Έφηβοι και Social Media : Η σχέση τους, τα αίτια της και οι πιθανές παρενέργειες

22 Αυγούστου 2023

H ψυχοσύνθεση των εφήβων είναι μια λεπτή γραμμή και απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες ισορροπίας για να περπατηθεί σωστά και να μην τραυματιστεί περαιτέρω. Δυστυχώς, επηρεάζεται και επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξουσα χρήση των Social Media, καθώς αποτελούν πλέον τον καθρέπτη της κοινωνικής μας ζωής.

Έχει παρατηρηθεί από επιστήμονες, ότι μετά από 1 χρόνο έντονης και καθημερινής χρήσης των social media,τα συναισθήματα ικανοποίησης των εφήβων αναφορικά με την ποιότητα της ζωής τους και την αυτοπεποίθηση τους μειώνονται δραματικά. Όμως, αξίζει να σημειωθεί η αμφίδρομη φύση αυτής της σχέσης. Δηλαδή, εάν οι έφηβοι αισθάνονται εξ αρχής μειωμένη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση στη ζωή τους, η συχνή ενασχόληση με τα social media, μόνο θα εντείνει το πρόβλημα.

Τι είναι αυτό όμως που οδηγεί στην εξάπλωση των Social Media στους εφήβους σε τέτοιο μεγάλο βαθμό;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα όπως η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου που συμβαίνει ,σοκάρουν πολλούς εφήβους που δυσκολεύονται να δεχτούν και να προσαρμοστούν.

Αισθάνονται συνεπώς πως εάν δεν ακολουθήσουν τις τάσεις της εποχής και δεν υιοθετήσουν συμπεριφορές και lifestyle διάσημων, δεν θα είναι αρεστοί από τους φίλους τους. Αυτή τους η επιθυμία να ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο που δρα με ορισμένες νόρμες, είναι κατανοητή από την ίδια τη φύση του ανθρώπου.

Με την αυξημένη έκθεση και χρήση των social media, η δημιουργία trends καθιερώνεται ως τον νέο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς , με αποτέλεσμα να επιδιώκουν συμμετοχή σε πάρτι ή να συχνάζουν σε καφετέριες που δεν θα επέλεγαν μόνοι τους, από φόβο μην δεν ακολουθήσουν τα trends δηλώσεις και χάσουν το κοινωνικό τους status και καταλήξουν με λιγότερες rewarding εμπειρίες από τους φίλους τους.

Σε αυτό το τρυπάκι σύγκρισης με τον κοινωνικό τους περίγυρο,στο οποίο πέφτει το μυαλό των εφήβων, η κοινωνική ανάγκη του να ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο λειτουργεί σαν ενισχυτικός παράγοντας. Η ικανότητα να ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο και η επιβεβαίωση του χαρακτήρας ενός εφήβου, είναι οι κύριοι παράγοντες στους οποίους βασίζει την δημιουργία μιας εικόνας και αίσθηση αυτοπεποίθησης. Ως εκ τούτου,φοβούνται ότι η αποχή τους μπορεί να εκληφθεί αρνητικά από τους συνομηλίκους, ως αδιαφορία από μέρους τους στο group και μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή αφαίρεση τους από ομαδικές συνομιλίες στο messenger.

Το πρόβλημα αυτό αμβλύνεται με την αυξημένη έκθεση και χρήση των social media, όπου η προβολή ενός συγκεκριμένου αψεγάδιαστου lifestyle γίνεται το μέτρο σύγκρισης και αναφοράς. Σε σύγκριση με αυτήν που φαντάζει ιδανική και ειδυλλιακή, η δική τους καθημερινότητα και πραγματικότητα “υστερεί τελειότητας” και αποβαίνει μοιραία για τον ψυχισμό τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το συναίσθημα αυτό είναι λογικό όταν το μέτρο σύγκρισης είναι το ιδανικό, όλα τα άλλα φαντάζουν λιγότερο φανταχτερά και μη άξια λόγου. Τους οδηγεί λοιπόν στο να τσεκάρουν συνέχεια τα προφίλ στο Instagram ως σημείο αναφοράς εάν έχουν αλλάξει οι τάσεις και εάν είναι, σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης από εξωγενής εφήμερους παράγοντες.

Παρόλα αυτά, η εκτεταμένη επίδραση των social media στην κομβική ηλικιακή κατάσταση των εφήβων έχει υψηλές πιθανότητες να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία αλλά και σε χρόνια βαρεία πάθηση κατάθλιψης εάν δεν ελεγχθούν.

Τονίζουμε σε αυτό το σημείο πως εάν γνωρίζεται κάποιον που πάσχει από οποιαδήποτε μορφή ασθένειας ή παρουσιάζει αντίστοιχες τάσεις, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: