10 απίστευτα κι όμως αληθινά οφέλη του να έχετε κατοικίδιο!

01 Οκτωβρίου 2020
 1. Τα κατοικίδια ζώα σας βοηθούν να ξεπεράσετε την απόρριψη

Το κατοικίδιο σας αποτελεί μέλος της οικογένειάς σας και μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κοινωνική απόρριψη. Μια μελέτη στο περιοδικό «Anthrozoos» ζήτησε από εθελοντές να σκεφτούν μια παρελθούσα εμπειρία απόρριψης και στη συνέχεια να επιλέξουν να ονομάσουν μια φωτογραφία είτε μιας γάτας, είτε ενός σκύλου, είτε ενός ατόμου ή ενός παιχνιδιού. Όταν ρωτήθηκαν για τα συναισθήματά τους πάλι, όσοι ονόμαζαν ένα ζώο ή ένα παιχνίδι με ανθρώπινες ιδιότητες, αισθάνθηκαν λιγότερο αρνητικά από εκείνους που είχαν δώσει ονόματα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να συμπεριφέρονται στα ζώα και στ’ αντικείμενα σαν να απευθύνονται σε ανθρώπους (π.χ. όταν μιλάτε με το κατοικίδιο ζώο σας) έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Επιπλέον είναι ικανοί να πειθαρχήσουν τις σκέψεις τους και να προστατευτούν από τον αρνητισμό και κατά συνέπεια από κάποια πιθανή απόρριψη.  

 1. Τα κατοικίδια ζώα διώχνουν τη μοναξιά

Η μοναξιά συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και διάφορες άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτη για την Ψυχική Υγεία, οι ηλικιωμένοι που είχαν στην κατοχή τους κατοικίδια ζώα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι νιώθουν μοναξιά συγκριτικά με εκείνους που δεν απολάμβαναν την παρέα ενός γούνινου φίλου. Ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να προσφέρει  σημαντική κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπλέον, αποτελεί και αφορμή κοινωνικοποίησης γνωρίζοντας άλλους ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

-Το ξέρατε ότι το σκυλάκι σας μπορεί να καταλάβει:

 • Αν δεν αισθάνεστε καλά; Αντιλαμβάνεται τη μείωση του σακχάρου στο αίμα μέχρι και μια ημικρανία. Ένας αυξανόμενος αριθμός επιληπτικών ασθενών παίρνουν σκύλους για να τους προειδοποιούν για μια κρίση, προτού καν συμβεί.
 • Αν δεν συμπαθείτε κάποιον; Όταν έχετε αρνητικά συναισθήματα για ένα άτομο, μπορεί να ακούσει την αλλαγή του ρυθμού της αναπνοής σας, να παρατηρήσει τη στάση σας, αλλά και να μυρίσει τις οσμές που εκπέμπει το σώμα σας όταν δεν συμπαθείτε κάποιον.
 • Όταν χρειάζεστε προστασία; Μήπως κοιμάται δίπλα στο κρεβάτι σας, αντί στο συνηθισμένο σημείο όταν ο σύζυγός σας δεν βρίσκεται στο σπίτι; Περπατάει πιο κοντά στο πόδι σας από το κανονικό στη βόλτα όταν περνάτε από μια σκοτεινή περιοχή; Το σκυλάκι σας, λοιπόν, μπορεί να μυρίσει την αδρεναλίνη που απελευθερώνει το σώμα σας όταν φοβάστε και βρίσκεται σε εγρήγορση για να σας προστατέψει.
 1. Τα κατοικίδια προσφέρουν σημαντική βοήθεια ενάντια στο στρες

Μια Σουηδική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες εθελοντές που έλαβαν μέρος είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) 15 έως 30 λεπτά μετά το χάιδεμα του τριχωτού τους φίλου. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες της μελέτης που έχουν σκυλάκι αυξήθηκαν τα επίπεδα της χαρούμενης ορμόνης (οξυτοκίνη) μεταξύ ενός και πέντε λεπτών αργότερα από την επαφή τους και τα καρδιακά τους ποσοστά ήταν χαμηλότερα μέχρι και μία ώρα αργότερα.

 1. Τα κατοικίδια προστατεύουν την καρδιά σας

Η φροντίδα μιας γάτας έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια 20αετή μελέτη στο περιοδικό «Journal of Vascular and Interventional Neurology». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δήλωσαν ότι είχαν μια γάτα κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή από όσους δεν είχαν ποτέ. Οι γάτες επίσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε σε περιόδους  άγχους.

Το ξέρατε ότι η γατούλα σας:

 • Ονειρεύεται; Οι γάτες προτιμούν να παίρνουν ελαφρούς υπνάκους, αλλά αν είναι αρκετά χαλαρές εισέρχονται σε βαθύτερο ύπνο και παράγουν τα ίδια μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων με των ανθρώπων.
 • Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται ο ήχος «πρρρ» που παράγουν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το καρδιαγγειακό σύστημα και όχι από το λαιμό.
 • Διατηρούν συγκεκριμένα φωνητικά σήματα για να επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ χρησιμοποιούν διαφορετικό ρεπερτόριο ήχων για να «μιλήσουν» με άλλες γάτες.
 1. Τα κατοικίδια συμβάλλουν θετικά στο πνεύμα

Έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο «Anthrozoos» διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν γάτα ή σκύλο είχαν περισσότερη πνευματική διαύγεια (π.χ. συγκέντρωση, μνήμη, αντίληψη κ.α.) από όσους δεν είχαν δικό τους κατοικίδιο.

 1. Τα κατοικίδια βάζουν την άσκηση στη ζωή σας

Το σκυλάκι σας χρειάζεται βόλτες, οι οποίες είναι σημαντικές και για την δική σας υγεία. Μια μελέτη του κρατικού Πανεπιστημίου του Michigan απέδειξε ότι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των ανθρώπων που έχουν σκύλο είναι ότι ασκούνται περίπου μισή ώρα παραπάνω από από αυτούς που δεν έχουν. Επίσης, το παιχνίδι με τη γάτα σας, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει και στις δύο μεριές είναι ευκαιρία κινητοποίησης.

 1. Τα κατοικίδια μειώνουν τον πόνο

Τα οφέλη των κατοικιδίων δεν σταματούν με το περπάτημα. Το ζωάκι σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε φάρμακα για τον πόνο. Με βάση μια μελέτη στον «Anthrozoοs» διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που περνάνε 5 με 15 λεπτά με ένα σκυλί μετά από χειρουργική επέμβαση π.χ. ορθοπεδικής φύσης, χρησιμοποιούσαν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο από όσους δεν είχαν κατοικίδια.

 1. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλεργίες

Τα παιδιά με κατοικίδια ζώα στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια μελέτη στην Κλινική και Πειραματική Αλλεργία. Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι άτομα ηλικίας 18 ετών που είχαν γάτα ή σκύλο όταν ήταν μικρότερα από ενός έτους, εμφανίζουν 50% πιθανότητες να μην αναπτύξουν αλλεργία από εκείνους που δεν είχαν. Η έκθεση του παιδιού σε πρώιμη ηλικία είναι βασική, αφού υιοθετώντας ένα κατοικίδιο αργότερα, ως ενήλικας, δεν βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο.

 1. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο παιδί σας

Με βάση τη μελέτη του «PLOS ONE»,  παιδιά και έφηβοι από 9 έως 19 ετών που συνεισφέρουν στην φροντίδα κατοικιδίου, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τον Διαβήτη Τύπου 1. Τα παιδιά που έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή του ζώου - όχι μόνο λέγοντας ότι το αγαπούν - είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τη μελέτη. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας γίνονται πιο υπεύθυνα και συνεπή στην καθημερινότητά τους.

 1. Τα κατοικίδια μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ένα από τα πιο απίστευτα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι η ικανότητά του να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν με ακρίβεια τον πρώιμο καρκίνο του εντέρου με εκπληκτικά υψηλό βαθμό ακρίβειας. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ράτσας Labrador ολοκλήρωσε 74 εξετάσεις οσφύος, αποτελούμενες από δείγματα αναπνοής και κοπράνων. Σε αυτές τις δοκιμές αποδείχτηκε ότι ο σκύλος ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά τα καρκινικά δείγματα. Οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν επίσης πρόσθετες έρευνες και ενδείξεις ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να μυρίζουν με ακρίβεια και άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του μαστού και των ωοθηκών.

«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.» Martin Buber

Melapus Team

logo inside blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: