Τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

21 Απριλίου 2023

Στην σημερινή κοινωνία όπου όλα έχουν γίνει ρευστά, ακόμα και οι ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις, δύσκολα μπορούμε να ευημερίσουμε μέσα σε μία σχέση και να την χαρακτηρίσουμε υγιή.

Δεν είναι αναγκαίο να έχουμε τα πάντα κοινά με κάποιον άνθρωπο για να χαρακτηρίσουμε την σχέση μας υγιή – αλλά χρειάζεται να σεβόμαστε, να κατανοούμε και να συνεργαζόμαστε ο ένας με τον άλλον.

Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους και όλες απαιτούν δουλειά, δέσμευση, αφοσίωση και προθυμία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά για τις υγιείς σχέσεις.

Επικοινωνία: Η ανοιχτή, ειλικρινής επικοινωνία είναι το σήμα κατατεθέν μιας υγιούς σχέσης. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανάγκες τους χωρίς το φόβο της κρίσης ή της τιμωρίας.

Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για κάθε υγιή σχέση. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι μπορούν να βασιστούν ο ένας στον άλλον ότι θα κρατήσουν το λόγο τους, θα είναι εκεί όταν τους χρειάζονται και θα παραμείνουν πιστοί.

Αμοιβαίος σεβασμός: Ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς σχέσης. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να εκτιμούν και να εκτιμούν ο ένας τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα του άλλου.

Ανεξαρτησία: Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται σε ένα θεμέλιο αμοιβαίας ανεξαρτησίας. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδιώκουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και να διατηρούν τη δική τους ταυτότητα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποστηρίζουν και να κατανοούν ο ένας τον άλλον.

Ισότητα: Σε μια υγιή σχέση, και οι δύο σύντροφοι είναι ίσοι. Δεν υπάρχει επίδειξη δύναμης ή ανισορροπία που να θέτει τον έναν σύντροφο πάνω από τον άλλον. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού, με τους δύο συντρόφους να έχουν ίση συμβολή.

Υποστήριξη: Οι σύντροφοι σε μια υγιή σχέση υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Είναι εκεί για να δώσουν ένα χέρι βοήθειας, να προσφέρουν κατανόηση ή να προσφέρουν έναν ώμο για να κλάψουν όταν χρειάζεται.

Συμβιβασμός: Ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος σε κάθε σχέση και τα υγιή ζευγάρια είναι σε θέση να βρίσκουν λύσεις που λειτουργούν και για τους δύο συντρόφους. Είναι πρόθυμα να συναντήσουν ο ένας τον άλλον στα μισά του δρόμου και να κάνουν θυσίες για το καλό της σχέσης.

Ενδιαφέρον: Στις υγιείς σχέσεις πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον. Με την λέξη "ενδιαφέρον" εννοούμε την προσοχή και τον χρόνο που θα αφιερώσει ο ένας σύντροφος στον άλλον. Ένα μπουκέτο λουλούδια ή ένα ραντεβού έκπληξη θα διατηρήσουν το πάθος και το ενδιαφέρον σε μία υγιή σχέση.

Αλληλοκατανόηση: Στις υγιείς σχέσεις ο κάθε σύντροφος κατανοεί τις ανάγκες και τα συναισθήματα του συντρόφου του και του δίνει χώρο και χρόνο να αναπνεύσει. 


Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι οι σχέσεις χρειάζονται φροντίδα και επούλωση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: