Η Γέννηση!

Μα πόσο ιερή και υπέρτατη στιγμή!

Μια νέα ζωή ανοίγει τα μάτια της για να αντικρίσει τον κόσμο. Είναι πραγματικά μαγεία!

«Μα μπορώ να αντέξω τόσο πόνο;». Οι γυναίκες είναι φτιαγμένες να το κάνουν. Από απλό κορμί μετατρέπονται σε αδιαπέραστο ατσάλι, προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή που κρύβουν μέσα τους και να της δώσουν ζωή. 

Ο αβάσταχτος πόνος της γέννας φέρνει την απόλυτη ευτυχία.

 

Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή των νέων γονέων για πάντα, ενώ συναισθήματα θετικά και αρνητικά, καταλαμβάνουν την ψυχή τους. Στην πλειοψηφία τους οι γονείς έχουν χαρακτηρίσει τα συναισθήματα τους μετά τη γέννα ως τα πιο δυνατά και έντονα που έχουν βιώσει σε όλη τους τη ζωή. Η γυναίκα αλλάζει και λαμβάνει την υπέρτατη ιδιότητα της μάνας.

Όλοι σπεύδουν να μιλήσουν στη μητέρα για τα ευχάριστα και ανεπανάληπτα συναισθήματα που θα νιώσει κρατώντας το παιδί της για πρώτη φορά στα χέρια της. Όμως λίγοι θα της πουν για τα αρνητικά συναισθήματα, τον φόβο (από απλούς φόβους μέχρι σύνθετους), το άγχος, τον θυμό, τον πανικό κλπ. αλλά και την υπέρτατη ενόχληση της αμφιβολίας που τριβελίζει και διαλύει το μυαλό: «Έφαγε αρκετά ή πεινάει ακόμα;», «αναπνέει», «το άλλαξα σωστά;», «μήπως πρέπει να κοιμάται περισσότερο», «γιατί κλαίει τόσο πολύ; Μήπως έκανα κάτι λάθος;».

O νέος μπαμπάς πολλές φορές μένει στο παρασκήνιο...

Όλοι επικεντρωνόμαστε στη μητέρα που έκανε αυτό το θαύμα, φιλοξένησε στην κοιλιά της το παιδί και του έδωσε πνοή. Μα και ο πατέρας όμως έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα. Λίγοι όμως μπαίνουν στη διαδικασία να τον ρωτήσουν τι νιώθει. Όλοι περιμένουν να είναι ο δυνατός και ο πιο ψύχραιμος, μπορεί όμως να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Χρειάζεται θάρρος και τόλμη να αναλάβει την ευθύνη μιας νέας ζωής. Οι περισσότεροι μπαμπάδες όμως χαρακτηρίζουν την εμπειρία της γέννας ως συγκλονιστική και αξέχαστη.

Η συνέχεια μιας γλυκιάς και καθημερινής μάχης!

«Η αγάπη της μητέρας είναι το καύσιμο που επιτρέπει σε έναν απλό άνθρωπο να πετύχει το ακατόρθωτο». Marion C. Garretty

Η μητέρα στα μάτια του παιδιού μοιάζει παντοδύναμη. Είναι το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του, αυτό με την μεγαλύτερη αξία. Μια αστείρευτη πηγή δύναμης, αγάπης, αφοσίωσης, γνώσης και τρυφερότητας. Είναι ένας άγρυπνος φρουρός, δίπλα στο παιδί της και προσπαθεί να του προσφέρει τα πάντα, ότι μπορεί προκειμένου να το βλέπει να χαμογελά και να είναι ευτυχισμένο.

Η σχέση μάνας και παιδιού ξεκινά από την πρώτη μέρα δημιουργίας του βρέφους στην κοιλιά της. Ένας δεσμός τόσο δυνατός και ουσιαστικός που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον.

Μπορεί μια μάνα να είναι χαρούμενη όταν το παιδί της λυπάται; Μπορεί να μην ανησυχεί σε μια δύσκολη στιγμή του; Είναι αδύνατον!

Στα πρώτα χρόνια ζωής: η συνεχής παρουσία της μητέρας είναι απαραίτητη για τη σωστή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και όχι μόνο. Χωρίς τη φροντίδα της το βρέφος δεν μπορεί να επιβιώσει, εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του και περισσότερο από εκείνη. Σε αυτή τη σημαντική φάση, η μητέρα, μέσα από την προθυμία να προσφέρει τη φροντίδα και την αγάπη της απλόχερα, δημιουργεί έναν ιδιαίτερα στενό δεσμό. Αυτός ο δεσμός θα βοηθήσει το παιδί σε όλη τη ζωή και σε κάθε πεδίο, συναισθηματικό, γνωστικό αλλά και κοινωνικό.

Το πως θα δώσει αγάπη η ίδια μητέρα συνδέεται άμεσα με τα βιώματα της δικής της παιδικής ηλικίας. Είτε θα της βγει αβίαστα είτε θα πρέπει να πολεμήσει τις δικές της εμπειρίες και να δώσει τον καλύτερο εαυτό της απλόχερα. Μόνο έτσι αργότερα το παιδί θα ενωθεί συναισθηματικά με άλλα πρόσωπα, θα αγαπήσει και θα έχει μια υγιή προσωπικότητα.

Και το παιδί μεγαλώνει... μεγαλώνει γρήγορα!

Όλοι οι γονείς, βλέποντας το παιδί της να μεγαλώνει και να ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του, η μαμά θα πρέπει να γνωρίζει πως η σχέση μεταβάλλεται και ο αρχικός δεσμός λαμβάνει άλλη μορφή. Ειδικά η περίοδος της εφηβείας φοβίζει και στρεσάρει τους γονείς που θέλουν το παιδί τους συναισθηματικά δεμένο μαζί τους.  Ένα από τα άγχη τους είναι πως θα πάψουν να είναι τόσο δεμένοι και θα χαθεί η αγάπη. Απλοί τρόποι για να μη συμβεί αυτό είναι οι εξής:

Επικοινωνήστε: ένα «Πως ήταν η μέρα σου», μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε ένα παιδί και να το βοηθήσει να ανοιχτεί. Οι συνεχείς συζητήσεις για όλα τα θέματα, χωρίς απαγορευτικά, είναι συμπεριφορά «κλειδί» που λειτουργεί ενωτικά, ενώ δίνει τη βεβαιότητα στο παιδί ότι μπορεί να μιλάει με τη μαμά και τους γονείς του για όλα τα θέματα χωρίς να ντρέπεται και να φοβάται.

Ακούστε: ενεργητικά και απόλυτα αφοσιωμένα. Μια ερώτηση «τι κάνεις παιδί μου;» χωρίς ουσιαστική ακρόαση με προσοχή δεν έχει κανένα νόημα. Η αδιαφορία είναι ότι χειρότερο για τις ψυχές των παιδιών και τα κάνει να κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους.

Θέστε κανόνες: η οριοθέτηση είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ανατροφής ενός παιδιού, καθώς τα ίδια δεν γνωρίζουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Πρέπει οι γονείς να βάλουν τα όρια και να διδάξουν στο παιδί τους το σωστό και το λάθος.

Περάστε ποιοτικό χρόνο: σίγουρα η καθημερινότητα έχει πολλές απαιτήσεις, κούραση νοητική και σωματική. Όμως πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά. Θα το εκτιμήσουν και θα κάνουν το ίδιο όταν θα έχουν τη δική τους οικογένεια.

Η μητέρα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού. Ξεκινάει ως ένας τροφός και στη συνέχεια στηρίζει το παιδί σε κάθε του μικρό ή μεγάλο του βήμα προς την ωρίμανση. Είναι σημαντικό οι γονείς να μεγαλώνουν παιδιά ευτυχισμένα γιατί με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην καλύτερη εξέλιξη της κοινωνίας γενικότερα. Οι μητέρες δεν πρέπει να γιορτάζουν μόνο μια φορά τον χρόνο αλλά κάθε μέρα να είναι αφιερωμένη στον αγώνα, το θάρρος και την αξιοσύνη τους. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τους δείξουμε ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη μας!

 

 

Melapus Team

logo inside blog
 
Φωτογραφία άρθρου: Mother & Child Painting by Nazar Haidri.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: