Μήπως σας είναι δύσκολο να δεχθείτε την επικοδομητική κριτική;

29 Ιουλίου 2020

Ακόμα και η λέξη κριτική, κάνει ορισμένους ανθρώπους να εκνευρίζονται και μετατρέπει όσους την ασκούν σε ανεπιθύμητους φίλους και συγγενείς. Οι αντιδράσεις σε μια κριτική είναι πολλές και συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, τον τρόπο ζωής του και τα βιώματα του.  

Εάν όμως εσείς (ή κάποιος δικός σας άνθρωπος) αντιδράτε με τους τρόπους που παρουσιάζονται παρακάτω, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε πως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο άσχημα.

Είστε διαρκώς αμυντικός/ή όταν δέχεστε κριτική

Σίγουρα είναι μια αναμενόμενη αντίδραση. Όμως οι σκέψεις και οι αντιδράσεις δεν θα έπρεπε να σταματούν εκεί. Αμυντικός/ή δεν είναι μόνο κάποιος που προσπαθεί να εξηγήσει για ποιο λόγο έκανε κάτι. Σημαίνει επίσης, ότι τερματίζει όποια συζήτηση-κριτική για το επίμαχο θέμα, μη θέλοντας να πει το παραμικρό. Άλλωστε μια τέτοια αντίδραση είναι πιο απλή. Δεν μπορεί να οδηγήσει σε μπελάδες. Όμως το να αναλογιστεί κανείς για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κριτική... θέλει θάρρος.

Έχετε την άποψη πως «κανείς δεν είναι ικανός να κρίνει εμένα...»

Μια τέτοια αντίληψη είναι πολύ πιο κοινή από όσο πιστεύουμε. Άλλωστε σε συγκεκριμένα θέματα μπορεί ορισμένα άτομα να πιστεύουν πως μπορούν να δεχθούν κριτική μόνο από κάποιον που γνωρίζει το θέμα πολύ καλά.

Γιατί μια γυναίκα χωρίς παιδιά να με συμβουλεύει για το πως θα μεγαλώσω το δικό μου παιδί;

Γιατί ο φίλος μου που δεν είχε μέχρι σήμερα ποτέ μια σχέση με διάρκεια να με συμβουλεύσει για τη δική μου;

Είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Όμως, προτού μπείτε στη διαδικασία να τις κάνετε αναλογιστείτε, για ποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος που σας ασκεί κριτική το κάνει; Μήπως οι προθέσεις του είναι καλές και πραγματικά φιλικές και θέλει απλώς να σας βοηθήσει με ένα δύσκολο θέμα που σας απασχολεί;

Μήπως ασκείτε και εσείς κριτική με λάθος τρόπο;

Είναι διαφορετικό το να λέγονται κάποια σχόλια με έναν όμορφο και ανθρώπινο τρόπο και άλλο με αγένεια και χωρίς αίσθηση ότι τα λόγια αυτά που ειπώθηκαν μπορεί να πληγώσουν τα αισθήματα ενός ανθρώπου.

 

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η κριτική;

 

Αρχικά με Ψυχραιμία!

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας προτού επιτεθείτε στο άτομο που σας την άσκησε, ηρεμήστε και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχει δίκιο.

Κάντε ερωτήσεις

Δεν είναι καθόλου παράλογο να ρωτήσετε λεπτομέρειες και διευκρινίσεις που θα σας οδηγήσουν, με σύμμαχο τη ψυχραιμία που προείπαμε, να καταλάβετε το λεγόμενα του άλλου.

Συμφωνήστε χωρίς να απολογηθείτε

Πολλές φορές η κριτική που ασκείται έχει και δόσεις αλήθειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό, όμως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί για τις πράξεις και τις επιλογές του με τις οποίες μπορεί κάποιος άλλος να μη συμφωνεί. Η παραδοχή της αλήθειας, εφόσον νιώθετε ότι υπάρχει, είναι ένα σημαντικό βήμα.

Σύμμαχος... η ευγένεια

Είναι σημαντικό ακόμα και όταν η κριτική γίνεται με αγένεια, εσείς να απαντήσετε με ψυχραιμία και ευγένεια. Ειδικά όταν αυτή συμβαίνει σε χώρους π.χ εργασίας, όπου η σταθερή και ευγενική στάση θα εκτιμηθεί.

Melapus Team

logo inside blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: