Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας

07 Ιουλίου 2023

Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας ορίζεται ως το σύνολο των απαξιωτικών και δυσφημιστικών χαρακτηρισμών που αποδίδονται σε ένα άτομο, στερώντας του το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής.

Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το στίγμα. Μπορεί να αντιμετωπίζονται με αρνητικό τρόπο, να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και να ντρέπονται ή να αισθάνονται άχρηστοι, σαν να είναι κατά κάποιο τρόπο λιγότεροι από τους άλλους ανθρώπους κάτι που με την σειρά του μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική ασθένεια.

 

Ποια είναι τα παραδείγματα του στίγματος της ψυχικής ασθένειας;

Στίγμα είναι όταν κάποιος με ψυχική ασθένεια αποκαλείται «επικίνδυνος», «τρελός» ή «ανίκανος» και όχι άρρωστος. Είναι επίσης στίγμα όταν ένα άτομο με ψυχική ασθένεια κοροϊδεύεται ή αποκαλείται αδύναμο επειδή ζητά βοήθεια. Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας συχνά περιλαμβάνει ανακριβή στερεότυπα. Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες μπορεί να χαρακτηριστούν ως βίαια. Ένα άτομο με αγχώδη διαταραχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως δειλό. Τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια περιγράφονται λανθασμένα ότι έχουν «διχασμένη προσωπικότητα». Όλα αυτά είναι παραδείγματα στιγματισμού των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες.

 

Μορφές στίγματος της ψυχικής ασθένειας:

  1. Το ατομικό στίγμα, εμφανίζεται όταν τα άτομα εσωτερικεύουν και αποδέχονται αρνητικά στερεότυπα. Κάνει το άτομο να νιώθει προβληματικό και «χαλασμένο» βιώνοντας οδυνηρά συναισθήματα ντροπής και φόβου.
  2. Το κοινωνικό στίγμα, είναι η αρνητική στάση της κοινωνίας προς μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο το άτομο δυσφημίζεται, φοβάται και απομονώνεται.
  3. Το συστημικό στίγμα, αναφέρεται σε διακρίσεις σε επίπεδο συστήματος. Βλάπτει την ευημερία, περιορίζοντας τις ευκαιρίες και τους πόρους.

 

Γιατί υπάρχει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας;

 
Το στίγμα προκύπτει από την έλλειψη κατανόησης της ψυχικής ασθένειας λόγω άγνοιας  και παραπληροφόρησης και επειδή ορισμένοι άνθρωποι έχουν αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις απέναντί της, είναι δηλαδή προκατειλημμένοι. 
 
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ενίσχυση του στίγματος απεικονίζοντας ανακριβή στερεότυπα για άτομα με ψυχική ασθένεια μέσω αδικαιολόγητων αναφορών σε ψυχικές ασθένειες, χρησιμοποιώντας εξευτελιστική ή εχθρική γλώσσα.
 
Για παράδειγμα, αν ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης συνδέει την ψυχική ασθένεια με τη βία, αυτό προωθεί τον μύθο ότι όλοι οι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια είναι επικίνδυνοι. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ψυχικές ασθένειες είναι πιο πιθανό να είναι θύματα παρά δράστες βίας.
 

 Τρόποι αντιμετώπισης του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.

 

  • Ζητήστε βοήθεια. Μην αφήνετε τον φόβο ότι θα σας χαρακτηρίσουν να σας εμποδίσει να αναζητήσετε βοήθεια και θεραπεία.
  • Μην πιστεύετε ότι είστε η ασθένειά σας, είστε πολλά παραπάνω. Εάν έχετε διπολική διαταραχή, πείτε «Έχω διπολική διαταραχή» αντί «Είμαι διπολικός-ή». 
  • Μην το παίρνετε προσωπικά. Οι περισσότερες διακρίσεις προέρχονται από άτομα που δεν καταλαβαίνουν ή έχουν μικρή ή καθόλου εμπειρία ψυχικής ασθένειας. Προσπαθήστε να το θεωρήσετε ως δικό τους πρόβλημα, όχι δικό σας.
  • Λάβετε υπόψιν σας, το γεγονός ότι οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνές και ότι δεν είναι σημάδι αδυναμίας.
  • Υπερασπιστείτε το δικαίωμα σας, ενάντια στα αρνητικά στερεότυπα και την παραπληροφόρηση.
  • Εγγραφείτε σε μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: