Τα σημάδια της τοξικής θετικότητας

24 Απριλίου 2023

Η τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από το πόσο άσχημη ή δύσκολη είναι μια κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν μια θετική νοοτροπία. Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη αποτελούν κύριους παράγοντες της καλής ψυχικής υγείας, παρόλα αυτά στην ζωή προκύπτουν δύσκολες και επίπονες καταστάσεις με τις οποίες είναι αναγκαίο να έρθουμε αντιμέτωποι . Η τοξική θετικότητα λοιπόν, είναι αυτή που μας εμποδίζει και μας αναγκάζει να βιώσουμε όλα τα δύσκολα συναισθήματα με σκοπό την δημιουργία μίας ψευδαίσθησης που παρουσιάζει πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων, το οποίο όσο καλό και αν ακούγεται, στην πραγματικότητα δεν βοηθάει την ψυχική μας ευεξία.
Το να καθιερώσουμε μία θετική στάση ζωής είναι καλό για την ψυχική μας υγεία, το πρόβλημα όμως είναι ότι η ζωή δεν είναι πάντα θετική. Όλοι μας έχουμε επώδυνα συναισθήματα και εμπειρίες. Αυτά τα συναισθήματα, αν και συχνά δυσάρεστα, πρέπει να τα νιώθουμε και να τα αντιμετωπίζουμε ανοιχτά και ειλικρινά για να επιτύχουμε αποδοχή και μεγαλύτερη ψυχολογική υγεία.
Η τοξική θετικότητα οδηγεί τη θετική σκέψη σε μια υπερβολικά γενικευμένη ακρότητα. Αυτή η στάση δεν τονίζει απλώς τη σημασία της αισιοδοξίας αλλά ελαχιστοποιεί, ακόμη και αρνείται κάθε ίχνος ανθρώπινων συναισθημάτων που δεν είναι χαρούμενα ή θετικά.

 

Σημάδια τοξικής θετικότητας

Η τοξική θετικότητα μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές. Μερικά σημάδια που μπορεί να έχετε παρατηρήσει είναι τα εξής:

• Προσπαθείτε πάντα να φαίνεστε δυνατοί και να «τα βγάζετε πέρα»
• Αποφεύγετε να μοιραστείτε το πώς πραγματικά αισθάνεστε
• Απορρίπτετε γρήγορα τα αρνητικά συναισθήματα
• Θέλετε όλοι γύρω σας να σκέφτονται με τον ίδιο θετικό τρόπο ώστε να μην σας επηρεάζουν
• Νιώθετε ενοχές όταν αισθάνεστε στεναχωρημένοι ή εκνευρισμένοι
• Αγνοείτε όσα σας έχουν ενοχλήσει

Γιατί είναι αρνητική η τοξική θετικότητα;

Η υπερβολική θετικότητα είναι τοξική διότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Τα γνήσια ανθρώπινα συναισθήματα πρέπει να μοιράζονται και να εκφράζονται, ώστε ο κάθε άνθρωπος να νιώσει την υποστήριξη που χρειάζεται. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν τοξική θετικότητα προκαλούν στον εαυτό ακύρωση και αγνόηση των ίδιων τους των συναισθημάτων.

• Η τοξική θετικότητα προκαλεί ενοχές
Το να είναι κάποιος θετικός σε τοξικό βαθμό μπορεί να του προκαλέσει αίσθημα ενοχής, καθώς έχει συνηθίσει να παραμερίζει τα συναισθήματά του και όταν έρθει η στιγμή που νιώθει άσχημα συναισθήματα πιστεύει ότι αυτό είναι λάθος.

• Τα ανθρώπινα συναισθήματα καταπιέζονται
Η τοξική θετικότητα λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός. Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτού του είδους τη συμπεριφορά, τους επιτρέπει να αποφεύγουν συναισθηματικές καταστάσεις που τους κάνουν να αισθάνονται άβολα. Με αυτόν τον τρόπο, καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας με αποτέλεσμα να έχουμε αργότερα μία απότομη εξωτερίκευσή τους.

• Η τοξική θετικότητα εμποδίζει την εξέλιξη μας
Η τοξική θετικότητα μας επιτρέπει να αποφεύγουμε να νιώθουμε πράγματα που μπορεί να είναι επώδυνα. Αυτό όμως μας στερεί την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορούν τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του εαυτού μας αλλά και τη βαθύτερη κατανόηση του.

Η τοξική θετικότητα είναι συχνά ανεπαίσθητη και πολλοί από εμάς έχουμε εμπλακεί σε αυτό το είδος σκέψης κάποια στιγμή στην ζωή μας. Μαθαίνοντας ωστόσο, να την αναγνωρίζουμε, είμαστε σε θέση να απαλλαγούμε από αυτή και να ζητήσουμε την κατάλληλη υποστήριξη βρισκόμενοι σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: