Ποιά η διαφορά μεταξύ Διπολικής διαταραχής και Διασχιστικής Διαταραχής Ταυτότητας (ΔΔΤ)

01 Φεβρουαρίου 2023

Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών?

Οι ψυχικές διαταραχές είναι περίπλοκες. Δεν είναι καθόλου απίθανο να παρερμηνευτούν κάποια συμπτώματα διαταραχών με αποτέλεσμα μια λάθος διάγνωση. Δεδομένου ότι πολλές ψυχικές ασθένειες έχουν συχνά παρόμοια συμπτώματα, αυτό είναι κατανοητό. Στη περίπτωση της Διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας παρατηρείται συχνά σύγχυση των συμπτωμάτων της, με αυτών της Διπολικής διαταραχής. Αν και η Διπολική διαταραχή και η Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας, έχουν το καθένα τα δικά τους μοναδικά συμπτώματα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά ταυτίζονται. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις διαφορές στα συμπτώματα της κάθε ψυχικής διαταραχής, καθώς κάθε περίπτωση έχει διαφορετικές αιτίες και χρίζει διαφορετικής θεραπείας.

Τί είναι η Διπολική διαταραχή?

Καποία στίγμη της ζωής μας όλοι έχουμε ακούσει αυτές τις λέξεις. Πολλές φορές χρησιμοποιύμε την λέξη διπολικός, υπερβάλλοντας, για να περιγράψουμε κάποιον γνωστό μας που δείχνει να αλλάζει γρήγορα διάθεση ή γνώμη. Στην πραγματικότητα όμως η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει σοβαρές, διασπαστικές αλλαγές στη διάθεση. Τα "κύματα" αυτά εναλλάσσονται μεταξύ καταθλιπτικής διάθεσης και μανίας/υπομανίας , ενώ τα συμπτώματα διπολικότητας ποικίλλουν σε βαρύτητα. Τα συμπτώματα των καταθλιπτικών επεισοδίων μπορεί να περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση, αίσθηση απελπισίας, ευέξπατες αντιδράσεις, μειωμένη ενέργεια, προβλήματα συγκέντρωσης και αυτοκτονικές σκέψεις. Τα συμπτώματα της μανίας (διπολικός τύπου Ι) και της υπομανίας (διπολικός τύπου ΙΙ) μπορεί να περιλαμβάνουν υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα, ευερεθιστότητα, γρήγορες εναλλαγές στην ομιλία και τη σκέψη, απερίσκεπτες συμπεριφορές και/ή παραισθήσεις.

Πως τα συμπτώματα της Διασχιστικής διαταραχής ταυτότητας (ΔΔΤ) μπερδεύονται με την Διπολική διαταραχη?

Πολλά συμπτώματα της ΔΔΤ μοιάζουν παρόμοια με τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Τα άτομα με ΔΔΤ μπορεί να φαίνεται ότι αλλάζουν διαθέσεις συχνά, και αν και αυτό οφείλεται στις εναλλακτικές προσωπικότητες που μπορεί να βρίσκονται εκάστοτε στο προσκήνιο, λανθασμένα περνιούνται για τα διαφορετικά κύματα διαθέσεων που επικρατούν στην Διπολική διαταραχή. Οι εναλλακτικές προσωπικότητες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα άτομα με Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Η κάθε προσωπικότητα έχει διαφορετική ταυτότητα, πρόκειται δηλαδή για ένα εξ'ολοκλήρου διαφορετικό άτομο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσωπικότητες αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους. Άτομα που πάσχουν απο ΔΔΤ έχουν δηλώσει ότι πολλές φορές βίωναν τις εναλλακτικές προσωπικότητες, ως διαφορετικές φωνές στο κεφάλι τους, οι οποίες μάλιστα μάλωναν μεταξύ τους. Μια αναπαράσταση της ΔΔΤ, αν και αρνητικά φορτισμένη και χωρίς να ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, αποτελεί η ταινία Split. Στην ταινία ο "κακός" της ταινίας που πάσχει απο ΔΔΤ, απαγάγει και σκοτώνει κοπέλες, παλεύοντας στο ενδυάμεσο με όλες του τις προσωπικότητες. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως τα άτομα τα οποία πάσχουν απο Διασχιστικη διαταραχή ταυτότητας, είναι πολύ πιο πιθανόν να προκαλέσουν τραύματα ( είτε ψυχικά είτε σωματικά) στον εαυτό τους, παρά στον περίγυρο τους.
split

 

Ωστόσο οι γρήγορες αλλαγές στην ομιλία και τη σκέψη που είναι σύνηθεις στο κύμα μανίας της Διπολικής διαταραχής, συμβαίνουν επίσης και στα άτομα με ΔΔΤ. Βέβαια στις περιπτώσεις ΔΔΤ οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην εναλλαγή προσωπικοτήτων. Οι απερίσκεπτες συμπεριφορές, ένα σύμπτωμα του κύματος μανίας της Διπολικής διαταραχής, μπορεί να εμφανιστούν και στη ΔΔΤ. Είναι σύνηθες στη ΔΔΤ να υπάρχουν προσωπικότητες που εμπλέκονται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Μερικές φορές το άτομο δεν θυμάται να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο. Στη διπολική διαταραχή, όμως, η μνήμη δεν επηρεάζεται. Παράλληλα η κατάθλιψη, η απελπισία και οι αυτοκτονικές σκέψεις, δηλαδή όλα τα συμπτώματα του καταθλιπτικού κύματος της διπολική διαταραχής, είναι επίσης παρόντα στη ΔΔΤ και συνδέονται με παλαιότερα ψυχικά τραύματα. Επίσης, οι ψευδαισθήσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σε σοβαρές περιπτώσεις κύματος μανίας διπολικής διαταραχής, παρουσιάζονται συχνά στη ΔΔΤ. Οι ακουστικές παραισθήσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ΔΔΤ. Στη ΔΔΤ, αυτές οι παραισθήσεις δεν αποδίδονται σε ψύχωση αλλά είναι οι φωνές των εναλλακτικών προσωπικοτήτων που ακούγονται στον “οικοδεσπότη”, δηλαδή το άτομο που πάσχει από την Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας .Στη διπολική διαταραχή, ωστόσο, οι παραισθήσεις αποδίδονται σε ψύχωση και αντιμετωπίζονται με αντιψυχωσικά φάρμακα.

Η Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας και η Διπολική διαταραχή έχουν διαφορετικές αιτίες και θεραπείες.

Η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή διάθεσης που αποδίδεται σε γενετικά, περιβαλλοντικά και βιοχημικά αίτια. Οι διπολικές διαταραχές τείνουν να εμφανίζονται ανά οικογένειες, υποδηλώνοντας μια γενετική σύνδεση. Οι χημικές ανισορροπίες των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο έχουν επίσης συνδεθεί με διπολικές διαταραχές.Η ΔΔΤ, από την άλλη πλευρά, είναι μια διασχιστική διαταραχή που αποδίδεται σε περιβαλλοντικά αίτια. Πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα πρώιμου παιδικού τραύματος.

Η κύρια κατεύθυνση θεραπείας για μια διπολική διαταραχή είναι η φαρμακευτική αγωγή, συνήθως σταθεροποιητές  διάθεσης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά. Η θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ζωής στην οποία είναι παρούσα η διπολική διαταραχή.

Αντίστοιχα η κατεύθυνση που ακολουθείται σε περιπτώσεις ΔΔΤ, είναι οι θεραπευτικές συνεδρίες με την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Στόχος των συνεδριών είναι η επεξεργασία του τραύματος με υγιή τρόπο και την εκμάθηση συνεργασίας με τις εναλλακτικές προσωπικότητες, καθώς και μεταγενέστερα η σύμπτυξη τους σε μια προσωπικότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων δευτερογενών συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητα, καθώς η ΔΔΤ δεν προκαλείται από χημική ανισορροπία.

Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιτυχή θεραπεία κάθε διαταραχής. Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια διαταραχή ή ότι μπορεί να σας έχουν διαγνώσει λανθασμένα, συμβουλευτείτε την Melapus και κλείστε άμεσα ραντεβού με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: