Σύμβουλος γάμου ή ψυχολόγος;

26 Ιανουαρίου 2023

Όταν αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια για συναισθηματική ευεξία και προσωπική ανάπτυξη, η πρώτη επιλογή που μας έρχεται στο μυαλό είναι η επίσκεψη στον ψυχολόγο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, μπορεί να έχετε ακούσει τους γύρω σας να μιλούν για life coaching. Η συμβουλευτική γάμου, γνωστή και ως marriage coaching, αποτελεί ένα είδος του life coaching και η προσέγγισή της διαφέρει αρκετά από εκείνη των ψυχολόγων και των ψυχοθεραπευτών.

Τι είναι το life coaching;

Ο life coach είναι ένας επαγγελματίας ευεξίας που βοηθά τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν πρόοδο στη ζωή τους προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη πληρότητα. Οι life coaches βοηθούν τους πελάτες τους να βελτιώσουν τις σχέσεις, την εργασιακή τους σταδιοδρομία και την καθημερινή τους ζωή.

Τι κάνει ο σύμβουλος γάμου;

To marriage coaching εστιάζει στο παρόν και οι coaches λειτουργούν ως παράγοντας διευκόλυνσης και οργάνωσης των συζητήσεων του ζευγαριού. Οι σύμβουλοι γάμου δεν θα δώσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση στο ζευγάρι, αλλά θα βοηθήσουν ώστε να βρεθεί μία μέση λύση στο πρόβλημά τους.

Σύμβουλος γάμου ή ψυχολόγος;

Η διαφορά μεταξύ ενός συμβούλου και ενός ψυχολόγου έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την ψυχική υγεία. Οι σύμβουλοι δίνουν έμφαση στην πρόληψη. Τείνουν να εργάζονται με συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένους ή φοιτητές. Οι σύμβουλοι χρησιμοποιούν τεχνικές για να βοηθήσουν αυτούς τους πελάτες να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, σύμφωνα με την National Alliance on Mental Illness.
Οι ψυχολόγοι, σε αντίθεση με τους συμβούλους, διαθέτουν μεγαλύτερη εξειδίκευση. Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics (BLS), αξιολογούν και θεραπεύουν συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές μέσω ψυχοθεραπείας, ενώ μελετούν τις γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες και συμπεριφορές των ατόμων, ερμηνεύοντας και καταγράφοντας πώς τα άτομα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Η ψυχολογική αξιολόγηση ή η ψυχοθεραπεία, απευθύνεται σε ζευγάρια που χρειάζονται μία περισσότερα εξειδικευμένη βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άσχημες καταστάσεις του παρελθόντος π.χ απιστία, ή άλλες συμπεριφορές που δεν εξυπηρετούνται από την συμβουλευτική γάμου. Τις περισσότερες φορές, η κατανόηση και η αντιμετώπιση του παρελθόντος είναι αυτές που δημιουργούν ένα υγιές παρόν.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των θεραπευτών και των συμβούλων είναι ότι οι περισσότεροι ψυχολόγοι διαθέτουν τουλάχιστον διδακτορικό δίπλωμα και λαμβάνουν μεγαλύτερη και πιο αναλυτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερη γνώση του αντικειμένου και των θεραπειών που μπορούν να αξιοποιήσουν στους θεραπευόμενους. Τα περισσότερα προγράμματα διδακτορικών σπουδών χρειάζονται πέντε έως επτά χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα με τους συμβούλους γάμου ή marriage coaches, είναι η μη επαρκής πιστοποιημένη εξειδίκευση τους ώστε να είναι ταυτόχρονα και θεραπευτές. Είναι λοιπόν αναγκαίο να επιλέξουμε τον κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας για εμάς με βάση την πιστοποιημένη και αποδεδειγμένη εξειδίκευση του, ώστε να μας βοηθήσει σε αυτά που χρειαζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: