«Ακούγωντας Φωνές» ή η περίπτωση μιας εναλλακτικής θεώρησης στο άκουσμα φωνών και τις ψυχώσεις

11 Μαΐου 2020

Μιλώντας και διαβάζοντας για τις ψυχώσεις, ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα συμπτώματα είναι αυτό του ακούσματος φωνών. Συνήθως η πρώτη σκέψη ή διάγνωση που δίνεται στο άκουσμα αυτού του συμπτώματος, είναι σχιζοφρένεια και η προτιμότερη από όλες θεραπεία, η χορήγηση των ανάλογων φαρμάκων. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται ότι η χρήση φαρμακευτικής αγωγής στις κάθε είδους ψυχώσεις είναι αχρείαστη ή καταδικάζεται με οποιονδήποτε τρόπο, ωστόσο σίγουρα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται, δίνεται κλπ. Ιδανικά θα πρέπει να εξετάζονται οι ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς (αφού δεν είναι για όλους αποτελεσματικά τα ίδια πράγματα) και να μην παθολογικοποιείται αυτόματα ως σύμπτωμα αλλά να λαμβάνεται αρκετά και σοβαρά υπόψη και η ίδια η εμπειρία του ατόμου.

 

Εάν ακούσουμε τους ίδιους τους ανθρώπους που ακούνε φωνές, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την εμπειρία τους αυτή πολύ καλύτερα και συνεπώς να τους παράσχουμε και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και έπειτα από εμπειρική διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που ακούνε φωνές ότι η συμμετοχή τους σε ομάδες βοήθησε σημαντικά στο κομμάτι της ανάρρωσής τους, δημιουργήθηκαν οι ομάδες «Ακούγοντας Φωνές».

Τι είναι όμως οι ομάδες «Ακούγοντας Φωνές»;

Ξεκινώντας από την Ολλανδία το 1987, βασίστηκαν στην έρευνα των M. Romme και S. Escher. Αυτή πρότεινε την ιδέα για μιά μάλλον «επαναστατική» για την εποχή της θεώρηση του τρόπου διαχείρισης των φωνών, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ως εναλλακτική των κλασσικών τρόπων, το να μιλήσει το άτομο για αυτές και να συγκεντρωθεί με άλλα άτομα με τις ίδιες εμπειρίες, ώστε να μιλήσουν μαζί για αυτό. Κάποια από τα πλεονεκτήματα που μπορούν να απολαύσουν τα άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτές, όπως διαπιστώθηκαν έπειτα από σχετικές έρευνες, είναι και τα εξής:

- Aνταλλαγή εμπειριών και βελτίωση της διαχείρισης της κατάστασης.

- Διάλογος σε ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής.

- Μεγαλύτερη ενεργητικότητα στην καθημερινότητα του ατόμου.

- Συνειδητοποίηση ότι είναι ικανό να δράσει σε σχέση με τις φωνές.

- Αποδοχή της εμπειρίας των φωνών ως πραγματικής.

- Αποδοχή ύπαρξης διαφορετικών φάσεων στην διαδρομή του κάθε ατόμου προς την εκμάθηση διαχείρισης των φωνών.

- Αλλαγή στις σχέσεις του ατόμου με τις φωνές.

- Λειτουργία των ομάδων ως εφαλτήριο για ασχολία με περαιτέρω της ομάδας ζητήματα (για μεγαλύτερη ακόμη δηλαδή αύξηση των πλεονεκτημάτων, χρειάζεται και διευκολύνεται μετά την ομάδα, η πιθανή εμπλοκή με κάποια βοηθητική ψυχοθεραπεία).

- Αξιοποίηση του δυναμικού του ατόμου μετά την ανάρρωση και εντός του Δικτύου «Ακούγοντας Φωνές» ως διαχειριστή ιστοσελίδων, εκδότη ενημερωτικών περιοδικών και δελτίων, οργανωτή ή συντονιστή ομάδων κλπ.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη, ολλανδική ομάδα «Ακούγοντας Φωνές», ιδρύθηκε η αντίστοιχη και στην Αγγλία και έπειτα σε χώρες όλου του κόσμου, με τις περισσότερες να συγκεντρώνονται σε Φινλανδία και Αγγλία. Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν και η Ελλάδα, σχετικά πρόσφατα μάλιστα, αφού η πρώτη επίσκεψη από εκπροσώπους του Δικτύου έγινε το 2009. Λίγο αργότερα και έπειτα από σχετικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και συνέδρια συστάθηκε η ομάδα αυτοβοήθειας στην Θεσσαλονίκη και λίγο πιο μετά, τον Απρίλιο του 2010 και η πρώτη στην Αθήνα, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από τότε, έως και σήμερα, οργανώνονται διάφορες επιμορφωτικές παρουσιάσεις και συζητήσεις με σκοπό την εξοικείωση με τις αρχές και τη νοοτροπία του Δικτύου, μεταφράζεται και συγκεντρώνεται σχετικό ενημερωτικό υλικό από το HVN (Hearing Voices Network) αλλά και γίνονται διάφορες άλλες δράσεις και εκδηλώσεις. Περισσότερες και αναλυτικότερες σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματος: www.hearingvoices.gr.  

Ευφημία Ποτηράκη, τελειόφοιτη Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

logo inside blog

 

Πηγή εικόνας: http://www.changeit.co.nz/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: